Δευτέρα 03 Οκτωβρίου 2022

Γνωμοδότηση Αρείου Πάγου: Είναι βιασμός η αφαίρεση του προφυλακτικού κατά τη σεξουαλική πράξη;

Τι απαντά το Ανώτατο Δικαστήριο σε ερώτημα του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή».

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γνωμοδότηση Αρείου Πάγου: Είναι βιασμός η αφαίρεση του προφυλακτικού κατά τη σεξουαλική πράξη; eurokinissi

Σε ένα ιδιαίτερο ερώτημα κλήθηκε να απαντήσει ο Άρειος Πάγος μετά από αίτηση του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» και σύμφωνα με αυτήν εκδόθηκε η σχετική γνωμοδότηση του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Προβατάρη, ο οποίος παραπέμπει στην ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης για το θέμα.

Άρειος Πάγος-“stealthing”

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Άρειος Πάγος-“stealthing”: Η γνωμοδότηση του Ανωτάτου Δικαστηρίου

Σύμφωνα με την αίτηση του Συλλόγου, το Ανώτατο Δικαστήριο καλείτο να αποφανθεί για το εάν «το “stealthing” ή ”stealth-breeding”, ήτοι η μη συναινετική αφαίρεση ή σκόπιμη καταστροφή του προφυλακτικού κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξεως μονομερώς, από τον έναν συμμετέχοντα, ενώ έχει δοθεί συναίνεση αποκλειστικά για συνεύρεση με προφυλακτικό, συνιστά βιασμό, εμπίπτοντα στη διάταξη του άρθρου 336 παρ. 4 ν. ΠΚ».

Όπως αναφέρει στη γνωμοδότησή του ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Προβατάρης, «η τέλεση γενετήσιας πράξεως χωρίς τη συναίνεση του παθόντος, αποτελεί μορφή του εγκλήματος του βιασμού, άνευ όμως της χρήσεως εξαναγκαστικών μέσων, ελλειπούσης πάντως της συναινέσεως του θύματος».

Ωστόσο, προστίθεται πως «όταν η σύμφωνη βούληση του παθόντος, αποκλείει την στοιχειοθέτηση της υποστάσεως του εγκλήματος, όπως συμβαίνει και στο βιασμό, δεν υπάρχει ούτε κατ’ αρχήν άδικη πράξη, τα δε ελαττώματα της βουλήσεως (π.χ. πλάνη, απάτη), είναι νομικώς αδιάφορα».

Άρειος Πάγος-“stealthing”

eurokinissi

Ειδικότερα, στη γνωμοδότηση επισημαίνεται ότι «η παραπλάνηση – εξαπάτηση του ενός ερωτικού εταίρου από τον άλλον, σχετικά με την έκλειψη προφυλαγμένης συνουσίας, στη διάρκεια αυτής, συνιστά περίπτωση που ανατρέχει στο είδος και στην ένταση της ερωτικής πράξεως και η ποινική τιμώρησή της εναπόκειται στην αυτοτελή, ειδική και συγκεκριμένη θέσπιση – λειτουργία του ποινικού νομοθέτη».

Και για το λόγο αυτό καταλήγει: «Κατόπιν τούτων στο ερώτημά σας, παρέχω την απάντηση ότι το φαινόμενο που περιγράφεται στην αίτησή σας (“stealthing” ή “stealth-breeding”), δεν εμπίπτει στην διάταξη του άρθρου 336 παρ. 4 ΠΚ ως αντικ. δι’ άρθ. 71 Ν. 4855/2021 και η κατάταξή του στον κατάλογο των ποινικώς κολαζομένων πράξεων, προϋποθέτει νομοθετική παρέμβαση».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ