Τετάρτη 06 Ιουλίου 2022

Η επόμενη μέρα στην Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων: Η εκλογική νίκη της Μαργαρίτας Στενιώτη, τα άμεσα πυρά Σεβαστίδη και η επόμενη “μάχη” για την ενότητα

Η εκλογική ”μάχη” κερδήθηκε για την εφέτη Μαργαρίτα Στενιώτη αλλά τα πρώτα πυρά ήρθαν από τον απερχόμενο πρόεδρο Χρ. Σεβαστίδη που μίλησε (αντί συγχαρητηρίων) για “τεράστιο πισωγύρισμα”.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η επόμενη μέρα στην Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων: Η εκλογική νίκη της Μαργαρίτας Στενιώτη, τα άμεσα πυρά Σεβαστίδη και η επόμενη “μάχη” για την ενότητα Eurokinissi

Εκλογές ΕνΔΕ: Την επόμενη μέρα σε ένα περιβάλλον που τα τελευταία χρόνια εμπεριείχε – σε αρκετές περιπτώσεις- μια έντονη “πολεμική” και λόγο που δεν συνάδει με την νηφαλιότητα που απαιτείται στην δημόσια εκφορά του δικαστικού λειτουργού, καλείται να χαράξει για την μεγαλύτερη δικαστική συνδικαλιστική ένωση, την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η εφέτης Μαργαρίτα Στενιώτη.

Η νέα πρόεδρος αναλαμβάνει τα ηνία – αυτή τη φορά με την ψήφο των συναδέλφων της- από τον Χριστόφορο Σεβαστίδη, για δεύτερη φορά (το 2015 είχε αντικαταστήσει την Βασιλική Θάνου) και γίνεται η δεύτερη γυναίκα στη ιστορία της Ένωσης που εκλέγεται σε αυτή τη θέση.

Η ίδια είχε περιγράψει στο dikastiko.gr ως πρόταγμα “την αποκατάσταση του κύρους της Ένωσης και την αλλαγή της δημόσιας εικόνας και του δημόσιου λόγου της” μιλώντας για την αναγκαιότητα “οι τοποθετήσεις περί «προταγμάτων της κυρίαρχης τάξης», οι θεσμικές εκτροπές και παρεμβάσεις σε εκκρεμείς υποθέσεις με το πρόσχημα του ουμανισμού, ο εκλαϊκισμός του δημοσίου λόγου της Ένωσης, το κομματικό πρόσημο σε πολλές εκδηλώσεις, που χαρακτήρισαν τη διετία που διανύσαμε, πρέπει να μείνουν στο παρελθόν”. Πυρά με σαφή αποδέκτη τον απερχόμενο προεδρο Χριστ. Σεβαστίδη. Εκλογές ΕνΔΕ

Πυρά

Πριν πάντως στεγνώσει το μελάνι στα επίσημα αποτελέσματα που έδειξαν πως χάνει τις εκλογές μετά από 6 χρόνια, ο απερχόμενος πρόεδρος, αντί συγχαρητηρίων, με τοποθέτησή του στο dikastiko.gr , εξαπολύει πυρά στην νέα ηγεσία μιλώντας για πισωγύρισμα: “…Το αποτέλεσμα των εκλογών συνιστά ένα τεράστιο πισωγύρισμα και αυτό θα γίνει σύντομα αντιληπτό. Παραδίδουμε την διοίκηση της Ένωσης με ανησυχία για την τύχη της και τους σκοπούς που θα υπηρετήσει στο εξής..”.

Εκλογές ΕνΔΕ: Τα επίσημα αποτελέσματα

Η νέα πρόεδρος κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές συνενώνοντας όλες τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Συνολικά στις εκλογές αυτές ψήφισαν 2.119 έναντι 1961 (αύξηση 158 μελών) το 2020 και εν τέλει εκλέγουν:

-Η ομάδα της Μαργαρίτας Στενιώτη 8 συμβούλους (πλην της ιδίας τους Κων/νο Βουλγαρίδη, Ελευθερία Κώνστα, Νικήτα Βελία, Μαυρίδη Χαράλαμπο, Βασίλη Καραναστάση, Ευστάθιο Βερφώνη, Δημήτρη Φούκα)

-η ομάδα του Χριστόφορου Σεβαστίδη 6 συμβούλους (πλην του ιδίου, τους Χαρ. Σεβαστίδη, Παντελή Μποροδήμο, Ευθαλία Κώστα, Ιωάννη Ασπρογέρακα και Μιχάλη Τσέφα)

-Εκλέγεται επισης ο προϊστάμενος του Εφετείου Θεσσαλονίκης (και πρόσφατα προαχθείς σε Αρεοπαγίτη) Χρ. Νάστας.

Α. ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΛΗ

Στενιώτη Μαργαρίτα, Εφέτης Αθηνών 912

Σεβαστίδης Χριστόφορος, Εφέτης Αθηνών 823

Σεβαστίδης Χαράλαμπος, Εφέτης Αθηνών 803

Μποροδήμος Παντελής, Πρωτοδίκης Θεσσαλονίκης 798

Νάστας Χρήστος, Πρόεδρος Εφετών Θεσσαλονίκης 794

Βουλγαρίδης Κωνσταντίνος, Εφέτης Αθηνών 765

Κώνστα Ελευθερία, Εφέτης Λάρισας 765

Βελίας Νικήτας, Ειρηνοδίκης Αθηνών 757

Μαυρίδης Χαράλαμπος, Εφέτης Θεσσαλονίκης 671

Καραναστάσης Βασίλειος, Πρωτοδίκης Θεσσαλονίκης 662

Βεργώνης Ευστάθιος, Εισαγγελέας Εφετών Αθηνών 653

Φούκας Δημήτριος, Πρόεδρος Πρωτοδικών Αθηνών 653

Κώστα Ευθαλία, Ειρηνοδίκης Θεσσαλονίκης 623

Ασπρογέρακας Ιωάννης, Πρόεδρος Πρωτοδικών Αθηνών 611

Τσέφας Μιχαήλ, Πρόεδρος Πρωτοδικών Αιγίου 597

Β. ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΛΗ

Μάτση Αικατερίνη, Αντεισαγγελέας Εφετών Λάρισας 587

Ντόκα Αικατερίνη, Εφέτης Λάρισας 572

Σακελλαροπούλου Αφροδίτη, Πταισματοδίκης Πατρών 355

Βασταρούχας Παναγιώτης, Δόκιμος Ειρηνοδίκης Καλύμνου 176

Η “ιστορία”

Εκλογές ΕνΔΕ

dikastiko

Το αποτέλεσμα πάντως μπορεί να σηματοδοτεί μια νέα αρχή, αλλά η ιστορία των τελευταίων ετών δείχνει πως η ενότητα δεν αποτελεί δεδομένο για τους δικαστές αλλά ζητούμενο. Κι αυτό γιατί αν σκεφτεί κανείς πως ξεκίνησαν τα πράγματα για την νεότερη γενιά των συνδικαλιστών – δικαστων, τίποτε δεν προμήνυε την σφοδρή σύγκρουση, πρωτοφανών διαστάσεων που ακολούθησε.

Το 2016 ήταν μια χρονιά ορόσημο για τους δικαστές. Ήταν η εποχή που μετά την αποχώρηση από την προεδρία της Ενωσης Δικαστών – Εισαγγελέων της Βασιλικής Θάνου (που είχε κερδίσει τις εκλογές μετά τον επίσης κραταιό πρόεδρο Χαρ. Αθανασίου) για να αναλάβει την προεδρία του Αρείου Πάγου, αποφασίστηκε για πρώτη φορά να σχηματιστεί ένα Ενωτικό ψηφοδέλτιο από 3 διαφορετικές παρατάξεις με διαφορετικές αφετηρίες και ηλικιακές ομάδες: Η ομάδα του Νικ. Σαλάτα, η ομάδα του Τάκη Λυμπερόπουλου και αυτή του νεαρού δικαστή Χριστόφορου Σεβαστίδη. Το αποκαλούμενο Ενωτικό προεδρείο είχε ήδη σχηματιστεί και ο Σεβαστίδης ήταν ο πρόεδρος που επελέγη.

Επιτάχυνση Δικαιοσύνης

eurokinissi

Ηχητικό Βγενόπουλου

eurokinissi

Εκλογές ΕνΔΕ: Από την ενότητα στον ..”πόλεμο”

Τότε στον ορίζοντα έπεφτε “βαριά” η σκιά της Βασιλικής Θάνου, η οποία ως υπηρεσιακή πρωθυπουργός, πρόεδρος του Αρείου Πάγου και μετέπειτα νομική σύμβουλος του πρωθυπουργού, βρέθηκε σε “πολεμική” με την Ένωση. Εκ των βασικών πυλώνων έκφρασης της αντιπαράθεσης ήταν η δημιουργία Ένωσης Ανωτάτων και Ανωτέρων Δικαστικών Λειτουργών, που ερμηνεύθηκε ως “προσπάθεια διάσπασης της ΕνΔΕ”. Το μέτωπο ήταν αραγές μέχρι και ένα χρόνο μετά τις εκλογές του 2018 που κέρδισε και πάλι το Ενωτικό προεδρείο με πρόεδρο τον Χριστ. Σεβαστίδη. Σε αυτές τις εκλογές ήδη η Μαργαρίτα Στενιώτη είχε ξεκινήσει μια αυτόνομη πορεία. Παρότι είχε αναλάβει την προεδρία της Ένωσης , στο μεσοδιάστημα, αντικαθιστώντας την κα Θάνου που αποχώρησε για τον Άρειο Πάγου , έκανε μια επιλογή που σήμερα, εν τέλει, την έφερε εκ νέου στην προεδρία της μεγαλύτερης δικαστικής συνδικαλιστικής ένωσης, αυτή τη φορά με την ψήφο των συναδέλφων της.

Κατέβηκε αυτόνομα στις εκλογές, χωρίς τη στήριξη της Βασιλικής Θάνου (στήριξε άλλον υποψήφιο) και κέρδιζε , με συνέπεια όπως φάνηκε, στην εκτίμηση των συναδέλφων της.

dikastiko.gr

Εκλογές ΕνΔΕ: Ρωγμές

Όμως ήδη οι ρωγμές στο Ενωτικό προεδρείο ήταν προφανείς. Ο πρόεδρος της Ένωσης χάρασσε άλλη πορεία και βρέθηκε απέναντι στους Λυμπερόπουλο και Σαλάτα. Μια σειρά δε από επιλογές, οδήγησαν σε έναν εμφύλιο την Ένωση , με στιγμές που καταγράφηκαν δημόσια και σίγουρα δεν συνάδουν με την δημόσια παρουσία των δικαστών ακόμα και με ύβρεις και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς. Έφτασε δε στο σημείο να οριστεί διοίκηση Πρωτοδικείου στην Ένωση για να οδηγηθούν σε εκλογές το 2020. Εκεί τις εκλογές κέρδισε αυτόνομα με δική του ομάδα ο Χρ. Σεβαστίδης με τον Τάκη Λυμπερόπουλο να δηλώνει δημόσια πως αποχωρεί από τα συνδικαλιστικά πράγματα της εποχής διαχωρίζοντας την θέση του από τις δημόσιες αντιπαραθέσεις. Η εποχή Σεβαστίδη όμως σημαδεύτηκε , πέραν των άλλων, από μια δημόσια τοποθέτηση που ενδεχομένως προκάλεσε μια τις σημαντικότερες ρωγμές στην Ένωση.

Ήταν η δημόσια ανακοίνωση για το θέμα της απεργίας πείνας του Δημ. Κουφοντίνα (έκανε έκκληση στην Πολιτεία να αναθεωρήσει τη στάση της στο ζήτημα της μεταχείρισης του κρατούμενου, με τη φράση “η Δημοκρατία έχει σταθερά θεμέλια και ισχυρούς θεσμούς που της επιτρέπουν να συνδυάζει την απαίτηση συμμόρφωσης στους νόμους με την τήρηση των αρχών του ανθρωπισμού») που χώρισε στα δυο την Ένωση και οδήγησε ακόμα και σε παραιτήσεις μελών της.

Από τότε κύλησε ο χρόνος (ακόμα και με νίκες των δικαστών σε επιμέρους ζητήματα) αλλά οι πληγές ουδείς γνωρίζει αν επουλώθηκαν. Αυτό θα είναι και το στοίχημα της επομενης προέδρου.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ