Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Η “φασιστική” διαπόμπευση του πρύτανη ΟΠΑ είναι (κατά μετατροπή της κατηγορίας) πλημμέλημα, λέει η Δικαιοσύνη – Πέντε απαλλαγές και 3 παραπομπές

Η σοκαριστική υπόθεση, παρά τις πομπώδεις εξαγγελίες για παραδειγματικές τιμωρίες, οδηγείται σε απαλλαγές και (κατά μετατροπή κατηγορίας) σε πλημμελήματα- Ο πρύτανης το 2020 είχε δεχτεί επίθεση και είχε διαπομπευθεί με μια ταμπέλα κρεμασμένη στο λαιμό του.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η “φασιστική” διαπόμπευση του πρύτανη ΟΠΑ είναι (κατά μετατροπή της κατηγορίας) πλημμέλημα, λέει η Δικαιοσύνη – Πέντε απαλλαγές και 3 παραπομπές (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Το μήνυμα της Δικαιοσύνης για ένα περιστατικό ομαδικής βίας σε βάρος ενός πρύτανη πανεπιστημίου που προκάλεσε, τότε, συλλογικό αποτροπιασμό και πομπώδεις δηλώσεις καταδίκης, είναι πως πρόκειται (κατά μετατροπή της κατηγορίας) για πλημμελήματα αρμοδιότητας Τριμελούς Πλημμελειοδικείου. Πρόκειται για την πρωτοφανή υπόθεση επίθεσης και διαπόμπευσης του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Ανδρέα Μπουραντώνη στις 29 Οκτωβρίου 2020.

Παρά τις πομπώδεις εξαγγελίες, τις επικηρύξεις 100.000 ευρώ για τους δράστες και κυρίως για τα μεγάλα λόγια περί παραδειγματικής τιμωρίας για μια υπόθεση βγαλμένη από τις χειρότερες στιγμές των ελληνικών πανεπιστημίων, η ουσία είναι πως και πάλι η δικαστική κατάληξη είναι αντιστρόφως ανάλογη: Σύμφωνα με αποκάλυψη του capital.gr από τους 8 συλληφθέντες οι οποίοι κατηγορήθηκαν για κακουργήματα, οι πέντε έχουν ήδη απαλλαγεί δια βουλεύματος και οι υπόλοιποι 3 παραπέμφθηκαν σε δίκη (κατά μετατροπή των κατηγοριών) για πλημμελήματα με τη δίκη τους να έχει προσδιοριστεί για τις 5 Νοεμβρίου 2024.

Περιστατικό ομαδικής βίας σε βάρος πρύτανη: Η διαπόμπευση

Το περιστατικό έγινε γνωστό στις 29 Οκτωβρίου 2020, εν μέσω δηλώσεων της κυβέρνησης για εκκένωση όλων των καταλήψεων στα Πανεπιστήμια. Έγινε όμως γνωστό δύο μέρες μετά αφού οι δράστες φρόντισαν να διαπομπεύσουν τον πρύτανη, με μια φωτογραφία , ακινητοποιημένο και περικυκλωμένο από τους εισβολείς, με μια πινακίδα στον λαιμό του που έγραφε «αλληλεγγύη στις καταλήψεις». Έτσι ολοκληρώθηκε η διαπόμπευση, αναλόγου ύφους “με τις ταμπέλες που κρεμούσαν οι Ναζί στους Εβραίους”, όπως είπε ο και τότε υπουργός Μιχ. Χρυσοχοΐδης. Επρόκειτο για 15 άτομα που εισέβαλαν στο γραφείο του Δημήτρη Μπουραντώνη προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές, σύμφωνα με ανακοίνωση και σχετική φωτογραφία που διένειμε το Πανεπιστήμιο. Έπιπλα, υπολογιστές, πυροσβεστήρες και έγγραφα αλλά και ιστορικά αντικείμενα δεν γλίτωσαν από την επίθεση των 15 κουκουλοφόρων που τα έκαναν «γης μαδιάμ». Οι κουκουλοφόροι επιτέθηκαν και σωματικά στον Πρύτανη, αρπάζοντας τον από τον λαιμό, ενώ εκτόξευσαν ύβρεις. Φεύγοντας έγραψαν και συνθήματα στους τοίχους, υπέρ των καταλήψεων δημόσιων κτιρίων.

Περιστατικό ομαδικής βίας σε βάρος πρύτανη

FREEPIK

Ευθύνη

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η «Πρωτοβουλία μαχητικής αλληλεγγύης» με κείμενο σε ιστότοπο του αντιεξουσιαστικού χώρου: «Ο βανδαλισμός και η εκκένωση του γραφείου του Μπουραντώνη είναι μία απάντηση σε μια λογική ελάχιστης αναλογίας στην πρακτική της κατ’ εξακολούθηση παραβίασης και εκκένωσης των δικών μας χώρων».

Αποτυπώνοντας, μάλιστα, το σκεπτικό τους πίσω από την σοκαριστική εικόνα του Δημήτρη Μπουραντώνη έγραφαν ότι «δε θεωρούμε ότι είναι βασανιστήριο και διαπόμπευση τα ελάχιστα δευτερόλεπτα εκφοβισμού και γελοιποίησης ενός αστού γραφειοκράτη με θέση ευθύνης».

Το σύνολο του πολιτικού κόσμου καταδίκασε το περιστατικό, συνάδελφοι του κ. Μπουραντώνη εξέδωσαν ανακοινώσεις στήριξης, ενώ διατάχτηκε εισαγγελική έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών. Με αφορμή το περιστατικό ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πρυτάνεις σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη, με τη Σύνοδο να εκφράζει τη συμπαράστασή της στον κ. Μπουραντώνη, τονίζοντας ότι πρόκειται για «απομονωμένες μειοψηφίες» που επιχειρούν να μετατρέψουν τα Πανεπιστήμια σε «ορμητήρια ανομίας».

Συλλήψεις

Στις αρχές του 2021 η αστυνομία συλλαμβάνει οκτώ φοιτητές 20-26 ετών ως τους δράστες της επίθεσης. Η επικήρυξη που είχε ανακοινωθεί δεν ενεργοποιήθηκε, γιατί η ταυτοποίηση έγινε με τεχνολογικά μέσα, όπως αναφερόταν τότε. Μάλιστα, οι συλληφθέντες φέρονταν να είναι γνωστοί στις Αρχές και να έχουν προσαχθεί ξανά στο παρελθόν. Οι οκτώ φοιτητές κατηγορήθηκαν σε βαθμό κακουργήματος για εγκληματική οργάνωση, αρπαγή από κοινού με βία και απειλή βίας, δια παρανόμου κατακρατήσεως με σκοπό ανοχής πράξης, για την οποία ο παθών δεν έχει υποχρέωση, παράνομη κατακράτηση και παράνομη βία από κοινού, διατάραξη λειτουργίας δημόσιας Υπηρεσίας από κοινού και φθορά ξένης ιδιοκτησίας πραγμάτων, χρησιμευόντων στο κοινό όφελος από κοινού. Τελικά μετά την παραπομπή τους στον ανακριτή, στις αρχές Ιανουαρίου 2021, οι τέσσερις από κατηγορουμένους αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο, ενώ στους υπόλοιπους τέσσερις επιβλήθηκε χρηματική εγγύηση 3.000 ευρώ στον καθένα και υποχρέωση εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους μία φορά τον μήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους αποδίδονταν και υποστήριξαν ότι δεν μετείχαν στην επίθεση φασιστικού τύπου κατά του πρύτανη.

Απαλλάχτηκαν

Εν τέλει μετά το πέρας της ανάκρισης το δικαστικό συμβούλιο εξέδωσε προ καιρού βούλευμα με το οποίο οι 5 από τους 8 κατηγορουμένους απαλλάχτηκαν πλήρως από κάθε κατηγορία! Οι υπόλοιποι 3 παραπέμπονται μεν σε δίκη, πλην για πλημμελήματα, αφού κρίθηκε πως δεν προκύπτει κακουργηματική πράξη!

Συγκεκριμένα οι 3 πρόκειται να δικαστούν στο ΣΤ’ Πλημμελειοδικείο Αθηνών στις 5/11/24 για τα πλημμελήματα της:

-παράνομης κατακράτησης από κοινού (κατά επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας από κακουργηματική αρπαγή)

-Παράνομης βίας από κοινού

-Διατάραξης λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας

-Φθορά ξένης ιδιοκτησίας πραγμάτων που χρησιμεύουν για το κοινό όφελος.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ