Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024

Γ. Οικονόμου για “τροπολογία Κασιδιάρη”: “Καμία παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης” – Τι είπε για την παραίτηση Τζανερίκου – ΒΙΝΤΕΟ

Για το ενδεχόμενο να μπλοκαριστεί η κάθοδος του κ. Κανελλόπουλου με άλλο κόμμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως αυτό θα το κρίνει η Δικαιοσύνη και πως υπάρχει επαρκές θεσμικό πλαίσιο.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γ. Οικονόμου για “τροπολογία Κασιδιάρη”: “Καμία παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης” – Τι είπε για την παραίτηση Τζανερίκου – ΒΙΝΤΕΟ Eurokinissi

Ο Γιάννης Οικονόμου αναφέρθηκε στην “τροπολογία Κασιδιάρη” καθώς και στην παραίτηση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Χρήστου Τζανερίκου όπως έγραψε το dikastiko.gr, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών που έγινε τη Δευτέρα

Συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει την παραίτηση Τζανερίκου απάντησε χαρακτηριστικά «Κανένα σχόλιο. Η θητεία του έληγε σε δύο μήνες από σήμερα. Δεν υπάρχει η παραμικρή παρέμβαση της κυβέρνησης στο έργο της Δικαιοσύνης πουθενά».

Σε ότι αφορά συνάντηση του κ. Γεραπετρίτη με τον κ. Τζανερίκο, επανέλαβε πως δεν υπάρχει καμία παρέμβαση της κυβέρνηση στο έργο της Δικαιοσύνης και πως στο πλαίσιο της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας, η κυβέρνηση είχε προηγούμενη διαβούλευση με την ηγεσία του Αρείου Πάγου κάτι που είναι θεσμικά επιβεβλημένο.

Σε ότι αφορά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αφήσει τα πολλά λόγια, τις υπεκφυγές και την ασάφεια. «Είναι υπέρ να αποτραπεί σε εγκληματική οργάνωση υπό τον οποιονδήποτε μανδύα να συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία; Ναι ή όχι; Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Οφείλει να τοποθετηθεί και στη Βουλή και απέναντι στην κοινωνία. Θέλει να συμμετάσχουν οι μαχαιροβγάλτες, φασίστες στις εθνικές εκλογές; Ναι ή όχι; Η ασάφεια, οι υπεκφυγές, τα μεγάλα λόγια δεν βοηθούν. Ίσα ίσα θυμίζουν άλλες σκηνές από το παρελθόν, τότε που δεν βρίσκονταν αίθουσες για τη δίκη της Χρυσής Αυγής αλλά βρισκόταν άκρη για να διαμορφωθούν κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες για να ψηφίσουν τον εκλογικό νόμο. Τώρα, ομόθυμα, το πολιτικό σύστημα οφείλει να υψώσει το ανάστημά του και να αποτρέψει τη συμμετοχή εγκληματικών οργανώσεων στις εκλογές. Να αφήσουν τα μεγάλα λόγια και να απαντήσουν. Όλα τα υπόλοιπα είναι περιττά», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς γιατί να μην αποφασίσει ο λαός όπως το 2012, απάντησε πως το 2012 δεν υπήρχε δικαστική απόφαση για οτιδήποτε και πως η κυβέρνηση οφείλει να θωρακίσει τους Θεσμούς απέναντι σε επιβουλή.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση γιατί η κυβέρνηση άφησε το θέμα για την τελευταία στιγμή, είπε πως δεν συνέβη αυτό καθώς η διαβούλευση με τα κόμματα άρχισε πριν τα Χριστούγεννα και πριν ανακοινωθούν οι εκλογές έγινε γνωστή η ουσία της τροπολογίας. «Αυτό που έγινε τώρα, κρίθηκε αναγκαίο για τους λόγους που εξηγήθηκαν», πρόσθεσε ενώ ερωτηθείς γιατί μόνο το Α1 να αποφασίζει με ολομέλεια είπε ότι «δεδομένου του ιδιαίτερου χαρακτήρα του ζητήματος αυτού, κρίθηκε αναγκαίο».

Για το ενδεχόμενο να μπλοκαριστεί η κάθοδος του κ. Κανελλόπουλου με άλλο κόμμα, απάντησε πως αυτό θα το κρίνει η Δικαιοσύνη και πως υπάρχει επαρκές θεσμικό πλαίσιο.

Οικονόμου για “τροπολογία Κασιδιάρη”: Τι είπε για τον αποκλεισμό αποκλεισμό εγκληματικών οργανώσεων με το μανδύα κόμματος στις εκλογές 

“Σε ό,τι αφορά τις πρωτοβουλίες για τον αποκλεισμό εγκληματικών οργανώσεων με το μανδύα κόμματος στις εκλογές η θέση μας ήταν και είναι ξεκάθαρη, σε αντίθεση, δυστυχώς, με άλλα κόμματα που είτε από αντιπολιτευτικό μένος, είτε από μικροκομματικούς μαθηματικούς υπολογισμούς, είτε γιατί θέλουν να ψαρέψουν στα θολά νερά της ακροδεξιάς, αντιδρούν, αδιαφορώντας όμως για τις συνέπειες των επιλογών τους αυτών τόσο σε πολιτικό, όσο και σε εθνικό επίπεδο” είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι “Με πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση δημιουργήθηκε επαρκές θεσμικό πλαίσιο, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στον ‘Αρειο Πάγο να απαγορεύσει τη συμμετοχή σε εκλογική διαδικασία σε εγκληματικές οργανώσεις. Και το πλαίσιο αυτό δεν αφήνει καμία απολύτως αμφιβολία ως προς τον προσδιορισμό των πραγματικών προθέσεων, αλλά και της πραγματικής ηγεσίας οργανώσεων που με τον μανδύα κομμάτων προσπαθούν να ξεγελάσουν τους θεσμούς και την κοινωνία, επιστρατεύοντας ακόμη και πρώην δικαστικούς ως επικεφαλής αυτών των εγκληματικών οργανώσεων με το μανδύα πολιτικού κόμματος. Η πρωτοβουλία της κυβέρνησής μας είναι απολύτως στο πλαίσιο των συνταγματικών της υποχρεώσεων, κορυφαία των οποίων είναι η θωράκιση των δημοκρατικών θεσμών και η απόκρουση κάθε τυχόν επιβουλής της.

Για την περαιτέρω ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή τροπολογία που περιέχει δύο αλλαγές σε σχέση με την αρχική ρύθμιση. Η πρώτη είναι ότι η ανακήρυξη ή όχι θα γίνεται όχι από ένα υποσύνολο του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου αλλά από την πλήρη σύνθεση του τμήματος αυτού, και από τους 10 δικαστές που συμμετέχουν.

Η δεύτερη αλλαγή είναι ότι υπομνήματα προς τεκμηρίωση θα μπορούν να υποβάλλονται στον ‘Αρειο Πάγο ενόψει της ανακήρυξης και από άλλες δικαστικές Αρχές ή από κάθε διοικητική Αρχή. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε τώρα με αυτήν την πρόσθετη νομοθετική ρύθμιση είναι να ενισχύσουμε τη δικαστική κρίση, να τη θωρακίσουμε ώστε αυτή -όποια και να είναι- να μην έχει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης. Σε κάθε περίπτωση δεν αλλάζει οτιδήποτε σε σχέση με τις ουσιαστικές προϋποθέσεις που απαιτούνται και που προβλέπονται από τη ρύθμιση που έχει ήδη ψηφιστεί και επίσης δεν επηρεάζεται σε τίποτα η σύνθεση του Α1 Τμήματος, η οποία είναι έτσι και αλλιώς δεδομένη.

Οικονόμου για “τροπολογία Κασιδιάρη”: Ακατανόητη η στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ για ένα τέτοιο ζήτημα είναι ακατανόητη και επικίνδυνη. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιβάλλεται να αφήσει τα μισόλογα και την ηθελημένη ασάφεια, καθώς το ζήτημα αυτό είναι εξόχως σοβαρό και αγγίζει τον σκληρό πυρήνα της Δημοκρατίας μας. Κάθε εργαλειοποίηση της θεσμικότητας γύρω από το ζήτημα αυτό είναι και ανεπίτρεπτη και ασυγχώρητη».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ