Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

Γυναικοκτονία στην Ιεράπετρα: Ευθύνες στο θύμα επιρρίπτει ο 54χρονος συζυγοκτόνος

Δηλώνει μετανιωμένος για την πράξη του. Τι λέει στην απολογία του στην ανακρίτρια και γιατί κρίθηκε προφυλακιστέος.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γυναικοκτονία στην Ιεράπετρα: Ευθύνες στο θύμα επιρρίπτει ο 54χρονος συζυγοκτόνος

Την υπερασπιστική τακτική, που ακολούθησαν και άλλοι δράστες των 13 γυναικοκτονιών, οι οποίες έχουν συγκλονίσει από τις αρχές του έτους, ακολούθησε ο 54χρονος συζυγοκτόνος στην Ιεράπετρα.

Κατά την απολογία του, επιχείρησε να αποδώσει την πράξη του – δηλαδή την αποτρόπαια δολοφονία της εν διαστάσει συζύγου του, Νεκταρίας, με 16 μαχαιριές – στη συμπεριφορά του θύματος. Έτσι, και αυτός υποστήριξε πως «θόλωσε» λόγω της στάσης της, ενώ προσπάθησε να πείσει για τη μεταμέλεια του.

«Μακάρι να ήμουν εκεί εγώ που είναι αυτή τώρα. Τόσα χρόνια την φρόντιζα και τη συντηρούσα… Την αγάπησα… Είχα αντιδράσεις από την οικογένειά μου γιατί δεν την ήθελαν, είχα να πάω στο σπίτι του πατέρα μου πέντε χρόνια γιατί δεν ήθελα να λένε για αυτήν. Πάντα την υποστήριζα. Δεν ήθελα ούτε ο «αέρας» να της κάνει κακό…» είπε. Γυναικοκτονία στην Ιεράπετρα

Ο ίδιος μάλιστα ανέφερε στην ανακρίτρια πως με την 48χρονη ζούσαν μαζί στο ίδιο σπίτι μέχρι και πριν από 7 μήνες, όταν η Νεκταρία κατά τον κατηγορούμενο έφυγε για να αναλάβει τη φροντίδα ηλικιωμένων. «Μέχρι το Μάρτιο που έφυγε, οι σχέσεις μας ήταν κανονικές με την συνήθη ένταση που επικρατεί σε όλα τα ζευγάρια. Δεν την είχα δείρει ποτέ, δεν είχα σηκώσει ποτέ χέρι πάνω της. Τα βράδια κοιμόταν εκτός σπιτιού αυτούς τους επτά μήνες. Εγώ ήξερα ότι κοιμόταν στο σπίτι των ηλικιωμένων που φρόντιζε» δήλωσε.

Γεγονός, ωστόσο, που φέρεται να αντικρούεται από τις δηλώσεις της ίδιας τους της κόρης η οποία έχει υποστηρίξει ότι οι σχέσεις των γονιών της ήταν εδώ και χρόνια τυπικές, ενώ ο πατέρας της είχε εμφανίσει και στο παρελθόν κακοποιητικές συμπεριφορές και απειλούσε πως θα κάνει κακό στη μητέρα της.

Πήρε το μαχαίρι για προστασία, αλλά… θόλωσε

Σύμφωνα πάντως με την απολογία του συζυγοκτόνου «τρεις μήνες πριν φύγει, μπορεί και παραπάνω, κατάλαβα ότι κάτι συνέβαινε γιατί με απέφευγε… Είδα την Νεκταρία με το φίλο της στο αμάξι πριν από περίπου πέντε μήνες, όταν και σιγουρεύτηκα ότι διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση. Με αυτόν ήμασταν 25 χρόνια φίλοι αλλά είχαμε να μιλήσουμε καμιά πενταετία περίπου…»

Την ημέρα που τελικά της αφαίρεσε τη ζωή, είχε σκοπό, όπως λέει, να την ενημερώσει πως θα έφευγε από το σπίτι. «Δεν την ήθελα πλέον μαζί μου σαν ανδρόγυνο, από εγωισμό. … Στις 29 Οκτωβρίου θα πήγαινα να της πω ότι αύριο θα πήγαινα στη δουλειά και να γυρίσει εκείνη στο σπίτι με τα παιδιά για να τους μαγειρέψει. Και να την ενημερώσω ότι θα πήγαινα να νοικιάσω αλλού. Εγώ την ακολουθούσα με το μηχανάκι. Μέχρι εκεί θυμάμαι, γιατί γύρισε και είπε «ήρθε ο μ…ς» και από κει και πέρα θόλωσα» ανέφερε. Γυναικοκτονία στην Κρήτη

Ο ίδιος ισχυρίζεται πως πήρε το μαχαίρι για προστασία από τον «νευρικό» νέο σύντροφο της Νεκταρίας και πρόσθεσε για να δείξει ότι δεν είχε πρόθεση να τη σκοτώσει πως το είχε πάντα στο μηχανάκι του κάτω από τη σέλα.

«Επειδή είδα ότι αυτή κατέβηκε στη δουλειά συνοδευόμενη από τον Μανώλη και επειδή ξέρω ότι είναι νευρικός κι αν έβλεπε να μιλάω με την Νεκταρία μπορεί να μου επιτίθεντο, φοβόμουν γι’ αυτό πήρα το μαχαίρι, για την προστασία μου» είπε.

«Μετά το συμβάν δεν θυμάμαι να με πλησιάζει οποιοσδήποτε. Θυμάμαι μόνο τον εαυτό μου να στέκομαι στα 50 μέτρα από τον γκρεμό κρατώντας ένα μαχαίρι. Τότε συνειδητοποίησα ότι έχω κάνει κάτι κακό στην Νεκταρία, αλλά όχι τι ακριβώς. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι έχω προσφέρει για αυτή τη γυναίκα, έκανα πολλά για εκείνη, της είχα πάρει αυτοκίνητο, μέχρι και την πιστωτική μου κάρτα είχε μέχρι ακόμη και όταν έφυγε από το σπίτι, και όταν μου είπε εκείνη την έκφραση, ένιωσα προδομένος και θόλωσα. Μετά το συμβάν, ρωτούσα συνέχεια μα δεν μου απαντούσε κανείς. Αν μου έλεγαν εκείνη τη στιγμή ότι είχε πεθάνει θα αυτοκτονούσα και εγώ…» δήλωσε επίσης.

Γυναικοκτονία στην Ιεράπετρα: Άτομο χωρίς φραγμούς και αναστολές – Ικανό για νέα εγκλήματα

Παρ’ όλους τους ισχυρισμούς του δεν έπεισε. Κρίθηκε προφυλακιστέος μετά την απολογία του καθώς σύμφωνα με το εις βάρος του ένταλμα προσωρινής κράτησης «λαμβανομένων υπόψη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των πράξεων για τις οποίες κατηγορείται, και δη για εκείνη της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, την ωμότητα και ψυχρότητα που ο ίδιος επέδειξε κατά την τέλεση της, καθώς και την ιδιαίτερη σκληρότητα την οποία επέδειξε στο θύμα, καθώς αφού πρώτα εμβόλισε αυτό με το δίκυκλο όχημα που οδηγούσε, ακολούθως κατάφερε σε αυτό πολλαπλά θανάσιμα πλήγματα με μαχαίρι επιδεικνύοντας παντελή έλλειψη ηθικών και συναισθηματικών φραγμών και αναστολών, χαρακτηριστική αδιαφορία για το έννομο αγαθό της ζωής με την θανάτωση της εν διαστάσει συζύγου του και μητέρας των τεσσάρων τέκνων τους, αδιαφορία για τις επιπτώσεις των πράξεών του, και των ταπεινών αιτιών του κατηγορουμένου, προκύπτει ότι ο κατηγορούμενος είναι ένα άτομο που περιφρονεί τους νόμους, τους θεσμούς και εν γένει τους όρους λειτουργίας μιας συντεταγμένης πολιτείας, και έτσι κρίνεται ότι, αν αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανό να διαπράξει κι άλλα εγκλήματα, όμοια ή συναφή με το κακούργημα για το οποίο κατηγορείται αλλά και να διαφύγει προς άγνωστη κατεύθυνση, όπως ήδη προσπάθησε να κάνει αμέσως μετά την τέλεση των ανωτέρω πράξεων του, όπου προσπάθησε ανεπιτυχώς να διαφύγει με το δίκυκλο όχημα του». Γυναικοκτονία στην Ιεράπετρα

Απ. Λύτρας: Προσχεδιασμένο έγκλημα

«Τα παιδιά της θανούσας είναι συγκλονισμένα και βρίσκονται σε άθλια ψυχολογική κατάσταση. Δηλώσαμε παράσταση για την υποστήριξη της κατηγορίας και σκοπός μας είναι να διαφωτιστούν οι συνθήκες υπό τις οποίες τελέστηκε το ειδεχθές αυτό έγκλημα» τόνισε ο Απόστολος Λύτρας, νομικός παραστάτης της οικογένειας του θύματος.

«Από όλα τα στοιχεία της δικογραφίας προκύπτει ότι ο κατηγορούμενος το είχε προσχεδιάσει. Δυστυχώς μόνο τον τελευταίο χρόνο 13 γυναίκες δολοφονήθηκαν είτε από τον σύντροφο είτε τον σύζυγο τους. Δεν είναι δυνατόν να παραγνωρίσουμε τις ομοιότητες που παρουσιάζουν οι ανθρωποκτονίες αυτές και τον κοινό παρονομαστή που είναι η έμφυλη ιδιότητα του θύματος και η σχέση με τον θύτη» υπογράμμισε.

Πηγή: realnews.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ