Σάββατο 18 Μαϊου 2024

H αποχή των δικηγόρων από δίκες εγκληματικής οργάνωσης τίναξε στον αέρα τη δίκη της Folli Follie και άλλων υποθέσεων- Ώρα ευθύνης για κυβέρνηση και δικηγόρους

Η δίκη είχε αρχίσει πριν ένα χρόνο αλλά έγιναν μόλις 22 συνεδριάσεις. Απόφαση - καταγγελία πολιτείας και δικηγορικών συλλόγων από τους δικαστές – Τα μπρος πίσω της κυβέρνησης που είχε αποφασίσει να αλλάξει τη διάταξη αλλά το πήρε πίσω.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
H αποχή των δικηγόρων από δίκες εγκληματικής οργάνωσης τίναξε στον αέρα τη δίκη της Folli Follie και άλλων υποθέσεων- Ώρα ευθύνης για κυβέρνηση και δικηγόρους eurokinissi

Στον αέρα τινάχτηκε, ένα χρόνο μετά την έναρξή της, μια ακόμα τεράστια δίκη, αυτή για το σκάνδαλο της Folli Follie. Οι δικαστές σήκωσαν τα «χέρια ψηλά» και αναγκάστηκαν να οδηγηθούν σε αναβολή για τις 19 Ιουνίου 2023, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για παραγραφή σε επιμέρους πράξεις του κατηγορητηρίου, ενώ εξαπέλυσαν δριμύ «κατηγορώ» κατά του κράτους και των δικηγορικών συλλόγων της χώρας που απέχουν από τα καθήκοντά τους από τον περασμένο Απρίλιο.

Δίκη Folli Follie: Τι έχει συμβεί

Κι αυτό γιατί οι δικηγορικοί σύλλογοι έχουν αποφασίσει αποχή από την εκδίκαση πρωτόδικων υποθέσεων, που αφορούν δίκες με αντικείμενο «εγκληματική οργάνωση», με αφορμή διάταξη που ψήφισε τον περασμένο Μάρτιο η κυβέρνηση, με βάση την οποία θα οδηγούνται στη φυλακή μετά την καταδίκη τους οι δράστες ακόμα και πλημμελημάτων όπως κλοπές, διαρρήξεις ή ακόμα και ζημιών περιουσιών όταν τα αδικήματα αυτά διαπράττονται από συμμορία. Το θέμα είχε αναδείξει με αλλεπάλληλα ρεπορτάζ το dikastiko.gr.

Οι δικηγόροι είχαν ζητήσει απόσυρση ή τροποποίηση της διάταξης, μάλιστα προ μηνών είχε σχεδιαστεί σχετική τροπολογία ή οποία όμως τελικώς «μπλοκαρίστηκε».

Για το λόγο αυτό αποφάσισαν η αποχή δικηγόρων από τις δίκες με αντικείμενο αδικήματα σύστασης εγκληματικής οργάνωσης να επεκταθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται πως η νέα διάταξη του 187 ΠΚ παρ. 6 , την τροποποίηση της οποίας ζητούν οι δικηγόροι, αναφέρει πως:

-Οι ποινές δραστών εγκλημάτων (ακόμα και πλημμελημάτων) κατά της περιουσίας και της ιδιοκτησίας, αν διαπράττουν το έγκλημα ως συμμορία, δε μετατρέπονται, ούτε αναστέλλονται.

-Στη φυλακή, ανεξαρτήτως ποινής, οδηγούνται όλα τα μέλη εγκληματικής οργάνωσης

Δίκη Folli-Follie

eurokinissi

Δίκη Folli Follie: Αναβολή

Έτσι, επειδή μεταξύ των αδικημάτων στην υπόθεση Folli Follie υπάρχει και εγκληματική οργάνωση, από τον περασμένο Απρίλιο το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων που δίκαζε την οικογένεια Κουτσολιούτσου και συνολικά 13 κατηγορουμένους για τους παραποιημένους ισολογισμούς της Folli Follie, διέκοπτε ξανά και ξανά τις συνεδριάσεις του. Αυτό συμβαίνει και σε δεκάδες άλλες υποθέσεις ανάλογου αντικειμένου.

Η δίκη είχε αρχίσει στις 10 Ιανουαρίου του 2022 και συνολικά έγιναν 22 συνεδριάσεις. Ο κόμπος; έφτασε στο χτένι και με μία μακροσκελή απόφαση κι ένα σκεπτικό κόλαφο για την αδράνεια Πολιτείας και θεσμικών φορέων να επιλύσουν το μείζον πρόβλημα, το δικαστήριο ανακοίνωσε την «αναγκαστική αναβολή».

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, με πρόεδρο την Μαρία Ανδρεοπούλου και μέλη τον Γιώργο Γρίβα και την Αναστασία Σιώμου κατέδειξε με την απόφαση του, που ανακοινώθηκε από έδρας, την ασυνεννοησία των αρμόδιων φορέων να δώσουν λύση σε ένα πρόβλημα για το οποίο είχε καιρό τώρα προαναγγελθεί νομοθετική ρύθμιση: «Με αυτά τα δεδομένα, και παρά τις επανειλημμένες και μετ’επιτάσεως προσπάθειες του Δικαστηρίου να εξαιρεθεί από την αποχή η συγκεκριμένη υπόθεση, ενόψει της σοβαρότητάς της και όσων προαναφέρθηκαν, αφού σε όλους τους κανόνες υπάρχουν εξαιρέσεις και εν προκειμένω οι συνθήκες την επέβαλαν (εξαίρεση), δεν υπήρξε ανταπόκριση από κανένα αρμόδιο θεσμικό φορέα.

Ούτε το γεγονός ότι υπάρχει αρχόμενη παραγραφή σε μέρος του χρονικού διαστήματος των φερόμενων ως τετελεσμένων πράξεων του κατηγορητηρίου (φερόμενος χρόνος τέλεσης 2001 – 2018), ήταν καθοριστικό ή αρκετό για να κάμψει την απόφαση συνεχίσεως της αποχής», αναφέρουν.

Folli Follie

EUROKINISSI

Δίκη Folli Follie: Η απόφαση

Οι δικαστές ανέφεραν από έδρας:

“Στις 10-1-2022, έγινε ενώπιον του παρόντος Β’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών η έναρξη της εκδίκασης της συγκεκριμένης ιδιαιτέρως σοβαρής υποθέσεως για την εσωτερική έννομη τάξη, η οποία όμως είχε και τεράστιο διεθνή αρνητικό αντίκτυπο, ιδίως αναφορικώς με τη λειτουργία των ελεγκτικών θεσμών που σχετίζονται με την κεφαλαιαγορά και το χρηματιστήριο, και την εύρυθμη, σύννομη και διαφανή λειτουργία τους.

Έκτοτε, έλαβαν χώρα 22 συναπτές συνεδριάσεις (παρά τις αντιρρήσεις των συνηγόρων, ενόψει των λοιπών υποχρεώσεών τους), κατά τις οποίες αντιμετωπίσθηκαν σοβαρά νομικά θέματα όπως αίτημα παραστάσεως αλλοδαπού κατηγορουμένου για τον οποίο δεν εισήχθη η υπόθεση στο ακροατήριο, ακυρότητες κατηγορητηρίου, παραστάσεις πολιτικής αγωγής κλπ.

Εν συνεχεία, άρχισε η εξέταση μαρτύρων του κατηγορητηρίου, η πλειοψηφία των οποίων ήταν επενδυτές – φερόμενοι ως ζημιωθέντες.

Ωστόσο, από τις 6-4-2022 και έως σήμερα, το Δικαστήριο αναγκάστηκε να οδηγηθεί σε διαδοχικές διακοπές της συζήτησης της υπόθεσης, και συγκεκριμένα σε 7 διακοπές, με αντίστοιχη ματαίωση 35 προσδιορισμένων συνεδριάσεων, ενόψει της απόφασης της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων για στοχευμένη αποχή των δικηγόρων από υποθέσεις πρώτου βαθμού, στις οποίες υπάρχει κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος (όπως στην προκειμένη υπόθεση) ή πλημ/τος, δυνάμει της διατάξεως του άρθρου 187 ΠΚ, διαμαρτυρόμενοι για την τροποποίησή της, δυνάμει του άρθρου 68παρ2 του Ν 4908/2022.

Μετά τις διαδοχικές παρατάσεις της στοχευμένης αποχής, (εν αναμονή μιας φημολογούμενης και ουδέποτε έως σήμερα πραγματοποιηθείσας τροποποίησης ή ανάκλησης της επίμαχης διάταξης) το ΔΣ του ΔΣΑ (με βάση την αρχική απόφαση της Ολομέλειας των ΔΣ) αποφάσισε, στις 22-9-2022, την παράταση της αποχής έως τις 31-12- 2022.

Ωστόσο, προ της λήξεως του ανωτέρω χρονικού διαστήματος, με την από 14-11-2022 νεότερη απόφασή του, το ανωτέρω ΔΣ παρέτεινε την αποχή έως τις 31-3-2023.

Με αυτά τα δεδομένα, και παρά τις επανειλημμένες και μετ’επιτάσεως προσπάθειες του Δικαστηρίου να εξαιρεθεί από την αποχή η συγκεκριμένη υπόθεση, ενόψει της σοβαρότητάς της και όσων προαναφέρθηκαν, αφού σε όλους τους κανόνες υπάρχουν εξαιρέσεις και εν προκειμένω οι συνθήκες την επέβαλαν (εξαίρεση), δεν υπήρξε ανταπόκριση από κανένα αρμόδιο θεσμικό φορέα.

Ούτε το γεγονός ότι υπάρχει αρχόμενη παραγραφή σε μέρος του χρονικού διαστήματος των φερομένων ως τελεσμένων πράξεων του κατηγορητηρίου (φερόμενος χρόνος τέλεσης 2001 — 2018), ήταν καθοριστικό ή αρκετό για να κάμψει την απόφαση συνεχίσεως της αποχής.

Ενόψει αυτών των δεδομένων, το Δικαστήριο κρίνει ότι δεν πληρούνται πλέον οι αυτονόητες προϋποθέσεις της εντός ευλόγου χρόνου διαστήματος δίκαιης δίκης και της ορθής απονομής της Δικαιοσύνης.

Και τούτο διότι αφενός λόγω της μακροχρόνιας διακοπής της ομαλής ροής της διαδικασίας και της αναπόφευκτης αποξένωσης από το αντικείμενο της δίκης, στο οποίο – αντικείμενο- το Δικαστήριο αφιέρωσε εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα τόσο για την ανάγνωση και κατανόηση της ογκωδέστατης δικογραφίας όσο και για την αναζήτηση εξειδικευμένων πληροφοριών κυρίως οικονομικής / λογιστικής / χρηματιστηριακής φύσεως, που δεν παρέχονται στον Έλληνα Δικαστή – σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες- αλλά η αναζήτησή τους επαφίεται στη συνείδηση και την εργατικότητα του καθενός από αυτούς και που εκ των πραγμάτων, η ανωτέρω κοπιώδης προσπάθειά του (Δικαστηρίου) απαξιώθηκε από τις περιστάσεις) και αφετέρου σε συνδυασμό με τον άγνωστο χρόνο λήξεως της δημιουργηθείσας προειρημένης καταστάσεως.

Να σημειωθεί επίσης, ότι μετά βεβαιότητας θα υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση στη διαδικασία, ενόψει των βουλευτικών εκλογών του έτους 2023.

Λαμβανομένου περαιτέρω υπόψη, ότι τα μέλη του Δικαστηρίου συμμετέχουν και σε άλλες δίκες, σε δικαστήρια τριμελούς και πενταμελούς συνθέσεως, η άνευ υπαιτιότητάς τους ιδιότυπη αυτή μακροχρόνια και χωρίς χρονικό ορίζοντα λήξεως, ομηρία τους, οδηγεί σε γενικότερη δυσλειτουργία του Εφετείου Αθηνών ως προς τη συγκρότηση των συνθέσεων και σε συνεπαγόμενο αντίκτυπο στη δίκαιη δίκη άλλων υποθέσεων πολιτών που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Και τούτο, ενόψει της δέσμευσης μιας μεγάλης αίθουσας που τελικώς δεν χρησιμοποιείται για αρκετές δικασίμους ανά μήνα (ενώ είναι γνωστή η έλλειψη μεγάλων αιθουσών απαραίτητων για τη διεξαγωγή σημαντικών δικών που ήδη απασχολούν την επικαιρότητα) και της αδυναμίας εξευρέσεως ημερομηνιών για διακοπή των συζητουμένων υποθέσεων (όπου μετέχουν τα μέλη του παρόντος Δικαστηρίου μαζί με άλλους δικαστές), οδηγουμένων αναγκαστικώς σε αναβολή τους.

Τέλος να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση, όταν δόθηκε ο λόγος διαδοχικά στους παρισταμένους συνηγόρους, επί της εισαγγελικής προτάσεως για νέα διακοπή, τάχθηκαν εκ νέου υπέρ αυτής, χωρίς όμως να αναληφθεί εκ μέρους τους οποιαδήποτε δέσμευση για την παράστασή τους στις μεταγενέστερες ήδη ορισθείσες δικασίμους, έστω και χωρίς άδεια του οικείου δικηγορικού Συλλόγου, ενώ όλοι ανεξαιρέτως αναγνωρίζουν την εξαιρετική σπουδαιότητα της συγκεκριμένης δίκης και την ανάγκη συνεχίσεως της.

Ενόψει όλων των προεκτεθέντων, τα οποία εκφεύγουν του ελέγχου και της αρμοδιότητας του παρόντος Δικαστηρίου, αναφορικά με την ικανότητά του να τροποποιήσει τις ανωτέρω συνθήκες, ώστε να συνεχισθεί απρόσκοπτα η διαδικασία, το Δικαστήριο κρίνει ότι πρέπει η συγκεκριμένη υπόθεση στο παρόν στάδιο να αναβληθεί αυτεπαγγέλτως, για τη δικάσιμος της 19-6-2023, χωρίς κλήτευση των παρόντων κατηγορουμένων.”

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ