Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024

Η Δικαιοσύνη… καταρρέει: Νέα κραυγή απόγνωσης από δικαστικούς υπαλλήλους για τις συνθήκες στις κτιριακές εγκαταστάσεις

Η παρέμβαση στη Βουλή του τομεάρχη Δικαιοσύνης και βουλευτή Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Γ. Σαρακιώτη για το Δικαστικό Μέγαρο Λαμίας. Οι καταγγελίες υπαλλήλων και για το Μέγαρο Χανίων.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η Δικαιοσύνη… καταρρέει: Νέα κραυγή απόγνωσης από δικαστικούς υπαλλήλους για τις συνθήκες στις κτιριακές εγκαταστάσεις Eurokinissi

Δεν είναι η πρώτη φορά και πιθανότατα ούτε η τελευταία όπου τονίζεται πως η Δικαιοσύνη… καταρρέει, με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί στις δικαστικές εγκαταστάσεις της χώρας.

Τις ακατάλληλες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται καθημερινά, την έλλειψη καθαριότητας και συντήρησής του καθώς και την απουσία αποτελεσματικής φύλαξης του κτιρίου στο Δικαστικό Μέγαρο Λαμίας έφερε στο προσκήνιο ο αρμόδιος τομεάρχης Δικαιοσύνης και βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Γιάννης Σαρακιώτης, με αναφορά του στη Βουλή.

Η Δικαιοσύνη… καταρρέει

syriza

Τα μεγάλα προβλήματα που σημειώνονται στην καθημερινή λειτουργία του Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας και τις ανησυχίες του προσωπικού των υπηρεσιών του, καθώς και του συνόλου των εμπλεκομένων στις διαδικασίες απονομής δικαιοσύνης, μετέφερε προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Υποδομών & Μεταφορών.

Στην κοινοβουλευτική παρέμβασή του επισημαίνει τα μεγάλα προβλήματα που σημειώνονται στην καθημερινή λειτουργία του Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας και τις ανησυχίες του προσωπικού των υπηρεσιών του, καθώς και του συνόλου των εμπλεκομένων στις διαδικασίες απονομής δικαιοσύνης.

«Το γεγονός της ανυπαρξίας φύλαξης σε συνδυασμό με την ύπαρξη σκαλωσιών περιμετρικά του κτιρίου προσδίδει μόνο μία ψευδεπίγραφη αίσθηση ότι επίκεινται εργασίες ανακαίνισής του, αλλά επί της ουσίας βοηθά διάφορους επιτήδειους να παρεισφρήσουν σε αυτό, επιτείνοντας το αίσθημα της ανασφάλειας των εργαζομένων εντός του κτιρίου» αναφέρει.

Ένα επιπλέον στοιχείο το οποίο τονίζεται εμφατικά από πλευράς του κ. Σαρακιώτη είναι εκείνο της σοβαρής υποστελέχωσης των υπηρεσιών το οποίο συνιστά έναν ακόμη παράγοντα επιβάρυνσης των δικαστικών υπαλλήλων καθώς εργάζονται ακόμη και τα Σαββατοκύριακα ή τις ημέρες των αργιών. Στο ίδιο πλαίσιο επισημαίνεται ότι, η υποστελέχωση για κάποιες από τις υπηρεσίες αγγίζει το ποσοστό της τάξεως του 50% σε σχέση με τις υφιστάμενες, κενές οργανικές θέσεις.

Στο πλαίσιο της παρέμβασής του ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ θέτει υπ’ όψιν του αρμοδίου Υπουργού και την εκκρεμότητα της υποστελέχωσης του Ειρηνοδικείου Αταλάντης, για την οποία και τον καλεί για την ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών.

Η Δικαιοσύνη… καταρρέει: Οι καταγγελίες των δικαστικών υπαλλήλων νομού Φθιώτιδας

Επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «η εργασία μας….το σπίτι μας» στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων του νομού Φθιώτιδας τονίζει πως «τιμώντας την εργασία μας, γιατί από αυτή ζούμε και στο χώρο παροχής της περνάμε μεγάλο κομμάτι της ζωής μας καθημερινά» Και αναρωτιέται «μπορούμε να αδιαφορήσουμε;» για να καταλήξει «δε χωρούν πλέον τα «ημίμετρα». Ήρθε η ώρα να κάνουμε πράξη την ενότητα και τη δημιουργική συνεργασία, ανεξαρτήτως θέσης, ρόλου και πολιτικοιδεολογικής τοποθέτησης».

Όπως σημειώνει ο Σύλλογος «το αίτημα για την επίσπευση της ανέγερσης του νέου Δικαστικού Μεγάρου, που θα στεγάσει, σε χώρους σύγχρονους και άνετους, όλες τις δικαστικές υπηρεσίες της πόλης μας, είναι πάγιο. Μέχρι όμως να εισέλθει στην τροχιά της υλοποίησής του, σπίτι πολλών από μας είναι το επί της οδού Καποδιστρίου αρ. 10 της πόλης της Λαμίας Δικαστικό ΜέγαροΈνα κτίριο, χτισμένο στις αρχές του προηγούμενου αιώνα (το 1910), που για να καταστεί όσο πιο λειτουργικό γίνεται, πρέπει να είναι ασφαλές και καθαρό. Δυστυχώς, δεν είναι τίποτα από τα δύο. Δεν φυλάσσεται- τουλάχιστον στην είσοδό του- όχι από αστυνομική δύναμη, μα ούτε καν από κάποια εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας (security), οι δε υπηρεσίες καθαριότητας που παρέχονται είναι από πλημμελείς έως ανύπαρκτες, σε όλους τους χώρους του».

Αντιθέτως, τονίζεται πως «το κατώφλι αυτού του κτιρίου διαβαίνουμε καθημερινά εμείς, οι Δικαστικοί και Εισαγγελικοί μας Λειτουργοί, οι συνήγοροι του Δικηγορικού Συλλόγου Λαμίας, μα και πολίτες, με την ιδιότητα του κατηγορουμένου, του μηνυτή, του ενάγοντα, του εναγομένου, του αιτούντα χορήγησης πιστοποιητικών, των συγγενών (σε όλο το ηλικιακό φάσμα, ήδη από βρέφη και νήπια !!!, που περιφέρονται με τις φωνές τους και την παιδική τους συμπεριφορά στους διαδρόμους ενός Δικαστικού Μεγάρου!!!) των συλληφθέντων και οδηγηθέντων ενώπιον του Εισαγγελέα, του Ανακριτή και των αυτοφώρων ποινικών δικαστηρίων».

Πρόκειται όπως λέει ο Σύλλογος για «ένα κτίριο περικυκλωμένο από σκαλωσιές, ήδη από το 2010 και πριν, σκαλωσιές που δίνουν την αίσθηση στον κάθε παρατηρητή πως επίκεινται εργασίες ανακαίνισης και ανάπλασής του. Μόνον αυτό δεν γίνεται. Αντιθέτως, στις σκαλωσιές αυτές σκαρφαλώνουν νεαροί, οι οποίοι εμφανίζονται ξαφνικά έξω από τα παράθυρα των γραφείων μας, παράθυρα και παντζούρια, που πολλά από αυτά ούτε καν κλείνουν, γιατί δεν είναι συντηρημένα και επισκευασμένα (σαθρά). Το γεγονός αυτό καθιστά πολύ πιθανό το ενδεχόμενο κλοπών δικογραφιών, πειστηρίων και άλλων αντικειμένων από τις υπηρεσίες, καθόσον οι «εισβολείς» αυτοί έχουν άμεση πρόσβαση στα γραφεία μας, σκαρφαλώνοντας σε αυτές τις σκαλωσιές».

Και όπως τονίζεται «στους διαδρόμους, άναρχα, κυκλοφορούν, ειδικά τις ημέρες συνεδρίασης των πολιτικών και ποινικών ακροατηρίων, όλα τα προαναφερόμενα πρόσωπα, χωρίς κάποιος ή κάποιοι στην είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου, να φροντίζει για την τάξη, την εξακρίβωση της ταυτότητάς τους, τον νόμιμο έλεγχο των αντικειμένων που φέρουν επάνω τους και μαζί τους, την κατεύθυνσή τους στο αστικό ή ποινικό ακροατήριο ή την δικαστική υπηρεσία, την οποία προτίθενται να επισκεφθούν».

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

******

SOS και από τους δικαστικούς υπαλλήλους Χανίων: «Απάνθρωπες συνθήκες που αντιμετωπίζουν όλοι όσοι προσέρχονται στις εγκαταστάσεις, εργαζόμενοι και πολίτες»

Σε ανάλογη κραυγή απόγνωσης προχώρησε με επιστολή του προς το υπουργείο Δικαιοσύνης ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων νομού Χανίων.

Όπως αναφέρει στο κτίριο όπου στεγάζονται οι Δικαστικές υπηρεσίες του Νομού Χανίων οι συνθήκες που επικρατούν είναι μεταξύ άλλων «οι ασφυκτικοί χώροι εργασίας τόσο για τους υπαλλήλους όσο και για τους δικαστικούς λειτουργούς. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο Ποινικό και στο Πολιτικό τμήμα του Πρωτοδικείου Χανίων οι υπάλληλοι στριμώχνονται ο ένας δίπλα στον άλλο και ότι για 12 Πρωτοδίκες υπάρχει μόνο ένα γραφείο για τον Πρόεδρο Υπηρεσίας 15 ίσως 20 τετραγωνικών ενώ δεν υπάρχει αίθουσα δικαστών. Για αυτό άλλωστε κάθε τόσο αναγκάζονται να ψάχνουν άδειο γραφείο για να μπορέσουν να εργαστούν. Το ίδιο συμβαίνει και στο Ειρηνοδικείο Χανίων, ενώ ανάλογη είναι η κατάσταση και στις υπόλοιπες Υπηρεσίες των Δικαστηρίων»

Παράλληλα, καταγγέλλουν η πρόσβαση για ΑμεΑ είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη, ενώ και οι τουαλέτες είναι κοινές αντρών-γυναικών, μια για κάθε υπηρεσία, και φυσικά ανυπαρξία τουαλέτας για το κοινό αλλά και για ΑμεΑ.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην ασφάλεια. «Όσον αφορά την ασφάλεια του κτιρίου: α) Ο καθένας μπορεί να προσεγγίσει το χώρο ότι ώρα θέλει, από όπου θέλει, με αποτέλεσμα αρκετά περιστατικά επιθέσεων. β) Στο μικρό διάδρομο του Πρωτοδικείου, αλλά και έξω από τις αίθουσες συνεδριάσεων, επειδή ακριβώς δεν υπάρχουν αίθουσες αναμονής πολιτών και κρατουμένων, πάρα πολλές φορές παρατηρείται το φαινόμενο να στριμώχνονται κατηγορούμενοι ή κρατούμενοι που περιμένουν να απολογηθούν, μάρτυρες που περιμένουν να καταθέσουν, αστυνομικοί, δικηγόροι, δικαστές, εισαγγελείς, υπάλληλοι, οικογένειες με μικρά παιδιά πολλές φορές και ο καθένας μπορεί να φανταστεί τι κινδύνους εγκυμονεί αυτό το γεγονός. Επίσης, δεν υπάρχουν χώροι παραμονής μαρτύρων, χώρος ιατρείου, αίθουσα ολομέλειας, αλλά και αίθουσα πληροφορικής για την εγκατάσταση των συστημάτων πληροφορικής. Ακόμη και ο αριθμός των αιθουσών συνεδριάσεων είναι ανεπαρκής, καθώς πολλές φορές παρατηρείται το φαινόμενο μετά από διακοπές συνεδριάσεων να είναι εξαιρετικά δύσκολη η ανεύρεση σύντομης ημερομηνίας για τη συνέχιση της διακοπείσας συνεδρίασης».

Επίσης, αναρωτιέται για ποιο λόγο απεντάχθηκε το έργο μέσω ΣΔΙΤ για το Μέγαρο Χανίων, ενώ όπως ανακοινώθηκε προχωρούν εκείνα για τις εγκαταστάσεις Ηρακλείου Κρήτης και Ρεθύμνου.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΑΝΙΩΝ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ