Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Παναγιώτης Στάθης: Εθελούσια έξοδος σχεδόν 100 δικαστικών για πρώτη φορά μετά το 2008- Το θέλουν δικαστές – εισαγγελείς, θα το κάνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης

Το dikastiko.gr σας είχε ενημερώσει εγκαίρως από αρχές Μαρτίου: Ήταν σχεδόν ομόθυμο αίτημα των δικαστικών ενώσεων και θα αποτελέσει, εν τέλει, επιλογή του Υπουργείου Δικαιοσύνης: Για πρώτη φορά , μετά το 2008, θεσμοθετείται πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών που θα διαθέσει τα σχετικά κονδύλια για την αποχώρηση περίπου 100 δικαστικών λειτουργών που αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα προβλήματα υγείας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Στάθης: Εθελούσια έξοδος σχεδόν 100 δικαστικών για πρώτη φορά μετά το 2008- Το θέλουν δικαστές – εισαγγελείς, θα το κάνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης dikastiko.gr

Αίτημα που τίθεται ακόμα και στον προεκλογικό στίβο των εκλογών για την ανάδειξη της ηγεσίας της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων, της μεγαλύτερης δικαστικής συνδικαλιστικής ένωσης, αποτελεί η θέσπιση ενός προγράμματος εθελούσιας εξόδου από το δικαστικό σώμα, για λειτουργούς που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Μόλις προχθές (μετά την Ένωση Εισαγγελέων και την συναίνεση της ηγεσίας της Δικαιοσύνης) και η μειοψηφία της ΕνΔΕ ανέφερε πως έθεσε το ζήτημα στον υφυπουργό Δικαιοσύνης Ι. Μπούγα αναφέροντας πως «κατά δεύτερο επαναλάβαμε το αίτημα της εθελουσίας εξόδου συναδέλφων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στα καθήκοντα τους».

Η απόφαση λοιπόν έχει ληφθεί από τον Γ. Φλωρίδη, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το dikastiko.gr, και το Υπουργείο ήδη έχει καταρτίσει σχέδιο , βάσει του οποίου θα πριμοδοτηθεί ένα πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου περιορισμένου και αυστηρά καθορισμένου αριθμού δικαστών και εισαγγελέων με ανυπέρβλητα προβλήματα υγείας . Το πρόγραμμα είναι έτοιμο προς άμεση ενεργοποίηση μετά την έγκριση των σχετικών κονδυλίων που απαιτούνται από το Υπουργείο Οικονομικών , αφού είναι ξεκάθαρα πως θα δοθούν κίνητρα προς τους δικαστικούς λειτουργούς (οικονομικά, συνταξιοδοτικά και αναγνώρισης πλασματικών ετών ασφάλισης) για να αποχωρήσουν πρόωρα. Είναι δε προφανές πως τον τελικό λόγο θα έχει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου.

Επαφές

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδης πραγματοποίησε επαφές με το Υπουργείο Οικονομικών για την εξασφάλιση του εν λόγω κονδυλίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το πρόγραμμα θα αφορά:

-Περιορισμένο αριθμό δικαστικών λειτουργών (δεύτερου βαθμού κυρίως) που παρουσιάσει καταγεγραμμένα προβλήματα υγείας και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους εντείνοντας το ζήτημα των καθυστερήσεων στην απονομή της Δικαιοσύνης.

-Ο αριθμός αυτός θα είναι αυστηρά καθορισμένος και δε θα ξεπερνά τους 100, με πιθανότερο αριθμό κοντά στους 80.

-Θα δοθούν κίνητρα ανάλογα με αυτά που είχαν δοθεί κατά το παρελθόν, τις δυο φορές που είχε εφαρμοστεί αυτό το μέτρο.

Τι θα αφορά

Προφανώς υπάρχει ως “μπούσουλας” το παλαιότερο σχέδιο που τέθηκε σε εφαρμογή το 2008 (τα τελευταία χρόνια έχει γίνει δυο φορές εθελούσια έξοδος από το σώμα, την πρώτη είχαν αποχωρήσει 20 δικαστές ενώ το 2008 επί κυβέρνησης Καραμανλή περί τους 80 με την έξοδο να αφορά τότε και τη Διοικητική Δικαιοσύνη).

Άρα η πρόβλεψη θα αφορά π.χ. ελάχιστο χρόνο προϋπηρεσίας (τότε είχε τεθεί όριο 12 ετών, σήμερα πιθανόν θα είναι μεγαλύτερο), προαγωγή στο επόμενο βαθμό δικαιοδοσίας, πλασματικά χρόνια ασφάλισης και πιθανόν μπόνους αποχώρησης.

Συμφωνία

Το ζήτημα αυτό αποτελεί πάγιο αίτημα δικαστικών Ενώσεων, ενώ υπάρχει συμφωνία της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Χαρακτηριστικό είναι πως πρόσφατα, τον περασμένο Μάρτιο, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος , με υπόμνημα θέσεων- αιτημάτων που υπέβαλλε στον Γ. Φλωρίδη, στη συνάντηση του νεοεκλεγέντος Διοικητικού Συμβουλίου υπό τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχχ. Ζήση με τον υπουργό Δικαιοσύνης, πρότεινε εκ νέου πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου δικαστικών λειτουργών. Η πρόταση των εισαγγελέων αφορούσε την εθελούσια έξοδο από τη δικαστική υπηρεσία εκείνων των δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι δεν μπορούν, για οποιονδήποτε λόγο, να ανταποκριθούν στα καθήκοντα τους, με την παροχή κινήτρων για την πρόωρη συνταξιοδότηση τους. Ταυτόχρονα ζήτησαν αύξηση των οργανικών θέσεων των εισαγγελικών λειτουργών, και στους δύο βαθμούς, κατά σαράντα (40).

Το αίτημα λοιπόν ήταν πάγιο και επαναλαμβανόμενο.

Ακολουθήστε τον Παναγιώτη Στάθη στο instagram, στο facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ