Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024

Γενική Συνέλευση ΕνΔΕ: Στοπ Φλωρίδη στις νομοπαρασκευαστικές- “Για να μην νομοθετούν για πελάτες τους” – Αιχμές Στενιώτη για την 7η αλλαγή στους κώδικες

Βαριές κουβέντες από τον υπουργό Δικαιοσύνης για τις νομοπαρασκευαστικές- Τι είπε για τα αιτήματα (κυρίως οικονομικά) των δικαστών που ικανοποιούνται- Οι αντιρρήσεις για τον δικαστικό χάρτη.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γενική Συνέλευση ΕνΔΕ: Στοπ Φλωρίδη στις νομοπαρασκευαστικές- “Για να μην νομοθετούν για πελάτες τους” – Αιχμές Στενιώτη για την 7η αλλαγή στους κώδικες Freepik

“Φρένο” έβαλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης στη συμμετοχή δικηγορικών γραφείων σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, μιλώντας στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ), αφήνοντας αιχμές για την πρακτική των προηγούμενων ετών.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ένωσης, Μαργαρίτα Στενιώτη αντέτεινε πως η 7η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα από το 2019 αντιβαίνει στις αρχές της καλής νομοθέτησης και αποδεικνύονται τα ελλείμματα νομοπαρασκευαστικής επιτροπής στη χώρα μας

Όπως σημείωσε πάντως ο κ. Φλωρίδης στην ομιλία του υπάρχει μεγάλη κριτική που  υπερβαίνει τα όρια για το γεγονός της μη σύστασης νομοπαρασκευαστικής για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και προσέθεσε: «Δεν θα μασήσω τα λόγια μου. Ε ναι, δεν θα υπάρξει στο υπουργείο Δικαιοσύνης καμία νομοπαρασκευαστική επιτροπή, ώστε δικηγόροι να νομοθετούν για τους πελάτες τους. Υπήρχαν μέλη νομοπαρασκευαστικών επιτροπών οι οποίοι είναι δικηγόροι, που έχουν μεγάλα δικηγορικά γραφεία».

Γενική Συνέλευση ΕνΔΕ – Γ. Φλωρίδης: «Δεκτά τα 4 αιτήματα της Ένωσης»

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης όταν ανέλαβε, η ΕνΔΕ έθεσε 4 ζητήματα. «Το ένα αφορούσε την καθυστέρηση  αύξησης των επιδομάτων των δικαστών, κάτι  που προβλέπεται στο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί και η αναπροσαρμογή των επιδομάτων θα γίνει από την 1η Ιανουαρίου 2024. Το δεύτερο ήταν η ανάγκη να προσφεύγουν στην  Ολομέλειά του Αρείου Πάγου όσοι δικαστές παραλείπονται κατά  τις προαγωγές από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο και το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την επαναφορά της παλαιάς  διάταξη, έτσι ώστε να έχουν δικαίωμα  προσφυγής και ήδη περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο.

Γενική Συνέλευση ΕνΔΕ

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Το τρίτο αίτημα αφορούσε την κατάργηση της διάταξης εκείνης για την κατανομή υποθέσεων/ύλης 1 έως 5 μεταξύ των δικαστών, διάταξη η οποία απαλείφθηκε και μάλιστα εγκρίθηκε από το  υπουργικό.

 Το τέταρτο ήταν η υπόσχεση ότι  οποιαδήποτε πρωτοβουλία για νομοθετικές ρυθμίσεις θα υπήρχε γνωστοποίηση όλου του υλικού  και των προτάσεων προκειμένου να ξεκινήσει ένας διάλογος».

Το «αγκάθι» του Δικαστικού Χάρτη

Απάντηση έδωσε ο Γ. Φλωρίδης και για το θέμα του νέου Δικαστικού Χάρτη. «Υπάρχουν δύο κείμενα, το κείμενο της επιτροπής εργασίας και της Παγκόσμιας Τράπεζας που μόλις έφτασαν στο υπουργείο Δικαιοσύνης, διαβιβάστηκαν  στην ΕνΔΕ. Και η όποια προσπάθεια θα γίνει μέσα από διάλογο για να εκφραστούν όλοι και να πετυχούμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Πρέπει να διευκρινιστεί ότι δεν υπάρχει τίποτα δεδομένο, ούτε υπάρχει περίπτωση να μην ακουστούν οι απόψεις όλων. Φυσικά, έχει απόψεις και η κυβέρνηση  η οποία έχει και την πρωτοβουλία της νομοθετικής ρύθμισης», προσέθεσε ο κ. Φλωρίδης.

Ειδική αναφορά έκανε στις καθυστερήσεις απονομής της Δικαιοσύνης, επισημαίνοντας ότι “η χώρα μας κατατάσσεται στην 147η παγκόσμια θέση στο θέμα των καθυστερήσεων, κάτι που έχει ανάψει “κόκκινο φωτάκι” στους ξένους επενδυτές οι οποίοι τα πρώτα που κοιτούν είναι αν υπάρχει πολιτική σταθερότητα σε μια  χώρα και το πως λειτουργεί η δικαιοσύνη. Το 147 δεν είναι ένα απλό νούμερο, είναι κάτι που αφορά όλους μας και το μέλλον των παιδιών μας”, σημείωσε ο κ. Φλωρίδης.

Mαργαρίτα Στενιώτη: «Η έννομη τάξη εμπλουτίζεται κυρίως για λόγους επικοινωνιακούς δίχως να αναζητούν τα αίτια»

Ιδιαίτερα αιχμηρή εμφανίστηκε στην τοποθέτησή της η πρόεδρος της ΕνΔΕ Μαργαρίτα Στενιώτη, η οποία αν και δήλωσε υπέρ των μεταρρυθμίσεων στο χώρο της Δικαιοσύνης, άσκησε κριτική στις τροποποιήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και ειδικότερα στο γεγονός πως πρόκειται για την 7 η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα μέσα στα τελευταία χρόνια.

«Μήπως η έβδομη τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα μετά το 2019 αντιβαίνει στις αρχές της καλής νομοθέτησης και αποδεικνύονται τα ελλείμματα νομοπαρασκευαστικής επιτροπής στη χώρα μας» αναρωτήθηκε και προσέθεσε, ότι «η έννομη τάξη εμπλουτίζεται κυρίως για λόγους επικοινωνιακούς δίχως να αναζητούν τα αίτια και  υπακούοντας στα κελεύσματα του κοινού περί δικαίου αισθήματος που έχει γίνει άτυπη λαϊκή δικαιοσύνη».

Γενική Συνέλευση ΕνΔΕ

dikastiko.gr

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕνΔΕ «το τελευταίο διάστημα βιώνουμε γενικευμένη αμφισβήτηση των λειτουργών και συλλειτουργών της χώρας» ανέφερε η κυρία Στενιώτη και προσέθεσε ότι  η δικαιοσύνη χαρακτηρίζεται από χρονίζοντα προβλήματα, από υποστελέχωση δικαστικών υπαλλήλων, υποχρηματοδότηση, έλλειψη υποδομών  και  έλλειψη ψηφιοποίησης».

Αναφερόμενη στο νέο δικαστικό χάρτη, που έχει προγραμματίσει η Κυβέρνηση, η πρόεδρός της ΕνΔΕ, ανάφερε ότι η  κατάργηση των Πρωτοδικείων και  Εφετείων δεν ενδείκνυται σε μια νησιωτική χώρα. «Στις προθέσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι η κατάργηση 5 Εφετείων, μεταξύ αυτών είναι τα Εφετείο Κρήτης και Δωδεκανήσων. Η απόλυτη πρόσβαση του πολίτη στη δικαιοσύνη είναι συνταγματικό δικαίωμα του», επισήμανε η κυρία Στενιώτη.

 I. Κλάπα: “Ο ισχύων δικαστικός χάρτης δεν αντιστοιχεί στις σημερινές ανάγκες”

Για ευρεία μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης έκανε λόγο η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα, δηλώνοντας ότι “Πρέπει να μεταρρυθμιστεί η δικαιοσύνη και μάλιστα ευρέως”.

Στη συνέχεια, επισήμανε ότι “υπάρχει δυσανάλογη κατανομή εργασίας μεταξύ των δικαστηρίων  και ο ισχύων δικαστικός χάρτης δεν αντιστοιχεί στις σημερινές ανάγκες, καθώς πολλές φορές δεν είναι εφικτή ούτε η λειτουργία ενός δικαστηρίου λόγω απουσίας δικαστών”.

Γενική Συνέλευση ΕνΔΕ

areiospagos.gr

Και ανέφερε ότι “για τις επικείμενες αλλαγές απαιτείται ανταλλαγή απόψεων όλων των ενδιαφερομένων”.

Γ. Αδειλίνη: “Πρέπει να υπάρξει και ευρεία αποποινικοποίηση των ήσσονος σημασίας αδικημάτων, προκειμένου να μειωθεί ο τεράστιος όγκος των ποινικών υποθέσεων”

Υπέρ των νέων διατάξεων για κατάργηση των πολυμελών συνθέσεων στα δικαστήρια του πρώτου και του δεύτερου βαθμού τάχθηκε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, χαρακτηρίζοντας “σοβαρές τομές, μερικές από τις προτεινόμενες ρυθμίσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης”.

Τις σοβαρές επιφυλάξεις που διατηρεί εξέφρασε αναφορικά με την ενοποίηση και την ένταξη των Ειρηνοδικών στην ποινική και πολιτική δικαιοσύνη, υπογραμμίζοντας ότι “η όποια μεταβολή για νέο δικαστικό χάρτη απαιτεί συναινέσεις”.

Γενική Συνέλευση ΕνΔΕ

dikastiko.gr

“Πρέπει να υπάρξει και ευρεία αποποινικοποίηση των ήσσονος σημασίας αδικημάτων, προκειμένου να μειωθεί ο τεράστιος όγκος των ποινικών υποθέσεων”, ανέφερε η κ. Αδειλίνη.

Ως θετική χαρακτήρισε την επαναφορά της αυτεπάγγελτης δίωξης για το αδίκημα της απιστίας των τραπεζικών στελεχών, κάνοντας αναφορά στις αλλεπάλληλες αναιρέσεις που είχε ασκήσει  ο προκάτοχος της, πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας, επί του θέματος αυτού, οι οποίες δεν ευδοκίμησαν. 

Δ. Βερβεσός: “Έχουμε πρόβλημα κράτους δικαίου στη χώρα μας”

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός, ξεκίνησε το χαιρετισμό, λέγοντας, ότι “Είναι ντροπή να μιλάει ο υπουργός Δικαιοσύνης για κυβερνώσα Δικαιοσύνη, εμείς θέλουμε ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και σας καλούμε να είστε στο πλευρό μας. Η εχθρική πολιτική της Κυβέρνησης καταργεί το δικαίωμα της δικαστικής προστασίας των πολιτών, το οποίο υλοποιείται μέσα από το δικηγόρο. Έχουμε πρόβλημα κράτους δικαίου στη χώρα μας”.

Όσον αφορά το ζήτημα του Δικαστικού Χάρτη, ο κ. Βερβεσός αναφέρθηκε σε όσα δήλωσε ο κ. Φλωρίδης στο συνέδριο στη Χίο, “Δεν έχουν σβήσει από τα αυτιά μου τα όσα είχε πει ο υπουργός Δικαιοσύνης στο συνέδριο στη Χίο, όπου είχαμε συμφωνήσει, για την ανάγκη των οργανικών θέσεων με ανακατανομή χωρίς την κατάργηση των πέντε Εφετείων”.

Γενική Συνέλευση ΕνΔΕ

EUROKINISSI

Στις δηλώσεις του Γ. Φλωρίδη σχετικά με τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές αναφέρθηκε λέγοντας ότι “συμφωνούμε να ειναι ομάδες εργασίας; Αλλά μπορούν να λείπουν απο αυτες δικηγόροι; Εμείς προτιμούμε να είναι στις επιτροπές καθηγητές πανεπιστημίου, δικηγοροι και δικαστες, παρά μυστικοσύμβουλοι του υπουργείου,( οπως ηταν πρακτικη σε προηγούμενες κυβερνησεις) που επηρεάζονται απο όσα λέγονται από αναρμόδιους στα πρωινάδικα των τηλεοράσεων “.

“Είναι παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας, το να πηγαίνει κάποιος φυλακή ενώ δεν έχει καταδικαστεί τελεσίδικα”, επισήμανε για τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα, οι οποίες προβλέπουν έκτιση μέρους της ποινής στις ποινές έως 3 χρόνια.

Στο τέλος, ρωτήθηκε “για πόσο καιρό θα είμαστε όμηροι της άποψης, ότι, η αυστηροποίηση των ποινών είναι η Λυδία λίθος”, και απάντησε ” Τις φτάσαμε στο απώτερο όριο τις ποινές. Και τι άλλαξε; Σταμάτησαν οι γυναικοντονίες,  η οπαδική βία; ή  η νεανική βία;”.

Τις εργασίες της γενικής συνέλευσης της ΕΔΕ χαιρέτησαν ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γεώργιος Γεωργαντάς, εκπρόσωποι των κομμάτων και δικαστικών Ενώσεων, κ.λπ.

Τέλος, στις εργασίες της γενικής συνέλευσης παραβρέθηκε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης  Μπούγας, ενώ χαιρετισμούς απηύθηναν ,  εκπρόσωποι των κομμάτων και δικαστικών Ενώσεων, κ.λπ.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ