Τετάρτη 06 Ιουλίου 2022

Γιατί διώκεται για “παράβαση καθήκοντος” ο αντεισαγγελέας ΑΠ και επιθεωρητής Πρωτοδικείου Ι. Αγγελής

Η δίωξη στηρίζεται σε μήνυση της πρώην εισαγγελέα κατά της διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη. Αρχειοθετούνται 5 ακόμα περιγραφόμενα στη μήνυση αδικήματα. Η αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ και η απάντηση ΝΔ.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γιατί διώκεται για “παράβαση καθήκοντος” ο αντεισαγγελέας ΑΠ και επιθεωρητής Πρωτοδικείου Ι. Αγγελής eurokinissi

Αντιμέτωπος με ποινική δίωξη βρίσκεται από σήμερα ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και επιθεωρητής του Πρωτοδικείου, Ιωάννης Αγγελής, με την ποινική διαδικασία που κίνησε εναντίον του ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών Σπ. Παππάς.

Η υπόθεση αφορά το περίφημο ταξίδι στη Βιέννη, της αντιπροσωπείας της Εισαγγελίας κατά της διαφθοράς , τον Δεκέμβριο του 2018 , που αποτέλεσε τη θρυαλλίδα στην οποία δομήθηκε η διερεύνηση των καταγγελιών για προσπάθεια εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων στην υπόθεση Novartis.

Η υπόθεση αφενός αποτελεί τη βάση για την έρευνα κατά Τουλουπάκη και του Δημ.Παπαγγελόπουλου, καθώς οπως έλεγε σε αναφορές στο Αρειο Πάγο ο αντεισαγγελέας του δικαστηρίου και τότε επόπτης της Εισαγγελίας Ι. Αγγελής , “του έγινε γνωστή η προσπάθεια στοχοποίησης πολιτικών προσώπων”, αφετέρου όμως έφερε και τον ίδιο ως ερευνόμενο δεδομένου ότι η κα Τουλουπάκη στράφηκε εναντίον του με μήνυση για σειρά αδικημάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αιχμηρή δήλωση Παπαγγελόπουλου για την υπόθεση Novartis μετά τη δίωξη Αγγελή

“Παράβαση καθήκοντος”

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός αποτελεί βασικό μάρτυρα κατηγορίας στην υπόθεση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Η δίωξη σε βάρος του ασκήθηκε σε βάρος του μετά από μήνυση που είχε καταθέσει η πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη. Μάλιστα, ζητούσε την ποινική του δίωξη για πέντε ακόμη αδικήματα, το σκέλος των οποίων ο εισαγγελέας πρωτοδικών Σπύρος Παππάς, ο οποίος διενήργησε τη σχετική προκαταρκτική εξέταση, έθεσε στο αρχείο. Τον τελευταίο λόγο πάντως, για την εξέλιξη της υπόθεσης θα έχει η Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας.

Η Βιέννη

Σχετικά με το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, ο άλλοτε εποπτεύων της Εισαγγελίας Διαφθοράς φέρεται στο ταξίδι που είχε γίνει από την ομάδα των εισαγγελέων διαφθοράς στη Βιέννη τον Δεκέμβριο του 2018 στο πλαίσιο της συνεργασίας με εισαγγελείς των Η.Π.Α για τη διερεύνηση της υπόθεση της Novartis, να αρνήθηκε να παραλάβει λογαριασμό συγγενικού προσώπου ενός εκ των πολιτικών, που ερευνούσε η Εισαγγελία για την υπόθεση της Novartis, γιατί είχε τη γνώμη ότι η όλη διαδικασία έπρεπε να γίνει μέσω της Eurojust. Η άσκηση της δίωξης πάντως , δείχνει πως όλα τα σκελη της υπόθεσης novartis είναι ανοιχτά και πως ο εισαγγελικός λειτουργός που την χειρίστηκε θεώρησε πως υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις ωστε η υπόθεση να διερευνηθεί περαιτέρω.

Εξηγήσεις

Για να συνεχιστεί η διαδικασία πάντως, ο κ. Αγγελής , που ειναι επιθεωρητής Πρωτοδικείου μετά απο κλήρωση το καλοκαίρι του 2020, ζήτησε να απόσχει απο τον ελέγχο- επιθεώρηση των εισαγγελικών λειτουργών που διερευνούν δικογραφίες οι οποίες των αφορούν. Γιατί αλλιώς θα υπήρχε το οξύμωρο σχήμα να αξιολογεί την απόδοση εισαγγελέων που τον ελέγχουν σε ποινικό επιπεδο.

Προ ημερών μάλιστα ο Ι. Αγγελής σε υπόμνημα που είχε καταθέσει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών αρνήθηκε την κατηγορία, ενώ υποστήριξε πως ακόμα και αν οι καταγγελίες είναι αληθείς, για να στοιχειοθετηθεί το καταγγελλόμενο αδίκημα θα πρέπει η εξεταστεί αν η πράξη της παράβασης καθήκοντος τιμωρείται με βάση το δίκαιο της Αυστρίας, αλλά και πως για να προχωρήσει η υπόθεση θα έπρεπε να είχε υποβληθεί έγκληση από την ελληνική κυβέρνηση. Και κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ.Επίσης πως η πράξη έγινε ανέγκλητη (δεν τιμωρείται) με το άρθρο 2 το Ποινικού κώδικα γιατί εν των υστέρων καταργήθηκε η υποχρέωση να χρησιμοποιούνται παρανόμως ληφθέντα αποδεικτικά μέσα. Η θέση του εν ολίγοις ειναι πως έγινε ποτέ το περιστατικό και δεν προσφέρθηκαν ποτέ στοιχεία και παράλληλα αναφέρθηκε σε “σχεδιο Ρασπούτιν” μεσω δημοσιεύματος εφημερίδας.

Αρχειοθέτηση

Ανάμεσα στα αδικήματα που πήραν το δρόμο για το αρχείο περιλαμβάνονται η παραβίαση απορρήτου, που συνίσταται στο γεγονός ότι ο Ιω. Αγγελής κατά την εξέτασή του στη Βουλή προσκόμισε έγγραφο των αμερικανικών αρχών περί μη εμπλοκής πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Novartis, καθώς και υπεξαγωγή εγγράφων, που αφορούσαν σε διακίνηση δικογραφιών που χειριζόταν η Εισαγγελία Διαφθοράς.

Στη δικογραφία συμπεριλαμβάνεται και το πόρισμα του αντιπροέδρου του ΣτΕ Μιχ. Πικραμένου, ο οποίος μετά από σχετική παραγγελία του υπουργείου Δικαιοσύνης ερεύνησε τυχόν πειθαρχικές ευθύνες για τον κ. Αγγελή.

      O ΣΥΡΙΖΑ για την ποινική δίωξη κατά του αντιεισαγγελέα Ι. Αγγελή

«Η ποινική δίωξη κατά του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Αγγελή, γιατί σύμφωνα με όλα τα ρεπορτάζ αρνήθηκε να παραλάβει usb με στοιχεία για λογαριασμό συγγενικού προσώπου πρώην υπουργού της ΝΔ που σχετίζονται με την Novartis, επιβεβαιώνει πόσο “σκευωρία” ήταν τελικά το πολύκροτο σκάνδαλο», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Γιατί διώκεται για “παράβαση καθήκοντος” ο αντεισαγγελέας Ι. Αγγελής

Σημειώνει ότι «ο κ. Μητσοτάκης, που βάσισε όλη την επιχειρηματολογία του στην κατάθεση του κ. Αγγελή, δεν έχει παρά να ζητήσει έστω και τώρα μία συγγνώμη από τους πολίτες». «Και για τα άθλια ψέματά του προκειμένου να γλιτώσει αυτούς που έβαλαν το δάχτυλο στο μέλι και για το πλιάτσικο δισεκατομμυρίων σε βάρος Δημοσίου, ασφαλισμένων και φορολογουμένων, το οποίο εξάλλου επιβεβαίωσε και η ίδια η Novartis αποδεχόμενη να πληρώσει για διαφθορά στην Ελλάδα εκατοντάδες εκατ. ευρώ στον εξωδικαστικό συμβιβασμό στις ΗΠΑ», συνεχίζει η αξιωματική αντιπολίτευση και καλεί τον πρωθυπουργό «μετά από αυτή την εξέλιξη να ενημερώσει ο ίδιος τον ελληνικό λαό, ως έχει υποχρέωση, ποιος είναι ο πρώην υπουργός της ΝΔ, που σύμφωνα με την ελληνική Δικαιοσύνη ο κος Αγγελής προσπάθησε να προστατεύσει».

«Σε κάθε περίπτωση αυτό που είναι πια ολοφάνερο είναι πως η μόνη αληθινή σκευωρία είναι τα ειδικά δικαστήρια που προσπαθεί να στήσει ο κος Μητσοτάκης για τους πολιτικούς του αντιπάλους. Αλλά πάντα έτσι ήταν η Δεξιά και η παράδοση της οικογένειας Μητσοτάκη. Ορισμένα πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

              Τι απαντά η ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα

Δεν περιμέναμε από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ που ως κυβέρνηση λειτούργησε με μοναδικό γνώμονα τον έλεγχο της Δικαιοσύνης κάτι διαφορετικό από το να παρεμβαίνει και τώρα στο έργο της Δικαιοσύνης, η οποία ως γνωστόν εξετάζει εξονυχιστικά τον ρόλο του κ. Παπαγγελόπουλου και άλλων στην υπόθεση της Novartis, κατόπιν της παραπομπής του από τη Βουλή των Ελλήνων. Γιατί διώκεται για “παράβαση καθήκοντος” ο αντεισαγγελέας Ι. Αγγελής

Η υπόθεση των πράξεων και παραλείψεων του κατηγορουμένου πλέον πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλου, καθώς και όλων των εμπλεκομένων στην υπόθεση Novartis κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, εκκρεμεί ενώπιον της τακτικής Δικαιοσύνης και του Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου.

Η Νέα Δημοκρατία σεβόμενη διαχρονικά την αρχή της διάκρισης των εξουσιών δεν παρεμβαίνει στο έργο της Δικαιοσύνης.

Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτός που φαίνεται ότι συνεχίζει να ζηλεύει το έργο του εκλεκτού για τον έλεγχο της Δικαιοσύνης κατηγορουμένου υπουργού του και από τη θέση της αντιπολίτευσης

               

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ