Κυριακή 19 Μαϊου 2024

Ι. Μπούγας: Έρχεται το νέο Ενιαίο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ενεχύρων – Η νέα πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης

Φέρνει απλούστερες, ταχύτερες και διαφανέστερες συναλλαγές για την εξασφάλιση της εμπράγματης ασφάλειας του ενεχύρου.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ι. Μπούγας: Έρχεται το νέο Ενιαίο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ενεχύρων – Η νέα πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης (EUROKINISSI)

Μία νέα νομοθετική πρωτοβουλία προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης, που αφορά το Ενιαίο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ενεχύρων. Αυτό προανήγγειλε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας σε ανάρτησή του.

Όπως αναφέρει το επόμενο διάστημα έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως τις 16 Μαΐου ένα ακόμη σχέδιο νόμου που αφορά την εξασφάλιση ενέχυρου. «Σκοπός του παρόντος είναι η δημιουργία ενός συνεκτικού και σύγχρονου νομοθετικού πλαισίου γύρω από την εμπράγματη ασφάλεια του ενεχύρου, ώστε να προσαρμοστεί στα νέα τεχνολογικά και οικονομικά δεδομένα βάσει των ευρωπαϊκών και διεθνών καλών πρακτικών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα που εντοπίζονται στον τομέα της παροχής πίστωσης και χρηματοδότησης μέσω της παροχής εξασφαλίσεων σε κινητά» λέει η διαβούλευση.

Σύμφωνα με την ανάρτηση του Ι. Μπούγα «αν και πρόκειται για έναν ιστορικό θεσμό εντούτοις σήμερα είναι περιθωριοποιημένος ή αρνητικά φορτισμένος. Σε αυτό συντελεί η μη εναρμόνιση ρητών διατάξεων του θεσμού με τις τρέχουσες τεχνολογικές και οικονομικές, η μη διαφάνεια του και οι δυσκολίες στη σύσταση, την εκτέλεση, αλλά και την προσβασιμότητα σε συσταθέντα ενέχυρα υπό όρους δημόσιας πίστης. Προσπαθούμε να λύσουμε τα ανωτέρω προβλήματα και όχι μόνο προβαίνοντας

α) στον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου για το ενέχυρο με εισαγωγή νέων ρυθμίσεων κυρίως σχετικά με τη σύσταση και την εκτέλεση ενεχύρων επί κινητών, απαιτήσεων και άλλων δικαιωμάτων και

β) στη θεσμοθέτηση του Ενιαίου Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Ενεχύρων επί κινητών, απαιτήσεων και άλλων δικαιωμάτων και της υποχρεωτικής εγγραφής των συμβάσεων ενεχύρου και λοιπών εγγραπτέων πράξεων σε αυτό.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ