Κυριακή 28 Απριλίου 2024

Η μάχη της Αθήνας: Τι δήλωσαν οι 2 διεκδικητές Κ. Μπακογιάννης και Χ. Δούκας στο debate – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Από τον μεγάλο περίπατο.. μέχρι την ασφάλεια για τις παιδικές χαρές ήταν μερικά από τα θέματα που τέθηκαν.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η μάχη της Αθήνας: Τι δήλωσαν οι 2 διεκδικητές Κ. Μπακογιάννης και Χ. Δούκας στο debate – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ (EUROKINISSI)

Αντίστροφη μέτρηση για την ανάδειξη του νέου Δήμαρχου Αθηναίων. Οι δύο διεκδικητές, ο νυν δήμαρχος, Κώστας Μπακογιάννης, και ο 2ος, Χάρης Δούκας, συμμετείχαν μετά από κοινή συμφωνία στο debate που πραγματοποιήθηκε και μεταδόθηκε από την ΕΡΤ. 

Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η ασφάλεια, οι κάμερες, η εγκληματικότητα και η αστυνόμευση στην Αθήνα, ενώ διασταύρωσαν τα ξίφη τους για τον Μεγάλο Περίπατο στην Αθήνα.

«Η ασφάλεια είναι η βάση και οι κάμερες είναι ένα σημείο στο οποίο μπορεί να συμφωνήσουμε. Ναι στις κάμερες. Δεν μπορούμε να έχουμε αστυνομικούς σε κάθε γειτονιά, πόσο μάλλον που έχουμε κάμερες νέας γενιάς οι οποίες πιάνουν ακόμα και την ηχορύπανση», επισήμανε ο υποψήφιος για το Δήμο της Αθήνας Κώστας Μπακογιάννης, ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ Μάκη Προβατά στο Debate της ΕΡΤ για τις δημοτικές εκλογές, αναφορικά με τους δρόμους πέριξ της Ομόνοιας και την χρήση και εμπορία ναρκωτικών, την ασφάλεια στις γειτονιές, και το ενδεχόμενο χρήσης καμερών.

Ενώ πρόσθεσε, σχετικά:

«Ακόμα και το Βελιγράδι έχει τις κάμερες νέας γενιάς και χαίρομαι γιατί συμφωνήσαμε με τον υπουργό κ. Οικονόμου να τοποθετήσουμε κάμερες σε 750 σημεία της πόλης. Υπάρχει ένα αντικειμενικό ζήτημα ασφαλείας. Πρέπει να αλλάξει το μοντέλο: Προληπτική κοινοτική αστυνόμευση. Δηλαδή τον αστυνομικό της γειτονιάς. Χρειάζεται επιπλέον δυνάμεις, σιγά-σιγά βλέπω τους τελευταίους μήνες κάτι γίνεται, όμως θέλουμε κι άλλο. Θέλει συνεργασία του Δήμου Αθηναίων με την ΕΛΑΣ, συνεργασία που έχουμε ξεκινήσει από το 2019. Προχωρώντας σε μεγάλες αλλαγές λ.χ. στα Εξάρχεια. Η πρόληψη παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Χρειάζεται φως. Αλλάζουμε λάμπες σε όλη την πόλη.

Θα πρέπει να συνεργαστούμε και να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τον ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ, για το θέμα των ναρκωτικών. Έχουμε και τον νέο μας ξενώνα. Κάντε έναν κόπο να κάνετε μία επίσκεψη, είναι κάτι το συγκλονιστικό. Έχουμε τους χώρους ελεγχόμενης χρήσης, πρέπει όμως να το διακρίνουμε και να δούμε το θεσμικό πλαίσιο σε συνεργασία με την κυβέρνηση. Επιτέλους να συγχρονιστούμε».

«Για να κρατήσεις μία πλατεία να είναι ασφαλής θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να είναι καθαρή δεύτερον να είναι φωτισμένη και τρίτον να έχει κόσμο (…) Οι κάμερες δεν είναι προτεραιότητά μου», επισήμανε ο υποψήφιος για το Δήμο της Αθήνας Χάρης Δούκας, ερωτηθείς από την δημοσιογράφο της ΕΡΤ Λίδα Μπόλα στο Debate της ΕΡΤ για τις δημοτικές εκλογές, αναφορικά με το αν είναι αρκετός ο φωτισμός της Αθήνας προς επίλυση του ζητήματος της ασφάλειας, κι αν ο ίδιος είναι υπέρ της χρήσης καμερών.

Ενώ πρόσθεσε, σχετικά:

«Σε πάρα πολλές πλατείες όπως στην Αμερικής και στην Αττική και στον Άγιο Παντελεήμονα, δεν συνέβαινε τίποτα από αυτά τα τρία. Ο φωτισμός είναι ζητούμενο και είδα ότι το 2023 ήταν διαθέσιμα 34 εκατομμύρια για φωτισμό και από αυτά αξιοποιήθηκαν μόλις τα 4 εκατομμύρια. Θέλουμε πάρα πολλή δουλειά και υπάρχουν χρήματα τα οποία δεν απορροφούνται. Το πρόβλημα με την δημοτική αστυνομία είναι πρόβλημα της δημοτικής αρχής. Πριν λίγα χρόνια ήταν 1.000 δημοτικοί αστυνομικοί, τώρα είναι ελάχιστοι. Στην Κυψέλη -για παράδειγμα- είναι μόλις δύο στον άγιο Παύλο σε μια 24ωρη βάρδια. Είναι πολύ σημαντικό, η δημοτική αστυνομία πρέπει να ενισχυθεί».

Ακολούθως, σε παρέμβασή του ο κ. Μπακογιάννης υπογράμμισε, σχετικά: «Η δημοτική αστυνομία δεν ασχολείται με την εγκληματικότητα. Δεν είμαστε Νέα Υόρκη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να συνεργάζεται. Θα συμφωνήσω ότι πρέπει να ενισχυθεί, ήταν 1.200 οι δημοτικοι αστυνομικοί. Τώρα είναι λιγότεροι – από 400 έχουν αυξηθεί, έχουν και νέο εξοπλισμό. Το 2019 είχα δει περιπολικό της αστυνομίας που έμπαιναν οι άνθρωποι από το παράθυρο – τόσο “πίσω από τον ήλιο” ήμασταν. Τώρα ευτυχώς δεν είμαστε εκεί, αλλά προχωρούν οι νέες προσλήψεις – 180 με το υπουργείο Εσωτερικών. Να συμφωνήσουμε όμως μαζί να διεκδικήσουμε κι άλλες.

«Δεν ξέρω από που προκύπτουν τα θέματα απορροφητικότητας για τον φωτισμό. Έχουν αλλάξει 22.000 με 23.000 και η εργολαβία συνεχίζεται. Και καλό είναι να είμαστε ξεκάθαροι για τις θέσεις μας: οι κάμερες είναι προτεραιότητα. Έχει αλλάξει η εποχή πρέπει να αλλάξουμε κι εμείς μαζί της. Ρωτήστε τα παιδιά τους παππούδες τις γιαγιάδες στις παιδικές χαρές».

Ακολούθως, σε ανταπάντησή του ο κ. Δούκας υπογράμμισε, σχετικά: «Στις γειτονιές στις πλατείες στις παιδικές χαρές που μιλάω με τους ανθρώπους, έχουμε πια και μέσα για να μειώσουμε την μικροπαραβατικότητα και την μικροεγκληματικότητα. Το μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή στην Αθήνα είναι ότι έχουν αυξηθεί πολύ και τα δύο γιατί δεν υπάρχει παρουσία – δεν τους βλέπουν και αυτό μας ζητούν. Δεν είναι προτεραιότητά μου οι κάμερες γιατί σε μία παιδική χαρά το πρόβλημα δεν είναι η κάμερα αλλά να υπάρχει αστυνομικός. Σε κρίσιμες εισόδους και εξόδους της πόλης βεβαίως -που είναι πάρα πολύ δύσκολο- να το δούμε. Αλλά ότι θα επικρατήσει, ότι θα υπάρχουν να μας παρακολουθούν, αυτό δε νομίζω ότι είναι λύση για την ασφάλεια. Τα θέματα της ασφάλειας πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε συνεκτικά και με οργάνωση. Τι έγινε το περίφημο μνημόνιο ελληνικής αστυνομίας και δημοτικής αστυνομίας όπως είχατε προχωρήσει με τον κύριο Θεοδωρικάκο; Γιατί δεν προχώρησε;».

Ο κ. Μπακογιάννης απάντησε: «Το μνημόνιο που κάναμε με τον κύριο Χρυσοχοΐδη λειτουργεί. Ρωτήστε τον Σύλλογο κατοίκων Αγίου Παύλου. Ρωτήστε και θα σας πουν πως λειτουργεί θα σας πουν και την βήματα έχουν γίνει και τι βήματα έχουμε ακόμα να κάνουμε. Σε καμία περίπτωση δεν θα με ακούσετε να σας λέω να φέρουμε τις κάμερες για να υποκαταστήσουν τις αστυνομικούς. Δίνουμε τη μάχη για την περισσότερη αστυνόμευση. Από την πρώτη μέρα έχουμε συγκρουστεί. Ο ρόλος του δημάρχου είναι να μεταφέρει και την κραυγή αγωνίας των αθηναίων. Έχουμε ένα δημόσιο βήμα γι’ αυτό και έχει σημασία να συμφωνήσουμε. Δεν υπάρχει αριστερή και δεξιά ασφάλεια. Μία είναι. Να συμφωνήσουμε μαζί σε παραπάνω αστυνόμευση να διεκδικήσουμε κάμερες, το νέο θεσμικό πλαίσιο και για τα ναρκωτικά. Εγώ έχω πολύ συγκεκριμένες προτάσεις, με το μοντέλο της Λισαβόνας. Να δούμε πως επιτέλους μπορούμε να μπούμε στον 21ο αιώνα. Μαζί».

“Κόντρα” για τον Μεγάλο Περίπατο

Κόντρα για τον Μεγάλο Περίπατο μεταξύ Κώστα Μπακογιάννη και Χάρη Δούκα. «Η αρχική σύλληψη ήταν σωστή αλλά η υλοποίηση έχει λάθη, αδυναμίες και κενά[…] Ναι ταλαιπωρήσαμε και εξοργίσαμε[…] Τώρα το έργο αποζημιώνει, υπάρχουν πολλά δέντρα και υποδομές για ανθρώπους με αναπηρία», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Κώστας Μπακογιάννης.

“Σαν καθηγητής εξοργίζομαι είναι μια απλή διαπλάτυνση”, υπογράμμισε από την πλευρά του ο Χάρης Δούκας.

“Δεν ήταν καπρίτσιο δικό μου”, απάντησε στη συνέχεια ο κ. Μπακογιάννης και τόνισε ότι “το έργο έγινε έχοντας ως βάση μελέτες. Δεν το κάναμε μόνοι μας υπήρχε πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο”, είπε σε άλλο σημείο ο Κώστας Μπακογιάννης.

Σε άλλο σημείο ο Χάρης Δούκας είπε ότι «δεσμεύομαι ότι θα ανοίξει η Βασιλίσσης Όλγας».

Τι δήλωσαν για την ανθεκτικότητα της Αθήνας ενόψει ακραίων καιρικών φαινόμενων

«Η προηγούμενη δημοτική αρχή για τα αντιπλημμυρικά έργα έχει αφήσει σε εκκρεμότητα μία μελέτης. Επιλέξαμε να μην προχωρήσουμε με αυτή, γιατί σήμερα θα μιλούσαμε μόνο για τα συμπεράσματα της μελέτης, αν και εφόσον είχε ολοκληρωθεί. Γειτονιά – γειτονιά χαρτογραφήσαμε 41 σημεία επικινδυνότητας σε όλη την πόλη – κάποια τα αντιμετωπίσαμε και λειτούργησαν πάρα πολύ καλά με την νεροποντή, για παράδειγμα στο Θησείο και τα Πετράλωνα, κάποια άλλα τα δρομολογήσαμε και (…) κάποια άλλα έχουν μείνει στο σχέδιό μας για την ερχόμενη πενταετία. Δεν περιμένουμε κανέναν Daniel για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση», τόνισε ο υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων, κ. Κώστας Μπακογιάννης σε ερώτηση του δημοσιογράφου Γιώργου Κουβαρά, στο Debate της ΕΡΤ, αναφορικά με την θεματική ενότητα «Κλιματική αλλαγή/ανθεκτικότητα» και ειδικότερα τις καταστροφές που άφησε πίσω του η κακοκαιρία Daniel αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισής της στην περίπτωση που έπληττε την Αθήνα.

«Ένας κλαυσίγελος που έχει να κάνει με τις αρμοδιότητες, πρέπει επιτέλους να λάβει τέλος. Συμφωνούμε όλοι ότι όποιος κι αν είναι δήμαρχος, η ευθύνη της πόλης είναι του Δήμου Αθηναίων, συμφωνούμε ότι η ευθύνη είναι και κοινωνική και ηθική αλλά και αυτοδιοικητική» είπε στη συνέχεια ο κ. Μπακογιάννης ενώ πρόσθεσε: «Όταν όλα τα φρεάτια δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου Αθηναίων αλλά στέλνει συνεργείο στη Βασιλίσσης Σοφίας την ώρα της νεροποντής, καλά κάνει και το στέλνει αλλά να ξέρουμε ότι στην πραγματικότητα το κάνει παράνομα. Θέλουμε εμείς αυτή την αρμοδιότητα».

«Είναι ντροπή να λέει ο κ. Μπακογιάννης ότι η Αθήνα δεν είναι Βόλος, να έρχεται πολύ κατεβασμένη η κακοκαιρία Daniel και μετά από δύο μέρες από την δήλωση αυτή, να κρατιούνται γυναίκες στη Βασιλίσσης Σοφίας έναν στυλό για να μην τους πάρει το ρέμα ή το ρεύμα αλλά και στο μετρό του Ευαγγελισμού», υπογράμμισε ο υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων, κ. Χάρης Δούκας, απαντώντας στον κ. Μπακογιάννη, στο Debate της ΕΡΤ, σχετικά με την θεματική ενότητα «Κλιματική αλλαγή/ανθεκτικότητα».

«Η Αθήνα είναι ανοχύρωτη πόλη, γιατί δεν υπάρχει μελέτη. Τονίζω τα θέματα της ανθεκτικότητας είναι θέματα επιστημονικά που πρέπει να να τα αντιμετωπίσουμε και επιστημονικά» επισήμανε ο κ. Δούκας.

«Είμαστε μέσα στην κλιματική κρίση, τα πράγματα είναι πολύ σύνθετα, γι’ αυτό έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα για το πώς η πόλη της Αθήνας θα γίνει περισσότερο ανθεκτική. (…) Συγκεκριμένα έργα υποδομής όπως είναι η συμπαγείς χώροι πράσινου. (…) Για εμάς η ανθεκτικότητα είναι απαραίτητη, γιατί σε διαφορετική περίπτωση, η Αθήνα θα έχει σοβαρά θέματα με τις κακοκαιρίες».

Στην ερώτηση του κ. Προβατά στο κ. Δούκα, «αν αναλάβετε όλες τις αρμοδιότητες στον επόμενο Daniel, δεν θα υπάρχουν καταστροφές, δεν θα δούμε αυτά τα φαινόμενα;», ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων είπε μεταξύ άλλων: «Κανένας επιστήμονας δεν μπορεί να προβλέψει τέτοια κακοκαιρία. Όμως, δεν θα πω ποτέ ότι το φαινόμενο αυτό θα συμβαίνει κάθε 400 χρόνια. (…) Ακόμα και σε μια απλή καταιγίδα χρειάζεσαι το απλό χώμα για να απορροφήσει το νερό».

Ο κ. Δούκας υπογράμμισε: «Πρέπει να φτιάξουμε μια συνολική μελέτη – σφουγγάρια για να απορροφούν το νερό της βροχής, να χρησιμοποιήσουμε σαν ασπίδες με δέντρα τους λόφους της Αθήνας, και τα πέντε βουνά της Αθήνας για να δημιουργήσουμε επιμέρους ασπίδες για τις μεγάλες νεροποντές και κάνουμε αντίστοιχες πράσινες διαδρομές που να οριοθετούν τα νερά εκεί που χρειάζεται», ενώ συμπλήρωσε ότι όλα αυτά είναι επίκαιρα γιατί υπάρχει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. (…) Προκύπτει ένα ερώτημα: Πόσα χρήματα από το Ταμείο αυτό έχει ζητήσει ο Δήμος αθηναίων ακριβώς για να αντιμετωπίσει την συνθετότητα της πόλης σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων;».

«Αφού συμφωνούμε, γιατί τα χαλάμε; Συμφωνούμε απολύτως για την κλιματική κρίση, μάλιστα το βλέπετε κι εσείς ο ίδιος ότι εμείς ήδη τρέχουμε και ήδη δουλεύουμε κάθε μέρα σε κάθε γειτονιά, από τα αντιπλημμυρικά του Λυκαβηττού μέχρι τα αντιπλημμυρικά στο λόφο του Στρέφη» απάντησε ο κ. Μπακογιάννης επισημαίνοντας ότι «είναι κρίμα να επαναλαμβάνουμε τα λάθη των παλαιότερων και να διαφωνούμε για λόγους σκοπιμοτήτων για το προφανές που είναι, όχι το αύριο το παιδιών μας, αλλά το δικό μας σήμερα».

Η προσβασιμότητα και το μεταναστευτικό στην Αθήνα 

«Η Αθήνα είναι μία εχθρική πολύ κι εμείς τέσσερα χρόνια τώρα δίνουμε τη μάχη μας να την κάνουμε λίγο πιο φιλική. Το μεγαλύτερο σοκ που εγώ υπέστην όταν μπήκα το Σεπτέμβρη του 2019 στο γραφείο του δημάρχου, ήταν ότι τα σχολεία δεν είχαν πρόσβαση για ανθρώπους και παιδιά με αναπηρία», επισήμανε ο υποψήφιος για το Δήμο της Αθήνας Κώστας Μπακογιάννης, ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ Μάκη Προβατά στο Debate της ΕΡΤ για τις δημοτικές εκλογές, αναφορικά με την Αθήνα και την δύσκολη πρόσβαση όσων έχουν πρόβλημα, ακόμα και τον ηλικιωμένων.

Ενώ πρόσθεσε, ακόμη:

«Τα παιδιά με αναπηρία δεν μπορούσαν να πάνε στην Αθήνα σχολείο. Αυτή τη στιγμή προχωράει και τελειώνει το έργο σε δεκάδες σχολεία με ράμπες, αναβατόρια, τουαλέτες για παιδιά με αναπηρία. Συνεχίζουμε στο δημόσιο χώρο, έχουμε κάνει σε πάνω από 60 δρόμους νέα πεζοδρόμια, έχουμε κάνει 30 πεζοδρόμους, 10 πλατείες και προχωράμε για να μπορέσει να γίνει η Αθήνα επιτέλους ασφαλής. Επόμενο βήμα: στις ράμπες αναπήρων βάζουμε αισθητήρες ώστε όταν ένα αυτοκίνητο παρκάρει να καλείται η δημοτική αστυνομία. Επόμενο βήμα: στις νέες παιδικές χαρές να υπάρχουν και παιχνίδια για τα παιδιά με αναπηρία, είναι μεγάλη υπόθεση. Είδα το γιο μου έξι χρονών να παίζει σε μία παιδική χαρά με ένα παιδάκι με αναπηρία κι αισθάνθηκα πολύ καλά. Εννοείται ότι όλοι μας αθλητικοί χώροι είναι προσβάσιμοι για άτομα με αναπηρία. Έχουμε πάρα πολύ δουλειά ακόμα, ένα “βουνό” να ανέβουμε».

Σε παρέμβασή του για τα πεζοδρόμια, ο κ. Δούκας σημείωσε: «Θυμάμαι ότι ήταν προεκλογική δέσμευση το 80% των πεζοδρομίων να βελτιωθούν, στη συνέχεια άκουσα ότι είπατε 200.000 τ.μ. θα βελτιωθούν και τελικά καταλαβαίνω ότι από τον υπολογισμό σας βελτιώθηκαν 75.000, άρα έχουμε μία μεγάλη στέρηση σε έναν στόχο πολύ σημαντικό. Για εμάς είναι προτεραιότητα και θα διπλασιάσουμε τον προϋπολογισμό που είναι προς διάθεση για το πεζοδρόμια, γιατί αυτή τη στιγμή στο κέντρο της Αθήνας υπάρχουν πολύ μεγάλα προβλήματα όχι μόνο για τους ανάπηρους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες αλλά και τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. Πήγα και στην διεύθυνση καθαριότητας και με ενημέρωσαν ότι δεν υπάρχουν υποδομές για ΑμεΑ. Ακόμα και σε διευθύνσεις του δήμου όπως και στην Λιοσίων που πήγα, ακόμα και σε δημοτικά κτίρια, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Είναι μία υστέρηση που πρέπει εδώ και τώρα να σταματήσει».

«Δεν μπορεί να υπάρχει απίστευτη εισροή μεταναστών, με διακινητές, διακινδυνεύοντας την ζωή και των ανθρώπων αυτών. Αλλά δεν είναι το δίλημμα ασφάλεια η ανθρώπινα δικαιώματα», επισήμανε ο υποψήφιος για το Δήμο της Αθήνας Χάρης Δούκας, ερωτηθείς από την δημοσιογράφο της ΕΡΤ Λίδα Μπόλα στο Debate της ΕΡΤ για τις δημοτικές εκλογές, αναφορικά με την παρουσία των μεταναστών στην πόλη.

Ενώ πρόσθεσε, ακόμη:

«Είναι δύο κατηγοριών: η παράνομη και η νόμιμη μετανάστευση και προφανώς η χώρα δεν είναι “ξέφραγο αμπέλι”. Μπορεί να υπάρχει μία νέα προσέγγιση που λέει ότι βεβαίως θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα μπορούν οι κάτοικοι να πηγαίνουν στα μαγαζιά τους, να βγαίνουν από τα σπίτια τους. Μου έλεγαν ότι υπάρχουν άνθρωποι στον Άγιο Παντελεήμονα που μπορούν να βγουν το πρωί μόνο, για την εκκλησία. Αν δε βοηθάς στην κοινωνική ένταξη αυτών των ανθρώπων, δημιουργείς προβλήματα γκετοποίησης. Θα δουλέψουμε πάρα πολύ για να μπορέσουμε στους ανθρώπους που είναι νόμιμα εδώ, να τους δώσουμε μία δυνατότητα που θα τους δώσει νόημα ζωής και θα τους βοηθήσει να βρουν μια προοπτική και να ζήσουν μαζί με τα παιδιά τους. Ταυτόχρονα, θα διασφαλίσουμε ότι σε όλες τις γειτονιές η ασφάλεια θα πηγαίνει μαζί με την δημοκρατία και την ελευθερία».

Τι ειπώθηκε για το Airbnb

«Προτείνετε να μπει ένα δημοτικό τέλος στους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δίνουν το ακίνητό τους σε Airbnb και σε ακίνητα που βρίσκονται σε δημοφιλείς περιοχές. Μπορείτε να μας πείτε σε τι ύψος έχετε υπολογίσει αυτό το δημοτικό τέλος; Δηλαδή πόσο θα πληρώνει ένας ιδιοκτήτης που είναι ας πούμε το ακίνητό του στο Airbnb στα Πετράλωνα και πόσα θα πληρώνει εδώ στο Κολωνάκι» ήταν η ερώτηση του Γιώργου Κουβαρά προς τον Χάρη Δούκα με τον υποψήφιο Δήμαρχο Αθηναίων να απαντά «να πούμε ότι υπήρχε και μία πρόταση, αν δεν κάνω λάθος του πρωθυπουργού, η οποία έλεγε ότι δεν μπορεί να έχεις έναν χώρο και να τον έχεις σε μια πλατφόρμα, είναι λογικό, αλλά δεν μπορεί να έχεις πάρα πολλές και ότι από έναν αριθμό και επάνω θα αλλάξει ο φορολογικός συντελεστής, θα υπάρχει και ΦΠΑ και θα χρεώνεται σαν εταιρεία ή επιχείρηση. Και είναι η σωστή κατεύθυνση και πρέπει να προχωρήσει. Δεν μπορεί κάποιοι να έχουν 50 διαμερίσματα Airbnb, να ασκούν δηλαδή επιχειρηματική δραστηριότητα. Δεν μιλάμε για κάποιον ο οποίος βάζει ένα Airbnbσε μια πλατφόρμα για να μπορέσει να κάνει βιοπορισμό με έναν άλλο που έχει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο».

«Εμείς λέμε το εξής ότι αφού υπάρχουν γειτονιές όπου υπάρχει τόσο μεγάλη φόρτιση από Airbnb και αφού λέμε ότι είναι σημαντικό, εγώ βάζω και την έννοια της φέρουσας ικανότητας. Δεν μπορεί ολόκληρες γειτονιές να είναι μονοχρησία[…]. Δεν μπορεί να αποφασίζει το Συμβούλιο της Επικρατείας σήμερα με βάση τη φέρουσα ικανότητα και η δημοτική αρχή να μην έχει κάποιους άξονες, κάποιους κανόνες για δύσκολες περιοχές που αυτή τη στιγμή υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση. Λέω και κάτι άλλο. Ότι αφού υπάρχει αυτή η δυνατότητα και αφήνει μια οικονομική ανταπόδοση σε μια πόλη η οποία έχει αυξημένα δημοτικά τέλη, μπορούμε να δημιουργήσουμε μία νέα εισροή η οποία να δημιουργήσει μια μεγαλύτερη ελάφρυνση στους ανθρώπους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και αυτό θα μπορούσε να είναι μία αύξηση κοντά στο 10%. Αλλά ξαναλέω ότι για αυτό θα πρέπει να γίνει μια συνολική μελέτη, δεν μπορεί να είναι το ίδιο σε όλες τις γειτονιές. Υπάρχει κι ένα προεδρικό διάταγμα, το οποίο έχει υποσχεθεί επίσης η κυβέρνηση για τη φέρουσα ικανότητα, διότι όλες οι πόλεις, η Λισαβόνα, η Μαδρίτη, η Βαρκελώνη, με βάση ακριβώς τη φέρουσα ικανότητα σχεδιάζουν μια συνολική προσέγγιση, τα δημοτικά τέλη και για τη φόρτιση, την κοινωνική και την οικονομική σε κάθε γειτονιά και αυτό θα κάνουμε κι εμείς».

Το κυκλοφοριακό και ο πολιτισμός

«Οτιδήποτε απασχολεί τους πολίτες, απασχολεί και τον δήμαρχο» τόνισε ο υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων, κ. Κώστας Μπακογιάννης σε ερώτηση του δημοσιογράφου Γιώργου Κουβαρά, στο Debate της ΕΡΤ, σχετικά με την θεματική ενότητα «Πολιτισμός» και ειδικότερα με τη «μεγάλη ταλαιπωρία (κυκλοφοριακό πρόβλημα και έλλειψη parking) που συνήθως συνεδεύει ένα μεγάλο πολιτιστικό event».

«Με έχετε ακούσει να λέω ότι πρέπει να έχουμε νόμο, ο οποίος ξεκάθαρα θα ορίζει ότι σε εργάσιμες ημέρες και εργάσιμες ώρες δεν θα κλείνει ο δρόμος, για τίποτα και για κανέναν. (…) Σε συνεργασία με την Τροχαία έχουμε καταφέρει να το ρυθμίσουμε» συνέχισε.

«Για το κυκλοφοριακό – κι αυτό πολιτισμός της καθημερινότητάς μας είναι – πρέπει να δούμε μερικά ζητήματα. Η αναρχία που βλέπουμε σήμερα στους δρόμους δεν είναι τίποτα παραπάνω από τον καθρέφτη της αναρχίας στο θεσμικό πλαίσιο» υπογράμμισε ο κ. Μπακογιάννης ενώ πρόσθεσετο εξής: «Θα δημιουργηθεί ένας οργανισμός για τη βιώσιμη κινητικότητα στην Αθήνα. Είναι σημαντικό γιατί θα μας επιτρέπει να οργανωθούμε, από τις πιάτσες ταξί, από τις λεωφορειολωρίδες έως και την ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς».

«Ένα πάρκινγκ τουλάχιστον σε κάθε δημοτική κοινότητα» είπε κλείνοντας την απάντησή του ο κ. Μπακογιάννης.

«Τα προβλήματα των γκράφιτι τα βλέπουμε. Υπάρχει μία άλλη προσέγγιση στις γειτονιές της Βαρκελώνης. Αποφασίζουν να αναπτύξουν με διάφορους τρόπους την εικόνα τους ανοίγοντας ένα δημόσιο διάλογο και έρχονται διάφοροι καλλιτέχνες και φαντασιώνονται διάφορες οπτικές των γειτονιών. Έπειτα, οι καλλιτέχνες υλοποιούν αυτά τα σχέδια με ένα τρόπο συνεργατικό, με ένα τρόπο συμμετοχικό. Αυτό είναι κάτι το οποίο λείπει συνολικά στην Αθήνα», είπε ο υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων, κ. Χάρης Δούκας, σε ερώτηση του δημοσιογράφου Μάκη Προβατά, στο Debate της ΕΡΤ, σχετικά με το πώς πρόκειται να αντιμετωπίσουν «τις μουτζούρες» – όχι τα γκράφιτι καλλιτεχνών – που καταστρέφουν τα κτήρια της πρωτεύουσας αλλά και τα κόμματα που «κάνουν αφισορύπανση η οποία είναι παράνομη».

«Ο πολιτισμός δεν είναι μόνο πράγματα σημειακά, αλλά είναι ο τρόπος που προσεγγίζουμε τον απλό πολίτη, το κίνημα των αναπήρων, τις οικογένειες, την τρίτη ηλικία, πώς συμπεριφερόμαστε,αν έχουμε πεζοδρόμια, πώς συμπεριφερόμαστε με τις παιδικές χαρές, με το οξυγόνο. Η Αθήνα είναι μία πόλη η οποία έχει πολύ χαμηλή ποιότητα οξυγόνου» υποστήριξε ο κ. Δούκας, ενώ συμπλήρωσε το εξής: «Να κάνουμε την Αθήνα πιο πράσινη και δημιουργική. Για εμένα ο πολιτισμός πρέπει να πάει και σε επίπεδο γειτονιάς, πώς θα μπορέσουμε δηλαδή καλά παραδείγματα, όπως είναι ο Άη Γιώργης, που φτιάχτηκε ένα ολόκληρο concept με ανεξάρτητους χώρους, με καλλιτέχνες και έχει γίνει ένα πολιτισμικό hub για όλη την Ευρώπη, πως για αυτό ακριβώς το παράδειγμα θα το κάνουμε εμβληματικό και με άλλες δράσεις».

Οι δηλώσεις τους για την αποχή από τον α’ γύρο και την κομματική στήριξη

«Το πιο σημαντικό για μένα είναι η αποχή. Γιατί ανεξαρτήτου αποτελέσματος, το αποτέλεσμα της επόμενης Κυριακής ήταν μια μαζική επιβεβαίωση και μία πολύ μεγάλη αναγνώριση και του έργου και του σχεδίου μας», επισήμανε ο υποψήφιος για το Δήμο της Αθήνας Κώστας Μπακογιάννης, κατά την ελεύθερη τοποθέτησή του στο Debate της ΕΡΤ για τις δημοτικές εκλογές.

Ενώ πρόσθεσε:

«Κανείς δεν μπορεί να είναι χαρούμενος. Μόνο στεναχωρημένος μπορεί να είναι με τόσο μεγάλη αποχή. Η απάντησή μου σε αυτό ξέρετε ήταν ότι ζήτησα και ευχαριστώ τον κ. Δούκα που συμφώνησε αμέσως. Το ήξερα. Θα το κάνει γιατί και εκείνος το ήθελε από πριν να γίνει αυτό το debate. Και αν καταφέρουμε να πείσουμε έστω και έναν Αθηναίο παραπάνω να πάει στην κάλπη, θα αξίζει τον κόπο όλη αυτή η συζήτηση.

Κλειστό συμβόλαιο: Είτε είμαι δήμαρχος είτε είμαι δημοτικός σύμβουλος. η επόμενη πενταετία για μένα είναι η πενταετία της Αθήνας. Θα μου πείτε τα ίδια λέγατε και το 2019. Τα ίδια έλεγα και τα τήρησα. Θυμάστε όταν τότε οι Ηλιόπουλος, Γερουλάνος ορκιζόταν ότι δεν θα πάνε πουθενά. Εκείνοι έφυγαν για άλλα μέρη. Καλά έκαναν οι άνθρωποι, βουλευτές έγιναν. Εγώ έμεινα και θα μείνω μέχρι να ολοκληρώσω και την πενταετία. Είναι δέσμευση τιμής για μένα».

«Όταν στις 3 Αυγούστου αποφάσισα να μπω σε αυτή τη διαδικασία, φτιάξαμε μια νέα δημοτική πρόταση, καθαρά αυτοδιοικητική. Από τους 177 δημοτικούς συμβούλους το 50% είναι ΠΑΣΟΚ -από όπου προέρχομαι κι εγώ- και το υπόλοιπο 50% είναι από την πολιτική οικολογία, την Αριστερά, την κεντροαριστερά των δικαιωμάτων», επισήμανε ο υποψήφιος για το Δήμο της Αθήνας Χάρης Δούκας, κατά την ελεύθερη τοποθέτησή του στο Debate της ΕΡΤ για τις δημοτικές εκλογές.

Ενώ πρόσθεσε:

«Και δημοτικές παρατάξεις μας τίμησαν και μας τιμούν με τη στήριξή τους. Άρα λοιπόν, βεβαίως και το ΠΑΣΟΚ στηρίζει, αλλά δεν είναι μια παράταξη ΠΑΣΟΚ. Είναι μια παράταξη αυτοδιοικητική και μια πρόταση αυτοδιοικητική που απαντάει στα προβλήματα όλων των Αθηναίων. Ξέρετε τα προβλήματα. Και αυτό άλλωστε είναι βασική αρχή που συζητάμε. Το πεζοδρόμιο, η ασφάλεια, οι παιδικές χαρές, το οξυγόνο δεν έχουν χρώματα και κόμματα και γι’ αυτό εμείς απευθυνόμαστε σε όλους και θέλουμε όλοι να μας στηρίξουν. Και βεβαίως πάρα πολύ όσοι δεν ήρθαν στις κάλπες για να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη αυτά τα οποία παρουσιάζουμε και ονειρευόμαστε. 

Βεβαίως ο κ. Ζαχαριάδης είχε πει από την αρχή ότι αν είναι ο κ. Δούκας στο δεύτερο γύρο θα τον στηρίξω. Με πήρε και τηλέφωνο αμέσως μετά τα αποτελέσματα και μου είπε ότι σε στηρίζω και θέλω να σε δω και τον τιμάει αυτό. Και βεβαίως αποδέχτηκα την στήριξή του και τον ευχαριστώ πάρα πολύ. Είναι μια αυτοδιοικητική σημαντική παράταξη, η παράταξη που είναι επικεφαλής ο κύριος Ζαχαριάδης, με ρίζες στην πόλη. Αλλά δεν απευθύνομαι μόνο στη συγκεκριμένη πρόταση. Η πρότασή μας είναι συνολική. Εμείς θέλουμε να αλλάξουμε την πόλη, για να βελτιώσουμε τη ζωή μας. Δεν είναι η αυτοδιοίκηση τρίτος γύρος πολιτικών εκλογών. Είναι μια πρόταση που θα επιλύσει τα προβλήματά μας, της καθημερινότητας. Και αν δεν ήμουνα σίγουρος ότι μπορώ να αναλύσω, δεν θα έβλεπα. Σε αυτή την ιστορία έχουμε σχέδιο και πρόταση για να αποτελέσουμε μια σημαντική εναλλακτική».

Χ. Δούκας: Χρειάζεται αλλαγή παραδείγματος η Αθήνα – Κ. Μπακογιάννης: Προχωράμε με σχέδιο και σύστημα στην ανακύκλωση

Εάν ήταν ο κύριος Ζαχαριάδης στο δεύτερο γύρο θα τον στηρίζατε, ήταν η ερώτηση που έθεσε ο Κώστας Μπακογιάννης στον Χάρη Δούκα στο πλαίσιο του debate που φιλοξένησε η ΕΡΤ.

Ο κ. Δούκας απάντησε ότι «Η ερώτηση αυτή μου έγινε πάρα πολλές φορές. Δεν την απάντησε γιατί τη θεώρησα αυτονόητη. Έγινε πάρα πολλές φορές και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.  Εγώ δεν είπα από την αρχή, είχα μόλις δύο μήνες, ποιες θα είναι οι συμφωνίες, γιατί δεν είμαι υπέρ των συμφωνιών κορυφής και είπα ότι οι συγκλίσεις γίνονται στη βάση, στις γειτονιές. Γι’ αυτό το λόγο έδωσα πολύ μεγάλη έμφαση στις προτάσεις και στις δράσεις μου και όλη μου η προσπάθεια ήταν ακριβώς να γυρίσω τις γειτονιές και εκεί να διαμορφώσουμε θέσεις και προτάσεις. Και χαίρομαι πάρα πολύ γιατί είχα προτείνει και ντιμπέιτ στον πρώτο γύρο και είναι κρίμα γιατί άλλες παρατάξεις και υποψήφιοι δεν είχαν την ευχέρεια που έχουμε εμείς σήμερα να συζητήσουμε και προγραμματικά, όπου υπάρχουν δυνατότητες να συμφωνήσουμε. Άρα είναι απολύτως σαφές ότι για εμένα στην αυτοδιοίκηση οι συνεργασίες είναι πάρα πολύ σημαντικές, αλλά γίνονται σε επίπεδο προγραμματικό. Γι’ αυτό και με τον κύριο Ζαχαριάδη έγινε ανοιχτά, ξεκάθαρα, με συγκεκριμένες προγραμματικές συνθήκες που παρουσιάσαμε και πάνω σε αυτές συζητήσαμε. Και δεν αφορά μόνο τον κύριο Ζαχαριάδη. Απευθύνομαι και σε όλα τα άλλα κόμματα και στους ψηφοφόρους που ψήφισαν εσάς, κύριε Μπακογιάννη στην πρώτη Κυριακή, διότι θεωρούσαν ότι ίσως μπορεί να πάει πολύ γρήγορα η ιστορία και να κάνετε περίπατο. Δεν συνέβηκε όμως αυτό και γι’ αυτό και λέω ότι εμείς έχουμε μια ξεκάθαρη πρόταση. Μία πρόταση αυτοδιοικητική, που όποιος συμφωνεί με τις αρχές που βάζουμε και τις προτάσεις μας για μια πράσινη και καθαρή, συμπεριληπτική, ασφαλή και δημιουργική Αθήνα, θέλουμε να μας στηρίξει και να κάνουμε μια δεύτερη πολύ μεγάλη έκπληξη, όχι γιατί θέλω να πάρω τη δημοτική αρχή σαν λάφυρο, αλλά γιατί πιστεύω βαθιά ότι χρειάζεται αλλαγή παραδείγματος η Αθήνα και πως αν αλλάξουμε την Αθήνα θα αλλάξουμε συνολικά και τη χώρα και θα μπορέσει να γίνει μία παρέμβαση συνολική για τη βιωσιμότητα, την ανθεκτικότητα που είναι απαιτούμενα στην εποχή μας».

Η ερώτηση του κ. Δούκα ήταν η εξής «Είπατε ότι και το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό για την καθαριότητα, ότι πιάσατε ένα ποσοστό 10% το ποσοστό. Έπαθα μια έκπληξη γιατί νομίζω ότι είναι 4%, το ξανατσέκαρα είναι 4%, είχατε βάλει στόχο 24%. Άρα στην πραγματικότητα δεν προχώρησε η ανακύκλωση, γιατί δεν προχώρησε; Επίσης είπατε ότι έχετε βάλει καφέ κάδους. Καφέ κάδοι δεν υπάρχουν παρά σε ελάχιστα σημεία. Άρα αυτή η ροή είναι κάτω από το 2%. Είναι οι επίσημοι δείκτες που δίνει η ελληνική κυβέρνηση. Γιατί είμαστε τόσο πίσω στο θέμα της ανακύκλωσης;».

Ο Κώστας Μπακογιάννης ανέφερε ότι «Κύριε Δούκα, με εκπλήσσετε. Πραγματικά με εκπλήσσετε γιατί είστε ένας άνθρωπος που έχει μάθει να μιλάει τεκμηριωμένα. Πώς προκύπτουν λοιπόν αυτά τα συμπεράσματα κι αυτοί οι αριθμοί; Αν θέλετε να κάνετε κριτική για την καθαριότητα έχετε πεδίο, αντικειμενικά, έχετε πεδίο. Εγώ πρώτος είπα ότι ναι, είμαστε καθαρότερα απ’ ότι ήμασταν ποτέ, αλλά έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας. Δεν έχετε ανάγκη να λέτε πράγματα τα οποία δεν στέκουν. Η ανακύκλωση είναι κοντά στο 10. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Ρωτήστε, ψάξτε το από όποια πλευρά θέλετε ή απλώς κάντε ένα google. Kαφέ κάδοι υπάρχουν και όπως σας είπα κι εγώ, διευρύνονται με σύστημα και με σχέδιο. Ναι, δεν πήγαμε από το μηδέν στο εκατό. Ξεκινήσαμε με τους μεγάλους παρόχους να τους χαρακτηρίσω έτσι. Τα ξενοδοχεία, τα σούπερ μάρκετ. Τώρα έχουμε περάσει στα εστιατόρια, στην εστίαση και μετά θα πάμε στα σπίτια. Συνειδητά πήγαμε βήμα βήμα. Τρίτον, υπάρχει μια πάρα πολύ μεγάλη αλλαγή και θέλω να το πω γιατί είναι μια ευκαιρία να το πω ό, τι παλιά αν θυμάστε στην Αθήνα, γιατί ήταν χαμηλά η ανακύκλωση; γιατί δεν υπήρχε εμπιστοσύνη στο Δήμο Αθηναίων. Πολύ απλά όταν έριχνες τα σκουπίδια σου δεν ήξερες ποιος θα μαζέψει τον μπλε κάδο, αν έβρισκες μπλε κάδο, αν αυτός ο κάδος τακτοποιημένος, αυτό είναι μια άλλη συζήτηση. Τώρα πλέον ο κάδος είναι πλυμένος και βρίσκεις τον μπλε κάδο και ξέρεις ότι θα έρθει το ειδικό απορριμματοφόρο για τον μπλε κάδο, όπως ξέρεις ότι θα έρθει και το ειδικό απορριμματοφόρο για τον καφέ κάδο. Γι’ αυτό προχωράμε με σχέδιο, με σύστημα και ναι, η πανδημία μας καθυστέρησε. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό, αλλά χαίρομαι πάρα πολύ γιατί το νερό έχει μπει στο αυλάκι. Πάμε λοιπόν τώρα μαζί να χτίσουμε συνείδηση και εκεί ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι μας σύμμαχοι; Τα παιδιά. Γιατί τα παιδιά είναι που βάζουν τάξη στους γονείς τους, τους τραβάνε από τα αυτιά. Άρα λοιπόν πάμε στα σχολεία».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Δούκας ο οποίος σχολίασε: «Ξεκινάμε με την ανακύκλωση. Τα νούμερα είναι σωστά, είναι στο 4% και ο καφέ κάδος είναι ακόμα χαμηλότερα, είναι κοντά στο 1 με 1,5% και είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό και τονίζω τον καφέ κάδο γιατί το 40% των οργανικών υπολειμμάτων, τα φαγητά δηλαδή, τα οποία τώρα καταλήγουν σε κάδο που δημιουργεί πολύ μεγάλη δυσωδία και βρωμιά πολύ μεγαλύτερη θα μπορούσαν να πάνε για κομποστοποίηση και αυτό σημαίνει θα μπορούσε να γλιτώνουμε πάρα πολλά χρήματα. Αν προχωρούσε στο 100% ο καφέ κάδος και πιάναμε το 24% συνολικά στην ανακύκλωση, αυτό σημαίνει 6 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο επιπλέον έσοδα για τον δήμο. Κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί θα μπορούμε να μειώσουμε τα δημοτικά τέλη και να προχωρήσω σε μια σειρά από σημαντικές κοινωνικές υπηρεσίες. Θέλω να πω όμως και δυο τρία άλλα πράγματα. Εμείς βάζουμε προτεραιότητα για τα κοινωνικά και τα θέματα της καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας, που είναι πάρα πολύ κρίσιμο τον χειμώνα που έρχεται. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τα επιδόματα τα οποία ρίχνουν λάδι στη φωτιά της κλιματικής αλλαγής και δεν λύνουν το πρόβλημα στους ανθρώπους οι οποίοι συνεχίζουν να είναι κλειδωμένοι σε μια επαιτεία περιμένοντας ένα πετρέλαιο θέρμανσης. Και λέμε ενεργειακές κοινότητες, επιτέλους ο Δήμος Αθηναίων να φτιάξει μια ενεργειακή κοινότητα. Εμείς λέμε 7 σε σε κάθε κοινότητα και 40 με 50.000 ευάλωτα νοικοκυριά να έχουν χαμηλό ρεύμα, καθαρό, καθαρή ηλεκτρική ενέργεια για 25 χρόνια, λύνοντας μόνιμα το πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας για αυτούς και δημιουργώντας μια άλλη προοπτική ζωής για αυτά τα ευάλωτα νοικοκυριά».

Στη συνέχεια ο Κώστας Μπακογιάννης ρώτησε αν ο κ. Δούκας είναι υπέρ του σταθμού το μετρό στα Εξάρχεια, του έργου υποδομών στο Λόφο του Στρέφη, της Ακαδημίας Πλάτωνος και του Μουσείου της πόλης των Αθηνών, του πάρκου Δρακόπουλου και του κλειστού του Άτλαντα στα Σεπόλια. Ο Χάρης Δούκας απάντησε μεταξύ άλλων ότι «απαντάω λοιπόν και αντιστρέφω την ερώτηση και λέω το εξής ρωτήσατε κύριε Μπακογιάννη, τους ανθρώπους πριν αποφασίσετε για όλα αυτά τα οποία μόλις εμένα ρωτήσατε. Προφανώς εγώ είμαι μια νέα δημοτική παράταξη και πολλά από αυτά είναι ειλημμένες αποφάσεις που δεν έχει κανένα νόημα η ερώτηση το τι έχετε αποφασίσει, αλλά τι έχετε αποφασίσει χωρίς να ρωτήσετε τους κατοίκους. Και εδώ είναι η μεγάλη μας διαφορά πια, δηλαδή ότι εγώ πιστεύω βαθιά πως για να αλλάξεις την Αθήνα πρέπει να προχωρήσεις σε μια πολύ μεγάλη συμμετοχική συνεργατική διαδικασία. Δεν μπορεί δηλαδή να αποφασίζει κάποιος να κάνει ένα έργο όπως ο Μεγάλος Περίπατος και να το κάνει εν μέσω πανδημίας, χωρίς να έχει ερωτηθεί κανείς και να χάνονται πάρα πολλά χρήματα. Πόσες φορές αλήθεια ρωτήσαμε πόσα χρήματα δόθηκαν για τον Μεγάλο Περίπατο, να έχουν πρόβλημα οι καταστηματάρχες, να χάνονται δουλειές και να μην έχουν ερωτηθεί όλοι αυτοί οι άνθρωποι[…] διαφωνώ απολύτως με αυτή την προσέγγιση των αναπλάσεων και το έχω πει με χίλιους διαφορετικούς τρόπους. Δεν θεωρώ λογικό όταν ψάχνουμε για χώρους, για ζωντανό χώμα, για δέντρα και οι άνθρωποι έχουν υιοθετήσει τα δέντρα, παλεύουν πάρα πολύ, να πηγαίνει ένας εργολάβος και να αποφασίζει να κάνει ανάπλαση που σημαίνει πλακάκια, ζαρντινιέρα και ό,τι άλλο εκείνος θέλει. Ποια είναι η λογική του πρασίνου της εργολαβίας;[…]Το πράσινο για εμάς είναι ζωή και θα αποφασίσουν οι πολίτες μαζί με τον Δήμο πώς θα προχωρήσει η κάθε ανάπλαση».

Χ. Δούκας: Αθήνα, η στιγμή της ανατροπής είναι τώρα – Κ. Μπακογιάννης: Οφείλουμε την αλήθεια μας και την καθαρότητά μας

Στο τέλος του debate, οι δύο υποψήφιοι δήμαρχοι Αθηναίων  προχώρησαν σε ελεύθερες τοποθετήσεις.

«Να μου επιτρέψετε, επειδή πριν από μερικές βδομάδες δεν ήμουν ιδιαίτερα γνωστός, να πω ότι είμαι καθηγητής Ενεργειακής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ασχολούμαι χρόνια με τον μετασχηματισμό πόλεων, δηλαδή πως θα γίνουν πράσινες, βιώσιμες, ανθεκτικές και συμπεριληπτικές και έχω φτιάξει σχέδιο για διάφορες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, με σημαντικές εφαρμογές» τόνισε ο υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων Χάρης Δούκας.

«Παρακολουθώ χρόνια τα θέματα της Αθήνας, είναι η πόλη που ζω και αγαπώ και θεώρησα χρέος μου και μεγάλη μου τιμή να βάλω μπροστά την γνώση και την εμπειρία μου, βελτιώνοντας την ζωή των πολιτών. Ξεκίνησα 3 Αυγούστου. (…) Πολύ έλεγαν τότε ότι δεν θα μπορέσω να βγάλω ψηφοδέλτιο» τόνισε.

«Καταφεραμε όμως μία μεγάλη έκπληξη, διότι οι ιδέες μας, αυτές της βιωσιμότητας, της ανθεκτικότητας και της συμπερίληψης είναι ιδέες που έχουν πολύ μεγάλη δυναμική και που είναι πρωταρχικές στην σημερινή συνθήκη με την κλιματική κρίση και την κοινωνική υποβάθμιση. Γι’ αυτό νομίζω ότι έχουμε μία πολύ μεγάλη ευκαιρία, διότι υπάρχει μπροστά μας ένα ξεκάθαρο δίλημμα. Το δίλημμα είναι το εξής: Την επόμενη Κυριακή ή συνεχίζουμε με την δημοτική αρχή του κ. Μπακογιάννη που δεν έλυσε τα προβλήματα που είχε μπροστά της αλλά σώρευσε και περισσότερα ή μπορούμε να δημιουργήσουμε μία άλλη συνθήκη. Καλώ όλους τους συμπολίτες μας – και όσους δεν ψήφισαν – οι οποίοι πιστεύουν στο πρόγραμμά μας, στις αρχές και τις αξίες μας, να μπορέσουμε να κάνουμε μία μεγάλη ανατροπή».

Κλείνοντας υπογράμμισε ότι η «ιστορία είναι γεμάτη από δεδομένους νικητές που ανατρέπονται. Έχουμε, λοιπόν, μία ιστορική στιγμή μπροστά μας και μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε. Αθήνα, η στιγμή είναι τώρα».

Ο υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, στο Debate στην ΕΡΤ, κατά την τελική ελεύθερη τοποθέτησή του, τόνισε ότι «ήταν μια ζωντανή, ελεύθερη συζήτηση. Θέλω να πιστεύω ότι μπορεί να είναι ένα νέο πρότυπο ντιμπέιτ. Ευχαριστώ πολύ την ΕΡΤ, τους δημοσιογράφους και τον κ. Δούκα». Μεταξύ άλλων, είπε ότι «εάν εστω και ένας Αθηναίος και μια Αθηναία πείστηκε να πάει στην κάλπη, ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσει, κάτι καλό κάναμε απόψε», ενώ επισήμανε ότι «αισιοδοξεί πως προχωράμε μπροστά, με τη δύναμη του έργου μας, με αισιοδοξία που πηγάζει από το πρόγραμμά μας αλλά και με απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης». «Από την Κυριακή, διπλή δουλειά, διπλή προσπάθεια, διπλός κόπος για την Αθήνα».

Ο κ. Μπακογιάννης στην αρχή είπε: «Eγώ είμαι κοντά στα δεκαπέντε χρόνια στην αυτοδιοίκηση και έχω μάθει ότι μετράει το αποτέλεσμα και ότι κρινόμαστε στην πράξη. Και ναι, προφανώς κάνουμε και λάθη. Μόνο όποιος δε δουλεύει δεν κάνει λάθη. Αλλά υπάρχει μια πραγματικότητα στην οποία θέλω να επιστρέψω. Να προσγειωθούμε. Αφήστε λίγο τι λένε τα πανεπιστημιακά εγχειρίδια, τι λένε τα συνθήματα, τι λέμε με επικεφαλίδες. Πάμε στην αλήθεια, στην αλήθεια των γειτονιών. Σας ρωτούσα πριν για τον λόφο του Στρέφη γιατί έχει να μπει ανθρώπινο χέρι πάρα πολλά χρόνια. Ο λόφος καταρρέει και εμείς κάνουμε ένα έργο υποδομών. Και κάποιοι διαφωνούν, αντιστέκονται με τη βία. Είναι σημαντικό υποψήφιος δήμαρχος να τοποθετηθεί και να πει ναι ή όχι γι αυτό το έργο.».

«Σας μίλησα για το μετρό στα Εξάρχεια. Εσείς ξέρετε καλύτερα από εμένα. 350.000 άνθρωποι θα κινούνται με τη γραμμή 4. Είναι το πιο δημοκρατικό μέσο. Το έχουμε ανάγκη σε μια πόλη η οποία πνίγεται. Να γίνει σταθμός ή να μη γίνει. Έχουν δοθεί ιδεολογικές, πολιτικές και αυτοδιοικητικοί, αυτοδιοικητικές μάχες. Σας μίλησα για την Ακαδημία Πλάτωνος. Έχουμε τη χρυσή ευκαιρία να ανοιχτούμε επιτέλους, να ανοιχτούμε, να βγούμε από το κέντρο του κέντρου, από το τρίγωνο και από τη Βουλή και από το Σύνταγμα και να πάμε στη γειτονιά, στην Ακαδημία Πλάτωνος, να γίνει μια πράσινη ανάπλαση, ένα πρότυπο πράσινο μουσείο. Έχουμε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Κάποιοι και εκεί διαφωνούν. Εσείς με ποιους είστε. Ο δήμαρχος πρέπει να λέει ναι, πρέπει να λέει και όχι. Πρέπει να παίρνει αποφάσεις. Σας μίλησα πριν για το κλειστό του Ατλαντα. Είναι σημαντικό γιατί μας λείπει το κλειστό και είναι μια περιοχή που έχει πολλούς αθλητικούς συλλόγους. Ναι ή όχι. Και τέλος σας μίλησα για τον Δρακόπουλο».

«Οφείλουμε την αλήθεια μας και την καθαρότητά μας» δήλωσε κλείνοντας ο κ. Μπακογιάννης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ