Τρίτη 06 Δεκεμβρίου 2022

Νέο δικαστικό έτος: Ξεκινά με αποχή-μαμούθ των δικηγόρων έως το τέλος του χρόνου από τις δίκες για “εγκληματικές οργανώσεις” – Τι ζητούν από την κυβέρνηση

Η αποχή ξεκίνησε από τον περασμένο Απρίλιο και οι δικηγόροι επιμένουν: Ζητούν απόσυρση ή τροποποίηση της διάταξης για υποχρεωτική φυλάκιση για πλημμελήματα που ψηφίστηκε πρόσφατα στο άρθρο 187 παρ. 6.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νέο δικαστικό έτος: Ξεκινά με αποχή-μαμούθ των δικηγόρων έως το τέλος του χρόνου από τις δίκες για “εγκληματικές οργανώσεις” – Τι ζητούν από την κυβέρνηση EUROKINISSI

Αποχή δικηγόρων από τις δίκες με αντικείμενο αδικήματα σύστασης εγκληματικής οργάνωσης έως τις 31 Δεκεμβρίου ενόψει της έναρξης του νέου δικαστικού έτους, με αίτημα την απόσυρση ή τροποποίηση της νέας διάταξης που ψηφίστηκε πριν απο λίγους μήνες με βάση την οποία θα οδηγούνται στη φυλακή μετά την καταδίκη τους οι δράστες ακόμα και πλημμελημάτων όπως κλοπές, διαρρήξεις ή ακόμα και ζημιών περιουσιών όταν τα αδικήματα αυτά διαπράττονται από συμμορία αποφάσισε η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας που συνεδρίασε στην Καβάλα. Εν ολίγοις οι δικηγόροι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν τον περασμένο Απρίλιο για μια διάταξη που θεωρούν άδικη.

Η απόφαση

Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, κατά τη συνεδρίασή της, στις 10.9.2022, στην Καβάλα και στο πλαίσιο της διεκδίκησης για την κατάργηση, άλλως, τροποποίηση της παρ. 6 του άρθρου 187 ΠΚ, αποφάσισε να εισηγηθεί στα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας την παράταση της στοχευμένης αποχής των μελών τους από ποινικές δίκες πρώτου βαθμού, στις οποίες υπάρχει κατηγορία για παράβαση του άρθρου 187 ΠΚ, πλημμεληματικού ή κακουργηματικού χαρακτήρα, μέχρι και 31.12.2022. Εξαιρούνται παραγραφές και υποθέσεις, όπου συμπληρώνεται το ανώτατο όριο κράτησης.

Απόπειρα δολοφονίας στη Ρόδο

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Η Ολομέλεια αποφάσισε επίσης να διοργανώσει στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα επιστημονική εκδήλωση για το άνω θέμα και να ζητήσει γνωμοδότηση από εξειδικευμένους συναδέλφους στο επιστημονικό αυτό πεδίο για την αντισυνταγματικότητα της διάταξης του άρθρου 187 παρ. 6 ΠΚ”.

Τι λένε για την αποχή των δικηγόρων

Υπενθυμίζεται πως η αποχή ειχε ξεκινήσει τον περασμένο Απρίλιο μετά από εισήγηση του μέλους του ΔΣ του ΔΣΑ και της Ενωσης Ποινικολόγων Μαχόμενων Δικηγόρων Θόδωρου Μαντά και αποτελούσε ξεκάθαρη κλιμάκωση της δικηγορικής αντίδρασης για μια διάταξη που εχει δεχτεί σφοδρά πυρά απο τους δικηγόρους.

Έφεση Μιχαηλίδη

dikastiko

Υπενθυμίζεται πως η νέα διάταξη του 187 ΠΚ παρ. 6 αναφέρει πως:

-Οι ποινές δραστών εγκλημάτων (ακόμα και πλημμελημάτων ) κατά της περιουσίας και της ιδιοκτησίας, αν διαπράττουν το έγκλημα ως συμμορία , δεν μετατρέπονται , ούτε αναστέλλονται.

-Στη φυλακή, ανεξαρτήτως ποινής, οδηγούνται όλα τα μέλη εγκληματικής οργάνωσης

Για το θέμα ειχε αρθρογραφήσει στο dikastiko.gr ο ποινικολόγος Θ. Μαντάς, που ανέφερε χαρακτηριστικά υπό τον εύγλωττο τιτλο «Νομοθεσία εγκληματική (χωρίς) οργάνωση …» :

-Πως υπάρχει κατάλυση του τεκμηρίου αθωότητας: «Είναι φανερή η κατάλυση του τεκμηρίου αθωότητας των καταδικασθέντων, με ουσιαστική επιβολή προ-ποινής και αντιμετώπιση των κατηγορουμένων, ως ενόχων, δίχως να έχει καν μεσολαβήσει η εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό…»

-Πως η διάταξη αυτή έχει αναδρομική ισχύ σε ήδη εκκρεμείς υποθέσεις: «…διαλαμβάνει δικονομική υφή και ως εκ τούτου, άμεση εφαρμογή σε εν εξελίξει δίκες, παρότι, τοποθετείται εντός κανόνα ουσιαστικού ποινικού δικαίου. Πέρα από το άτοπο της δικονομικής ρύθμισης από το ουσιαστικό δίκαιο, η εφαρμογή της διάταξης σε δικαστηριακό επίπεδο, δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την θέση του κατηγορουμένου και προκαλεί σύγχυση σε σχέση με την υποχρεωτική επιλογή του ηπιότερου ποινικού νόμου, η οποία αφορά στο ουσιαστικό και όχι στο δικονομικό δίκαιο».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ