Δευτέρα 03 Οκτωβρίου 2022

Τηλεφωνικές υποκλοπές: Για ενδείξεις παρακολούθησης Μητσοτάκη το 2018 έκανε λόγο ο Τ. Τέλλογλου – Στο κάδρο έβαλε και άρση απορρήτου στελεχών του ΚΚΕ – BINTEO

Τι είπε ο δημοσιογράφος στην κατάθεσή του στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο. Ήταν επί 3,5 ώρες στο γραφείο του για την έρευνα διαρροής απορρήτων στοιχείων. Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τηλεφωνικές υποκλοπές: Για ενδείξεις παρακολούθησης Μητσοτάκη το 2018 έκανε λόγο ο Τ. Τέλλογλου – Στο κάδρο έβαλε και άρση απορρήτου στελεχών του ΚΚΕ – BINTEO eurokinissi

Ολοκληρώθηκε η πολύωρη κατάθεση του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου, ο οποίος κλήθηκε από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, ως πρώτος μάρτυρας για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη.

Τέλλογλου

EUROKINISSI

Η κλήση Τέλλογλου έγινε μετά την ανάρτησή του πριν από λίγες ημέρες στο Twitter ότι το 2018 από ιδιώτη γινόταν παρακολούθηση του τηλεφώνου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητοτσάκη, ενώ ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Υπήρχαν ενδείξεις ότι τα τηλέφωνα του δεν ήταν ασφαλή όπως ενδείξεις υπήρχαν και από το ΚΚΕ ΤΟ 2017» αποκάλυψε μάλιστα ο Τάσος Τέλλογλου κατά την κατάθεσή του.

Ο δημοσιογράφος ενώπιον του κ. Ντογιάκου αναφέρθηκε σε αόριστες εκτιμήσεις και γνωστά στοιχεία του παρελθόντος, ενώ δεν έκανε αναφορά σε συγκεκριμένα πρόσωπα, παραπέμποντας σε μέλη διοικητικών συμβουλίων.

Τέλλογλου

eurokinissi

Κατά την αποχώρησή του από τον Άρειο Πάγο,  ο κ. Τέλλογλου σε δηλώσεις του, μεταξύ των άλλων, είπε:

«Κλήθηκα για κατάθεση, μου είπε ο κος Ντογιάκος, ποιο είναι το πλαίσιο της έρευνας που αφορά το πως γνωστοποιήθηκαν και αν γνωστοποιήθηκαν στις περιπτώσεις των νόμιμων συνακροάσεων μυστικά που αφορούν την εθνική ασφάλεια.

Εγώ δεν ήξερα να του πω κάτι γι’ αυτό και μίλησα για την έρευνα που έχουμε κάνει τους τελευταίους μήνες στο inside story για τη χρήση του predator, δλδ του λογισμικού που παρακολουθεί τα κινητά τηλέφωνα. Και του εξήγησα ότι κατά τη γνώμη μας αυτό λειτουργεί συμπληρωματικά στις νόμιμες επισυνδέσεις,  δηλαδή χρησιμοποιείται και το ένα και το άλλο.

Ο κύριος Ντογιάκος μου έκανε μία ερώτηση σχετικά με μία ανάρτηση που είχα κάνει για τον Πρωθυπουργό και του είπα ότι το πρόβλημα των υπηρεσιών που ήθελαν να πάρουν τέτοια λογισμικά είναι πολύ παλιότερο από τη σημερινή μέρα. Αυτό γιγαντώθηκε μετά το μετά το 2020. Πρόσωπα που έπαιζαν ένα ρόλο παλιότερα,  τα ίδια πρόσωπα είναι και σήμερα και ότι αν θέλουμε να μάθουμε το τι έχει γίνει με τις νόμιμες επισυνδέσεις στο παρελθόν,  τότε η κυβέρνηση το μόνο που έχει κάνει είναι να αλλάξει το νόμο που ψήφισε το Μάρτιο του 2021 που αναδρομικά απαγόρευε σε αυτούς που παρακολουθούνταν να ζητήσουν μέσω του δικαστή την ενημέρωσή τους, ένα δικαίωμα που υπήρχε μέχρι το 2021 και καταργήθηκε έκτοτε».

Τέλλογλου: Οι παρακολουθήσεις Μητσοτάκη και ΚΚΕ

Εξερχόμενος από τον Άρειο Πάγο ρωτήθηκε επίσης εάν παρακολουθούνταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και απάντησε:

«Υπήρχαν ενδείξεις ότι τα τηλέφωνα του δεν ήταν ασφαλή όπως ενδείξεις υπήρχαν και από το ΚΚΕ ΤΟ 2017. Οι ελληνικές υπηρεσίες προσπαθούν να αγοράσουν αυτά τα λογισμικά από το 2013, έχουμε βρει προσπάθειες των ελληνικών υπηρεσιών και το 2015, έχει γίνει μία τεράστια διαρροή στο wikileaks της ιταλικής εταιρείας που ήτανε όλες οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση από το 2013 έως 2015. Άρα μιλάμε για κάτι που δεν είναι σημερινό, απλά η έκθεση που έχει υπάρξει σήμερα και το γεγονός ότι αυτά χρησιμοποιούνται συνδυαστικά δίνει μία καινούργια ποιότητα στο πρόβλημα. Ο κύριος Ντογιάκος θα κάνει τη δουλειά του κι εμείς ελπίζω να κάνουμε την δική μας, υπάρχει ακόμα πεδίο έρευνας».

Τέλλογλου: Αποδείξεις ότι οι αρχές ήθελαν να αγοράσουν λογισμικό

Ο κ. Τέλλογλου πρόσθεσε πως «οι ελληνικές υπηρεσίες, έχουμε αποδείξεις ότι προσπαθούν να αγοράσουν αυτά τα λογισμικά και πιο παλιά από το 2013, δεν αγοράστηκαν αυτά τα λογισμικά  για λόγους που δεν ξέρω. Υπήρχαν καταγγελίες για την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών το 2017 και το 2018 που δεν αφορούν μόνο τον κύριο Μητσοτάκη. Για αυτές τις καταγγελίες δεν υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα και δεν μπορεί να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα από τη στιγμή που υπάρχει ο νόμος του 2021.  Ο νόμος του 2021 έχει αναδρομική ισχύ, ισχύει δηλαδή και για τις επισυνδέσεις που έχουν γίνει πριν το νόμο άρα η συζήτηση είναι αδιέξοδη αν δεν αλλάξει αυτός ο νόμος.

Δεν ήταν από την αρχή η επιλογή να αγοραστεί το predator, οι πρώτες βολιδοσκοπήσεις αφορούσαν ένα άλλο πρόγραμμα το Πήγασος, το οποίο κάηκε όμως το 2018. Και το Πήγασος όπως λέει το ευρωκοινοβούλιο προσφέρει ορισμένες διασφαλίσεις όπως για παράδειγμα αφήνει τα λοκσ επάνω, δηλαδή μπορεί να έρθει η αρχή και να ζητήσει τα λοκ ενώ το predator  δεν έχει κάτι τέτοιο. Είναι δυσφημισμένο και ακριβότερο και έχει και πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες ανίχνευσης εκ των υστέρων βέβαια ίσως για αυτόν τον λόγο να προτιμηθεί.  Δεν ξέρω αν το έχει το σύστημα αυτό ή αγοράζει υπηρεσίες από κάποιον που το έχει ή κάποιος πουλάει τις υπηρεσίες.

Γιατί το predator μπορεί να πουληθεί και με σειρές τηλεφώνου δηλαδή μπορεί να πουλήσει 10 τηλέφωνα το μήνα ή κάποιος πουλάει τέτοιες υπηρεσίες».

Τέλλογλου

eurokinissi

Οι περιπτώσεις Κουκάκη και Ανδρουλάκη

Παράλληλα, στην κατάθεσή του ο δημοσιογράφος ανέφερε πως «και στην περίπτωση του Θανάση Κουκάκη και στην περίπτωση του Νίκου Ανδρουλάκη χρησιμοποιήθηκε ο συνδυασμός δύο πραγμάτων της νόμιμης συνακρόασης και της εισαγωγής του παράνομου λογισμικό. Στον Ανδρουλάκη όταν δεν πάτησε το link υπήρξε η νόμιμη συνακρόαση. Στον Κουκάκη που πάτησε το link, σταμάτησε η συνακρόαση όταν έκανε καταγγελία Για την νόμιμη επί σύνδεση και σταμάτησε παρακολούθηση του».

Σημειώνεται ότι, η έρευνα του κ. Ντογιάκου δεν αφορά την κύρια υπόθεση των υποκλοπών του κ. Ανδρουλάκη (αυτή διεξάγεται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών), αλλά το σκέλος εκείνο που αφορά τη διαρροή απόρρητων στοιχείων που περιέχονται σε άκρως απόρρητα κρατικά έγγραφα και αφορούν  τη διαδικασία άρσεως του απορρήτου των επικοινωνιών.

Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ

ΝΔ

eurokinissi

Ο κ.Τέλλογλου σήμερα επανέλαβε τα περί παρακολούθησης του τηλεφώνου του κ.Μητσοτάκη, όπως και άλλων τηλεφώνων, το 2017-2018. Ακριβώς το ίδιο ανέφερε και σε ανάρτησή του προ ημερών. Οφείλει να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στον οποίο κατέθεσε σήμερα. Εμεις δεν πρόκειται να μπούμε σε καμία λογική συμψηφισμού. Η κυβέρνηση όπως έχει πει ο Πρωθυπουργός θα προχωρήσει αποφασιστικά και θα λάβει όλα εκείνα τα μέτρα διασφαλίζοντας την ισορροπία ανάμεσα στην ασφάλεια του τόπου και των πολιτών και την προστασία των θεμελιωδών αρχών που προστατεύουν την ιδωτική σφαίρα και το απόρρητο των επικοινωνιών.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ