Τρίτη 23 Ιουλίου 2024

Η εθελούσια έξοδος των δικαστών θα αφορά και την Διοικητική Δικαιοσύνη – Τι απάντησε ο Γ. Φλωρίδης στην Ένωση Διοικητικών Δικαστών

Χαρακτήρισε αυτονόητο ότι θα περιλαμβάνει και τους διοικητικούς δικαστές. Επιτροπή με τη συμμετοχή τους για τις αλλαγές στον Κώδικα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η εθελούσια έξοδος των δικαστών θα αφορά και την Διοικητική Δικαιοσύνη – Τι απάντησε ο Γ. Φλωρίδης στην Ένωση Διοικητικών Δικαστών EUROKINISSI

Σειρά κρίσιμων θεμάτων που αφορούν τον κλάδο έθεσε η Ένωση Διοικητικών Δικαστών κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος φάνηκε να ανταποκρίνεται θετικά σε αρκετά από αυτά.

Μεταξύ αυτών και το μείζον ζήτημα της επικείμενης εθελούσιας εξόδου των δικαστών και της ανάγκης να αφορά και τη Διοικητική Δικαιοσύνη όπως ανέφερε η Ένωση.

Όπως είχε γράψει το dikastiko.gr, το υπουργείο ήδη έχει καταρτίσει σχέδιο, βάσει του οποίου θα πριμοδοτηθεί ένα πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου περιορισμένου και αυστηρά καθορισμένου αριθμού δικαστών και εισαγγελέων με ανυπέρβλητα προβλήματα υγείας.

Το πρόγραμμα είναι έτοιμο προς άμεση ενεργοποίηση μετά την έγκριση των σχετικών κονδυλίων που απαιτούνται από το Υπουργείο Οικονομικών, αφού είναι ξεκάθαρα πως θα δοθούν κίνητρα προς τους δικαστικούς λειτουργούς (οικονομικά, συνταξιοδοτικά και αναγνώρισης πλασματικών ετών ασφάλισης) για να αποχωρήσουν πρόωρα. Είναι δε προφανές πως τον τελικό λόγο θα έχει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών έθεσε το θέμα να αφορά και αυτούς. Και σύμφωνα με την ανακοίνωση της ίδιας της Ένωσης, ο κ. Φλωρίδης ως προς το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου διευκρίνισε ότι είναι αυτονόητο ότι θα καλύψει Δικαστές με σοβαρά προβλήματα υγείας, διαπιστωμένα αρμοδίως και θα περιλαμβάνει και Διοικητικούς Δικαστές, όπως στο παρελθόν, παρά τα δημοσιεύματα.

Κατά τη συνάντηση η Ένωση έθεσε και τα θέματα αλλαγής του Κώδικα Διοικητικής Δικαιοσύνης και συναφών νομοθετημάτων, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκε και το πρόβλημα βαθμολόγησης από 1 έως 5 για τις υποθέσεις που χειρίζονται.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι από το φθινόπωρο θα συστήσει Επιτροπή για τον Κώδικα Διοικητικής Δικαιοσύνης, ώστε να εξετάσει τα ζητήματα που σχετίζονται με αυτόν, δεσμευόμενος ότι θα συμμετέχει και η Ένωση.

Παράλληλα, ως προς τη βαθμολόγηση του 1-5 αναγνώρισε την προβληματικότητα της ρύθμισης και είπε ότι, ως το τέλος του Ιουνίου θα έχει, το υπουργείο, καταλήξει σε πρόταση για την ρύθμιση του ζητήματος.

Οι διοικητικοί δικαστές αναφέρθηκαν επίσης και σε άλλα θέματα όπως την πρότυπη δίκη, την υποχρεωτικότητα των σεμιναρίων για την προαγωγή των Δικαστών, την ευδοκίμηση των ενδίκων μέσων ως κριτήριο αξιολόγησης των αποφάσεων, τις εκπαιδευτικές άδειες αλλοδαπής και την μη πληρωμή των οδοιπορικών εξόδων των Δικαστών που μεταβαίνουν στις μεταβατικές έδρες.

Ως προς την πληρωμή των οδοιπορικών των μεταβατικών εδρών υποσχέθηκε ότι θα την εντάξει σε πρόγραμμα ψηφιακής εκκαθάρισης και πληρωμής, κατά τα πρότυπα της νομικής βοήθειας. Για τα υπόλοιπα ζητήματα επιφυλάχθηκε να τα μελετήσει.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ