Σάββατο 27 Απριλίου 2024

H ώρα της κρίσης για την Εύα Καϊλή: Στις φυλακές ή ελεύθερη με όρους; Ο Βασίλης Χειρδάρης αναλύει τις προβλέψεις της βελγικής νομοθεσίας – ΒΙΝΤΕΟ

Τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται είναι το αδίκημα της διαφθοράς (δωροληψία), η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητας και η εγκληματική οργάνωση.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
H ώρα της κρίσης για την Εύα Καϊλή: Στις φυλακές ή ελεύθερη με όρους; Ο Βασίλης Χειρδάρης αναλύει τις προβλέψεις της βελγικής νομοθεσίας – ΒΙΝΤΕΟ eurokinissi

Στη σκιά του Qatargate, έφτασε η ώρα της κρίσης για την Εύα Καϊλή, που θα βρεθεί σήμερα ενώπιον του αρμόδιου δικαστικού οργάνου, το οποίο θα κρίνει την περαιτέρω προφυλάκισή της ή μη.

Με τις εξελίξεις να τρέχουν και τα στόματα να ανοίγουν, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες για τις καταθέσεις του Παντσέρι, «εγκεφάλου» -έχει χαρακτηριστεί- των χρηματοδοτήσεων από το Κατάρ, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής θα βρεθεί ενώπιον του ανακριτή που θα κρίνει την ποινική της τύχη.

Όπως αναφέρει ο ποινικολόγος Βασίλης Χειρδάρης στην περίπτωση προσωρινής κράτησης, στο βελγικό σύστημα δεν υπάρχει ανώτατο όριο, όπως το 18μηνο στην Ελλάδα. Υπάρχει όμως ιστορικό στο Βέλγιο με προσωρινές κρατήσεις που διαρκούν περισσότερο από ένα χρόνο, αλλά δεν είναι ο κανόνας.

«Στην προκειμένη περίπτωση Βέλγοι ποινικολόγοι δεν προβλέπουν μεγάλης διάρκειας κράτηση, αλλά υπάρχει ενδεχόμενο να διαρκέσει μερικούς μήνες. Επιβάλλεται προσωρινή κράτηση όταν υφίσταται κίνδυνοι φυγής σε άλλη χώρα, εξαφάνισης ή «συσκότισης» αποδείξεων ή διάπραξης νέων αδικημάτων. Σε κάθε περίπτωση για τους προσωρινά κρατούμενος υφίσταται σύστημα επανεξέτασης κάθε μήνα εάν θα κρατηθούν ή θα αφεθούν ελεύθεροι και μετά το πρώτο τρίμηνο η επανεξέταση γίνεται κάθε δύο μήνες» αναφέρει ο κ. Χειρδάρης σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στα ΝΕΑ.

ΕΔΔΑ - Μπακογιάννη κατά Καμμένου

Freepik

Οι ποινές που αντιμετωπίζει

Στο πλέγμα ποινών που ενδέχεται να αντιμετωπίσει η Ελληνίδα ευρωβουλευτής αναφέρεται επίσης ο κ. Χειρδάρης. Τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται η κα Καϊλή, όπως προκύπτουν είναι το αδίκημα της διαφθοράς (δωροληψία), η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητας και η εγκληματική οργάνωση.

Τα πλαίσια ποινής των αδικημάτων αυτών δεν διαφέρουν σημαντικά από την ελληνική ποινική νομοθεσία, σε γενικές γραμμές όμως είναι χαμηλότερα επισημαίνει ο γνωστός ποινικολόγος και παραθέτει πως:

* Για το αδίκημα της διαφθοράς (δωροληψία) που προβλέπεται από τα άρθ. 246,247,250 του Βελγικού Π.Κ. υφίστανται διάφορα επίπεδα εμπλοκής και ποινών. Σε γενικές γραμμές προβλέπονται ποινές από 1 μήνα έως 5 χρόνια φυλάκισης και χρηματική ποινή από 100 μέχρι 375.000 ευρώ.

* Για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα) το άρθρο 505 Β.Π.Κ. προβλέπει ποινές φυλάκισης από 15 ημέρες μέχρι 5 χρόνια και χρηματική ποινή μέχρι 100.000 ευρώ,

* Για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα κυρώσεων ανάλογα με τον ρόλο που διαδραμάτισε κάποιος στην οργάνωση. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση φαίνεται ότι θα μπορούσαν να ισχύουν τα εξής: α) «συμμετοχή στις αποφάσεις εγκληματικής οργάνωσης» (άρθρο 324α §3 ΒΠΚ) με πλαίσιο ποινών κάθειρξης από 5 έως 10 χρόνια και χρηματική ποινή από 500 έως 500.000 ευρώ ή β) «αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης» (άρθρο 324α §4 ΒΠΚ) με πλαίσιο ποινών κάθειρξης από 10 έως 15 χρόνια και χρηματική ποινή από 1000 έως 1.000.000 ευρώ.

Στις περιπτώσεις που υπάρχει και χρηματική ποινή μπορεί να επιβληθεί μόνο ένα είδος ποινής (φυλάκιση ή χρηματική ποινή).

Εύα Καϊλή

eurokinissi

Η προετοιμασία της απολογίας της

Σχεδόν τέσσερις ώρες διήρκεσε η συνάντηση της Εύας Καϊλή με τους συνηγόρους της, Μιχάλη Δημητρακόπουλο και Αντρέ Ριζόπουλο, στις φυλακές όπου κρατείται η ευρωβουλευτής, όπως έγραψε το dikastiko.gr. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ενόψει της σημερινής ημέρας που θα καθορίσει το εάν η κράτηση της κα Καϊλή θα τερματιστεί ή θα παραταθεί.

Σε δηλώσεις που παραχώρησε μετά τη συνάντηση, ο κ. Δημητρακόπουλος είπε στην εκπομπή Live News ότι η Εύα Καϊλή είναι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση και αρκετά προβληματισμένη, ενώ αισθάνεται πως έχει προδοθεί από τον σύντροφό της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι.

«Ήμασταν πολλές ώρες με την κυρία Καϊλή. Αύριο (σ.σ. σήμερα) είναι μια μέρα που κρίνεται η προσωπική της ελευθερία και δεν υπάρχει μεγαλύτερο αγαθό από την ελευθερία» ανέφερε ο κ. Δημητρακόπουλος.

Ο συνήγορος της Εύας Καϊλή αρνήθηκε να σχολιάσει την ουσία της υπόθεσης, επικαλούμενος όσα συμφώνησε με το συνάδελφο δικηγόρο Αντρέ Ριζόπουλο, ενώ σε ερώτηση για τις πιθανότητες θετικής ή αρνητικής έκβασης της αυριανής ημέρας, ο κ. Δημητρακόπουλος τόνισε πως δε μπορούν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις.

«Δεν θα κάνω καμία δήλωση για την ουσία της υπόθεσης. Αύριο, δεν θα εξεταστεί αν είναι ένοχη ή αθώα, αλλά αν θα πρέπει αν αφεθεί ελεύθερη ή να μείνει στις φυλακές» σημείωσε, ενώ προσέθεσε ότι η Εύα Καϊλή ούτε είναι ύποπτη φυγής ούτε έχει τη δυνατότητα να καταστρέψει αποδεικτικά στοιχεία.

Φραντσέσκο Τζόρτζι

eurokinissi

Οι «κωδικές» ονομασίες  για το σκάνδαλο

Νέες αποκαλύψεις φέρνει στη δημοσιότητα ο ιταλικός τύπος, σύμφωνα με το ertnews.gr. Τζόρτζι και Παντσέρι φέρονται να δίνουν συγκεκριμένα ονόματα, ακόμη και εν ενεργεία ευρωβουλευτών, ενώ στο «κάδρο» των δωροδοκιών, πέρα από το Κατάρ και το Μαρόκο, μπαίνει και η Μαυριτανία. «Γραβάτες και κοστούμια» ήταν οι κωδικοί για τα μετρητά.

«Σέρφερ του Ιντροσκάλο» ήταν η κωδική ονομασία του Φραντσέσκο Τζόρτζι στις συνομιλίες του Qatargate. «Ο Τζόρτζι κελαηδάει» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος ιταλικών δημοσιευμάτων για τις καταθέσεις του, στις οποίες δίνει με κάθε λεπτομέρεια το σύστημα διακίνησης των χρημάτων, για να φτάσουν στα χέρια του ίδιου και του Παντσέρι.

Πρώτος και απαραίτητος σύνδεσμος ήταν ο αποκαλούμενος «Αλγερινός», όπως αναφέρει ο Τζόρτζι, ο άνδρας που δούλευε για την κυβέρνηση του Κατάρ. Εκείνος έφερνε σε επαφή τον Τζόρτζι και τον Παντσέρι με έναν άνθρωπο στην Τουρκία, ο οποίος ήταν παλαιστινιακής καταγωγής. Στη συνέχεια, κανόνιζε την διασύνδεση με κάποιο άτομο από το Βέλγιο, το οποίο κάθε φορά ήταν διαφορετικό.

Qatargate

Freepik

Η «κατανομή» των ποσών

Τα ποσά, σύμφωνα με τον Τζόρτζι, δεν ήταν συγκεκριμένα. Γι’ αυτά αποφάσιζαν οι Καταριανοί, όπως και για τη διαδικασία. Η πιο πρόσφατη συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο στις Βρυξέλλες, με τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ, την εποχή που η χώρα δεχόταν σφοδρή κριτική για τις εργασιακές συνθήκες στην κατασκευή των γηπέδων. Εκεί, ο Τζόρτζι είχε μαζί και το παιδί του, σύμφωνα με την Il Fato Quotidiano.

Αναφορικά με το Μαρόκο τα πράγματα διέφεραν. Εκεί, ο σύνδεσμος με τον Παντσέρι και τον Τζόρτζι ήταν πάντα ο Πρέσβης του Ραμπάτ στην Πολωνία Αμπντεραχίμ Ατμούν, ο «Γίγας» όπως τον αποκαλούσαν. «Για περίπου 10 χρόνια ο Αντόνιο Παντσέρι με τη βοήθεια του έμπιστου βοηθού του Φραντσέσκο Τζόρτζι έγινε ο αντιπρόσωπος του Μαρόκου στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νέλσον Γκέτεν, δημοσιογράφος του BFMTV.

O Γκέτεν συμπλήρωσε ότι «οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις αποκαλύπτουν ότι η σύζυγος του Παντσέρι πήρε χρήματα από το Μαρόκο χάρη στον Αμπντεραχίμ Ατμούν». Το ρόλο του Μαροκινού Πρέσβη που προκύπτει από τις τηλεφωνικές συνομιλίες της οικογένειας Παντσέρι, επιβεβαιώνει και ο ίδιος στις δικές του καταθέσεις.

Σκάνδαλο διαφθοράς

freepik

Ο ρόλος άλλων ευρωβουλευτών

O Παντσέρι έδωσε πληροφορίες και ονόματα για άλλους ευρωβουλευτές, όπως αυτό του Φραντσέσκο Κοτσολίνο, με τον οποίο συνεργάζεται ως βοηθός ο Φραντσέσκο Τζόρτζι. Επίσης, αναφέρεται το όνομα του Βέλγου σοσιαλιστή ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα, λέγοντας πως «πήγε στο Κατάρ», αλλά και της σοσιαλδημοκράτισσας Μαρία Αρένα, για την οποία είπε πως «ξέρω ότι πήγε στο Κατάρ μια φορά και ότι έλαβε ένα δώρο».

Το πιο «δυνατό χαρτί» των βελγικών αρχών για τον Παντσέρι είναι τα χρήματα που βρέθηκαν σπίτι του, κατά τις πρώτες έρευνες, πριν από επτά μήνες. Οι μυστικές υπηρεσίες του Βελγίου είχαν μπει στο σπίτι του και είχαν ανακαλύψει 700.000 ευρώ, σε πακέτα χωρισμένα σε μια βαλίτσα κάτω από το κρεβάτι του και στο χρηματοκιβώτιό του. Τότε τοποθέτησαν κοριούς.

Κι ενώ αρχίζει να «ξετυλίγεται το κουβάρι» των αποκαλύψεων με τον Τζόρτζι να κάνει λόγο και για επαφές με Μαυριτανούς, ο Ζοζέπ Μπορέλ σε συνάντησή του με τον Εμίρη του Κατάρ, ζήτησε πλήρη διαύγεια στις έρευνες. «Συμφωνήσαμε στην ανάγκη οι έρευνες που είναι σε εξέλιξη να παρέχουν πλήρη διαύγεια», είπε.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ