Σάββατο 26 Ιουλίου 2025

«Η ακτινογραφία» της ψήφου των κομμάτων για τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας: 117 «ναι» από ΣΥΡΙΖΑ, 95 από ΠΑΣΟΚ – Τα 10 σημεία-τομές του νομοσχεδίου

Σύμφωνα με τα ψηφοδέλτια των εισηγητών, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. υπερψήφισαν πολλά άρθρα του νομοσχεδίου - Δείτε αθροιστικά τα «ναι», τα όχι» και τα «παρών» κάθε κόμματος - Σε ποιες μεταρρυθμίσεις του νομοσχεδίου «ποντάρει» η κυβέρνηση.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
«Η ακτινογραφία» της ψήφου των κομμάτων για τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας: 117 «ναι» από ΣΥΡΙΖΑ, 95 από ΠΑΣΟΚ – Τα 10 σημεία-τομές του νομοσχεδίου EUROKINISSI

Με ευρεία –αν και όχι ομόφωνη– αποδοχή υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, το οποίο στοχεύει στον εκσυγχρονισμό και την επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης. Η ψήφιση του νομοσχεδίου πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, με την κυβέρνηση να ενσωματώνει σειρά νομοτεχνικών βελτιώσεων πριν την τελική του μορφή.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι αρκετά άρθρα του νομοσχεδίου έτυχαν της στήριξης και κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τις ψήφους να καταγράφουν σημαντικά ποσοστά συναίνεσης σε επιμέρους ρυθμίσεις.

Τι ψήφισαν τα κόμματα

Από τα συνολικά 162 άρθρα, οι ψήφοι των κομμάτων είχαν ως εξής:

ΠΑΣΟΚ: Υπέρ σε 95 άρθρα, κατά σε 57, «παρών» σε 12

ΣΥΡΙΖΑ: Υπέρ σε 117 άρθρα, κατά σε 49

ΚΚΕ: Υπέρ σε 5 άρθρα, κατά σε 93, «παρών» σε 64

Ελληνική Λύση: Υπέρ μόνο στα άρθρα 160 και 162

Νέα Αριστερά: Υπέρ σε 7 άρθρα (48, 71, 85 και 122-125)

Νίκη: Υπέρ σε 65 άρθρα

Η πολυδιάστατη στάση των κομμάτων καταδεικνύει ότι, παρά τις επιμέρους ιδεολογικές διαφοροποιήσεις, η ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης είναι ευρέως αποδεκτή.

Τα 10 σημεία-κλειδιά

Έχοντας δεσμευτεί ότι θα αντιμετωπίσει την εξαιρετικά δυσάρεστη και προβληματική κατάσταση της Ελληνικής Δικαιοσύνης εντός της τρέχουσας κυβερνητικής περιόδου, η κυβέρνηση με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «ποντάρει» σε δέκα σημαντικές μεταρρυθμίσεις:

1. Με την κατάθεση του εισαγωγικού δικογράφου ορίζεται αμέσως δικάσιμος μεταξύ 6ου και 7ου μήνα από την κατάθεση. Αξιοποιείται για πρώτη φορά ο χρόνος της προδικασίας, ο οποίος χωρίζεται σε δύο στάδια. Στο πρώτο, που αφορά αποκλειστικά τους διαδίκους, καταθέτουν τις προτάσεις, νομιμοποιητικά και αποδεικτικά τους έγγραφα και το δεύτερο, που αφορά κυρίως το δικαστήριο. Εισάγεται για το δικαστήριο ο υποχρεωτικός προέλεγχος της αγωγής.

2. Ο Δικαστής εκδίδει – υποχρεωτικά διάταξη απόρριψης της αγωγής, ώστε οι διάδικοι να μην χρειαστεί να αναμένουν χρόνια για να πληροφορηθούν την τυχόν απόρριψή της για τυπικούς λόγους που δεν μπορεί να θεραπευθούν και προαιρετικά για άρση τυπικών πλημμελειών και ελλείψεων που ενδεχομένως να οδηγήσουν στην απόρριψη της αγωγής. Με τη διάταξη επίσης μπορεί να διαταχθεί συμπλήρωση των αποδείξεων, αναστολή της δίκης, συνένωση με σκοπό τη συνεκδίκαση συναφών αγωγών και μια σειρά διαδικαστικών πράξεων που σήμερα οδηγούν στη δαπανηρή και χρονοβόρα επανασυζήτηση της αγωγής.

3. Η απόφαση εκδίδεται οπωσδήποτε από το Δικαστή ο οποίος χρεώνεται την υπόθεση, με μόνες εξαιρέσεις το θάνατο, την παραίτηση ή παύση και την αφυπηρέτησή του.

4. Το άρθρο 12 του σχεδίου νόμου (άρθρο 119 του ΚΠολΔ) αποτελεί το θεσμικό υπόβαθρο του ηλεκτρονικού φακέλου δικογραφίας, ο οποίος επιτέλους δημιουργείται με την κατάθεση του εισαγωγικού δικογράφου και μεταβιβάζεται ψηφιακά στο ανώτερο Δικαστήριο σε περίπτωση ασκήσεως τακτικών ή έκτακτων ενδίκων μέσων.

5. Με ρητή διάταξη του σχεδίου νόμου όλες οι προθεσμίες είναι πλέον αποκλειστικές και δεσμευτικές για τους διαδίκους, αλλά και για το Δικαστήριο. Δεν υπάρχει πλέον έρεισμα για τη μειωτική για τη Δικαιοσύνη νομολογιακή άποψη ότι οι προθεσμίες είναι μεν δεσμευτικές και αποκλειστικές για τους διαδίκους, αλλά ενδεικτικές για το Δικαστήριο.

6. Τα ένδικα μέσα ασκούνται με κατάθεση δικογράφου στο Δικαστήριο στο οποίο απευθύνονται -και όχι στη γραμματεία του Δικαστηρίου που εξέδωσε την προσβαλλόμενη απόφαση-, με ταυτόχρονο ορισμό δικασίμου.

7. Μεταφέρεται περαιτέρω δικαστική ύλη στους Δικηγόρους, δηλαδή τις διαταγές πληρωμής και τις διαταγές απόδοσης μισθίου, όχι μόνο λόγω δυστροπίας, αλλά και λήξης του συμβατικού χρόνου της μίσθωσης.

8. Οι διαθήκες δημοσιεύονται πλέον από τους Συμβολαιογράφους. Μπαίνει έτσι τέλος στο μακρύ χρόνο αναμονής για δημοσίευση διαθήκης, που στο πρωτοδικείο Αθηνών υπερβαίνει τις 300 ημέρες. Με τις νέες διατάξεις, η διαθήκη θα δημοσιεύεται το αργότερο σε μόλις 7 ημέρες και, εντός του ίδιου διαστήματος, θα εκδίδεται και το σχετικό πιστοποιητικό.

9. Επαναφέρεται η γραπτή Εισήγηση στην αναιρετική διαδικασία.

10. Επέρχονται σοβαρές βελτιώσεις στη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης υπέρ του καθ’ ου η εκτέλεση με πιο σημαντική το δραστικότατο περιορισμό της “παρέκτασης αρμοδιότητας”, η οποία δημιουργούσε επαχθέστατες συνέπειες για τους οφειλέτες/καθ’ ων η εκτέλεση, καθώς τους ανάγκαζε να διεξάγουν τις δίκες στα Δικαστήρια των Αθηνών, χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως σύνδεσή τους με την υπόθεσή τους ή τον τόπο του ακινήτου. Επιπλέον, επαναπροσδιορίζεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στο πρότυπο της διαδικασίας που ακολουθήθηκε με το ν. 3869/2010, όλες τις εκκρεμείς ανακοπές, οι δικάσιμοι των οποίων έχουν ορισθεί έως και το μακρινό 2036 στην Αθήνα, με σκοπό να συζητηθούν και εκκαθαριστούν εντός της επόμενης τριετίας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ