Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2024

Η μάχη της Βοιωτίας για το Δικαστικό Χάρτη: Θήβα και Λιβαδειά ερίζουν για το ποιο Πρωτοδικείο θα υπερισχύσει – ΒΙΝΤΕΟ

Τι λένε οι δύο πλευρές. Η ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Θηβών. Οι διαμαρτυρίες δικηγόρων και κατοίκων της Λιβαδειάς.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η μάχη της Βοιωτίας για το Δικαστικό Χάρτη: Θήβα και Λιβαδειά ερίζουν για το ποιο Πρωτοδικείο θα υπερισχύσει – ΒΙΝΤΕΟ EUROKINISSI

Άρχισαν τα… όργανα με τις προωθούμενες αλλαγές για ενοποίηση Ειρηνοδικείων-Πρωτοδικείων, και η μάχη της Βοιωτίας για το νέο Δικαστικό Χάρτη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και με αντιμαχόμενες πλευρές δικηγόρους και υπηρετούντες στα υπό κατάργηση Πρωτοδικεία Θήβας και Λιβαδειάς.

Στο επίκεντρο της διαμάχης βρίσκεται ποιο Πρωτοδικείο θα λάβει τον τίτλο του Μητροπολιτικού και κατά συνέπεια το άλλο θα χαρακτηριστεί ως δευτερεύων με ότι αυτό θα συνεπάγεται.

Την υπεροχή του Πρωτοδικείου Θηβών συγκριτικά με το Πρωτοδικείο της Λιβαδειάς επιχειρείται να καταδείξει ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Θηβών, όπου όπως ισχυρίζονται «αναλύονται όλα τα νόμιμα αντικειμενικά κριτήρια που έπρεπε να εφαρμοστούν στην επιλογή του Δικαστικού Μεγάρου αλλά δεν εφαρμόστηκαν».

Στο συγκεκριμένο έγγραφο αναλύεται η υπέροχη του Πρωτοδικείου Θηβών συγκριτικά με το Πρωτοδικείο της Λιβαδειάς και αναλύονται όλα τα νόμιμα αντικειμενικά κριτήρια που έπρεπε να εφαρμοστούν στην επιλογή του Δικαστικού Μεγάρου αλλά δεν εφαρμόστηκαν.

Από την πλευρά τους οι κάτοικοι αλλά και οι δικηγόροι της Λιβαδειάς βρίσκονται εν μέσω έντονων διαμαρτυριών σε περίπτωση που επιλεγεί ως έδρα μετά το νέο Δικαστικό Χάρτη εκείνο της Θήβας.

Η μάχη της Βοιωτίας για το νέο Δικαστικό Χάρτη: Η ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Θηβών

«Με την έναρξη του σχεδίου του Νέου Δικαστικού Χάρτη, που ως μόνο σκοπό είχε την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης και σύμφωνα με το Ν. 4938/2022 μας ζητήθηκε να καταθέσουμε αναλυτικό υπόμνημα με τον όγκο των υποθέσεών μας, την κτιριακή υποδομή του Πρωτοδικείου Θήβας και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, ήτοι την ύπαρξη της Βιομηχανικής Περιοχής Οινοφύτων – Σχηματαρίου και Θίσβης, τις γυναικείες φυλακές Ελεώνα, το Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών στην ίδια περιοχή, τις δομές αιτούντων άσυλο, τον καταυλισμό των Ρομά και την πλησίον ευρισκόμενη Εθνική Οδό, προκειμένου να αναδείξουμε τη δυναμική του Πρωτοδικείου μας και τη δυνατότητά του να εξυπηρετήσει ακώλλυτα τις ως άνω ιδιαιτερότητες.

Συγκεκριμένα, η ύπαρξη των γυναικείων φυλακών Ελαιώνα που φιλοξενούν αυτή τη στιγμή 500 κρατούμενες (η μεγαλύτερη γυναικεία φυλακή της Ελλάδος) και το Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών που υπάρχει εκεί, αποτελεί κατ’ αρχήν την κυριότερη από τις τεθείσες από την Επιτροπή της Παγκόσμιας Τράπεζας προϋποθέσεις, αλλά και το βασικότερο από τα κριτήρια που ο ίδιος ο Νόμος και οι αρμόδιες επιτροπές του Υπουργείου Δικαιοσύνης θέτουν, για την εκπόνηση του νέου Δικαστικού Χάρτη.

Το ως άνω κριτήριο δε, είναι πρωτεύον και στην περίπτωση συγχώνευσης των Πρωτοδικείων της Βοιωτίας και της διατήρησης ενός εκ των δύο και αποδεικνύει περίτρανα την υπεροχή του Πρωτοδικείου Θήβας, μιας και η Λιβαδειά δεν διαθέτει αντίστοιχο κατάστημα κράτησης.

Πέραν τούτου, τεράστιας υπεροχής, ικανής να διακρίνει τα δύο Πρωτοδικεία, αποτελεί η κτιριακή υποδομή του Δικαστικού Μεγάρου της Θήβας, έκτασης 8.500 τ.μ, αποτελούμενο από 8 αίθουσες ακροατηρίου, δεκάδες γραφεία δικαστικών υπαλλήλων και δικαστών, αίθουσες συνεδριάσεων δικαστών, ειδικά κρατητήρια και εισόδους για τους κρατούμενους, ράμπες αναπήρων, υπόγειο πάρκινγκ για δικαστές και δικαστικούς υπαλλήλους και μεγάλης έκτασης υπαίθριο πάρκινγκ για την εξυπηρέτηση των δικηγόρων και των πολιτών. Άραγε, το Δικαστικό Μέγαρο της Λιβαδειάς μπορεί με τις μόλις τρείς αίθουσες ακροατηρίου που διαθέτει και τα ελάχιστα γραφεία δικαστών και διακστικών υπαλλήλων να εξυπηρετήσει τον όγκο των υποθέσεων ολόκληρου του νομού Βοιωτίας, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην επιτάχυνση της Δικαιοσύνης;

Αξίζει να τονισθεί και να δημοσιευθεί ο τεράστιος όγκος των υποθέσεων που το Ειρηνοδικείο και το Πρωτοδικείο Θηβών διαχειρίζεται τόσο στα αστικά όσο και στα ποινικά τμήματά του.

Ενδεικτικά παραθέτουμε τα επίσημα στοιχεία που συλλέξαμε με τη συνδρομή των δικαστικών υπαλλήλων και τα οποία ουδεμία δόση υπερβολής περιέχουν:

  1. Από 16.9.2022 έως 15.9.2023 στο πολιτικό τμήμα κατατέθηκαν 1.012 αγωγές ενώπιον του Μονομελούς και του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θηβών. Στο δε χρονικό διάστημα 2021-2022 και εν μέσω πανδημίας Covid-19 κατατέθηκαν 800 αγωγές και αιτήσεις.
  2. Από 16.92022 έως 15.9.2023 στο ποινικό τμήμα εκδικάστηκαν συνολιθκά 2.556 υποθέσεις ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου, του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου και του αυτοφώρου Μονομελούς Πρωτοδικείου. Επίσης, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα εκδόθηκαν 311 βουλεύματα.
  3. Από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θήβας το έτος 2022 κατατέθηκαν 2.500 μηνύσεις και το έτος 2023 2.430 μηνύσεις. Σχηματίσθηκαν δε αντίστοιχες δικογραφίες, ήτοι πλέον των 2.000 ανα έτος.
  4. Παρόμοιος όγκος υποθέσεων υπάρχει αυτή τη στιγμή και στο Ειρηνοδικείο Θήβας, με συνολικά περίπου 680 υποθέσεις. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι από το Ειρηνοδικείο Θηβών έχουν εκδοθεί συνολικά περίπου 7.000 πιστοποιητικά.

Με βάση όλα τα αναλυτικώς εκτεθέντα ως ανω στοιχεία, σε συνδυασμό με τα κριτήρια που η Παγκόσμια Τραπεζα, ο Νόμος και η Επιτροπή εξέτασης του Δικαστικού Χάρτη έχουν θέσει:

  1. ΚΑΛΟΥΜΕ το Πρωτοδικείο Λιβαδειάς να παραθέσει αναλυτικά τα αντίστοιχα δεδομένα αιτιολογώντας τη δήθεν υπεροχή του Πρωτοδικείου της έδρας της Περιφερειακής Ενότητας έναντι του Πρωτοδικείου μας.
  2. ΚΑΛΟΥΜΕ τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, κο Κυριάκο Μητσοτάκη, τους αρμόδιους Υπουργούς Δικαιοσύνης, κο Γεώργιο Φλωρίδη και κο Ιωάννη Μπούγα να αιτιολογήσουν πλήρως την απόφασή τους περί υποβάθμισης και εν τέλει κατάργησης του Πρωτοδικείου της Θήβας και εξ αντιδιαστολής της αναβάθμισης του Πρωτοδικείου της Λιβαδειάς σε Μητροπολιτικού, η οποία ελήφη επιπόλαια και χωρίς καν να εξεταστούν τα αντικειμενικά κριτήρια που τέθηκαν και που η Θήβα τα πληροί στο μέγιστο βαθμό».

Οι αρχικές αντιδράσεις από τη Λιβαδειά: «70.000 άτομα εξυπηρετούνται από το Πρωτοδικείο της πόλης»

Οι δύο πόλεις αντιπαρατίθενται για το ποια θα διατηρήσει τη μητροπολιτική έδρα του Πρωτοδικείου σύμφωνα με το νέο Δικαστικό Χάρτη και όπως ανέφερε ο δήμαρχος Λιβαδειάς μιλώντας στο ΟΡΕΝ «το Μητροπολιτικό Πρωτοδικείο θα πρέπει να βρίσκεται στην πρωτεύουσα», δηλαδή στη Λιβαδειά. «Εκεί βρίσκονται όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, που υποστηρίζουν τη λειτουργία του Δικαστηρίου». Όπως ανέφερε ο δήμαρχος εκεί είναι η Αστυνομική Διεύθυνση, η Περιφέρεια, το ΝΣΚ και ενώ σωρό – όπως είπε – άλλες υπηρεσίες που είναι απαραίτητες ώστε να επιτελείται σωστά η δικαστική διαδικασία.

Όπως τονίστηκε εξάλλου η αλλαγή της έδρας θα συνιστούσε υποβιβασμό για το Πρωτοδικείο Λιβαδειάς. Στο πλαίσιο πάντως της πρόσφατης ετήσιας εκδήλωσης ΔΕΕΠ Βοιωτίας, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης ανέφερε πως η Μητροπολιτική έδρα του Πρωτοδικείου θα είναι στη Λιβαδειά και θα ιδρυθεί έδρα μεταβατικού Εφετείου στη Θήβα με ταυτόχρονη αναφορά και των δύο πόλεων στο Εφετείο της Χαλκίδας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ