Πέμπτη 23 Μαϊου 2024

Η. Κλάππας: “Η αυστηροποίηση των ποινών και το κτίσιμο νέων φυλακών για τη μικρομεσαία παραβατικότητα δεν συνιστά αποτελεσματική αντεγκληματική πολιτική”

Η εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά για τις αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες. Οι αντιδράσεις από τους δικηγόρους.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η. Κλάππας: “Η αυστηροποίηση των ποινών και το κτίσιμο νέων φυλακών για τη μικρομεσαία παραβατικότητα δεν συνιστά αποτελεσματική αντεγκληματική πολιτική” dikastiko.gr

«Αγκάθια» στους νέους Κώδικες καταγράφηκαν κατά την εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, που πραγματοποιήθηκε προ 24ωρων, με τους παρευρισκόμενους να σημειώνουν την «αυστηροποίηση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου τόσο σε επίπεδο απειλούμενων ποινών όσο και στην έκτισή τους, ενώ προβλέπουν, μεταξύ άλλων, ευρεία μεταφορά αρμοδιοτήτων από πολυμελείς σε μονομελείς συνθέσεις, δραστικό περιορισμό της ενδιάμεσης διαδικασίας των δικαστικών συμβουλίων, αύξηση των ορίων του εκκλητού σε όλες τις υποθέσεις, καθώς και αύξηση του κόστους άσκησης δικονομικών δικαιωμάτων».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλία Κλάππα «ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά προχώρησε στη διοργάνωση της συγκεκριμένης ημερίδας θέλοντας να ενημερώσει τους συναδέλφους για τις αλλαγές που επήλθαν για την καλύτερη άσκηση των καθηκόντων τους, για την καλύτερη υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εντολέων τους».

Η. Κλάππας: «Η αντεγκληματική πολιτική απαιτεί πρόληψη»

Βάσει της εισαγωγικής ομιλίας του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, Ηλία Κλάππα, «σκοπός μας είναι να ενημερώσουμε τους μαζικούς φορείς και όλους τους πολίτες για τα προβλήματα και τους κινδύνους που γεννά η νομοθεσία αυτή. Η αυστηροποίηση των ποινών και το κτίσιμο νέων φυλακών για τη μικρομεσαία παραβατικότητα δεν συνιστά αποτελεσματική αντεγκληματική πολιτική ούτε βεβαίως είναι επιτρεπτή η αποσπασματική και επικοινωνιακή νομοθέτηση προς τέρψη της κοινής γνώμης.  Η αντεγκληματική πολιτική απαιτεί πρόληψη, εξιχνίαση εγκλημάτων, σταθερή νομοθεσία, σωφρονιστική μέριμνα εκπαίδευση ενηλίκων και ανηλίκων και, βεβαίως, με κοινωνική πολιτική».

Στην Ημερίδα απηύθυνε χαιρετισμό η κα Μαργαρίτα Στενιώτη, Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Τις εργασίες συντόνισαν οι κύριοι Πολυχρόνης Τσιρίδης, Επισκ. Καθηγητής Ευρ. Πανεπιστημίου Κύπρου και Ιωάννης Ηρειώτης, Αντιπρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων. Εισηγητές στην Ημερίδα ήταν οι δικηγόροι Πειραιά Λάζαρος Γιατράκος, Σωτήρης Νίκας, Γιάννης Ηλίας και Στέφανος Φακής.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκαναν οι Παναγιώτα Μπουρλετίδου, Γενική Γραμματέας ΔΣΠ και Νικόλαος Μπιλίρης, Σύμβουλος ΔΣΠ. Παρευρέθηκαν ο κ Λεωνίδας Μανωλάκος Αντιπεριφερειάρχης Αττικής, ο κ Βασίλης Κατσαφάδος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πειραιά, η κα Μητσοπούλου Πρόεδρος Πρωτοδικών του Πρωτοδικείου Αθηνών, ο κ. Αγγελίδης, Πρόεδρος Πρωτοδικών του Πρωτοδικείου Πειραιώς, η κα Μαρία Παπανικολάου Προϊσταμένη του Πταισματοδικείου Πειραιά, ο κ. Στέλιος Μανουσάκης πρώην Πρόεδρος ΔΣΠ, ο κ. Γιώργος Σταματογιάννης τέως Πρόεδρος ΔΣΠ, οι Αντιπρόεδροι του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Πολυχρόνης Περιβολάρης και Ιωάννης Βούτας, ο κ. Παναγιώτης Σταματογιάννης Πρόεδρος της Ένωσης Νέων και Ασκουμένων Δικηγόρων Πειραιά και πολλά μέλη του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ