Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

Ι. Μπούγας, υφυπουργός Δικαιοσύνης: “Αυστηροποποίηση της αναστολής ποινής για τη μικρομεσαία εγκληματικότητα”

Ο κ. Μπούγας εξηγεί πως οι ποινές μέχρι τρία χρόνια, που τώρα δεν εκτίονται, πλέον ως επί το πλείστον θα οδηγούν στις φυλακές. Τι αναφέρει για τις αλλαγές στον δικαστικό χάρτη της χώρας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ι. Μπούγας, υφυπουργός Δικαιοσύνης: “Αυστηροποποίηση της αναστολής ποινής για τη μικρομεσαία εγκληματικότητα” EUROKINISSI

Στις φυλακές για ποινές έως και 3 χρόνια, που αφορούν την λεγόμενη μικρομεσαία εγκληματικότητα, θα οδηγούνται οι δράστες μέσω της αυστηροποίησης του πλαισίου χορήγησης αναστολής, εξηγεί ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας με συνέντευξη που παραχώρησε στον Ρ/Σ Κανάλι 1 του Πειραιά (90,4).

Ως προς το ζήτημα της ποινικής αντιμετώπισης της “μικρομεσαίας εγκληματικότητας”, ο κ. Μπούγας υπογράμμισε πως «πρόκειται για πλημμελήματα, τα οποία όμως επαναλαμβάνονται με πολύ μεγάλη συχνότητα από τους δράστες και όταν έρχεται η ώρα της απονομής Δικαιοσύνης με το νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο ισχύει στα δικαστήρια, θα πρέπει να τους αφήσουν ελεύθερους διότι δεν υπάρχει δυνατότητα να εκτίονται οι ποινές μέχρι την περίοδο των τριών ετών. Αυτό λοιπόν το οποίο εμείς κάνουμε δεν είναι να αυστηροποιήσουμε τις ποινές. Το πλαίσιο ποινών είναι αρκετά αυστηρό στη χώρα μας και για τα κακουργήματα και για τα πλημμελήματα. Εκείνο το οποίο εμείς επιδιώκουμε είναι να αυστηροποιήσουμε τις προϋποθέσεις αναστολής της ποινής. Σήμερα ένας δράστης ακόμα κι αν επαναλαμβάνει το ίδιο έγκλημα, δύσκολα, για να μην πω ποτέ, δεν οδηγείται στη φυλακή, εάν η ποινή του είναι μικρότερη των τριών ετών». 

Μπούγας: Εναλλακτικές ποινές 

Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε εκτενώς και στη δυνατότητα της εναλλακτικής ποινής επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, πως «έχουμε ήδη φτιάξει την πλατφόρμα και μπορούμε να την ενεργοποιήσουμε. Την έχουμε δοκιμάσει και λειτουργεί. Είναι έτοιμο το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τον θεσμό της κοινωφελούς εργασίας και πρέπει να σας πω ότι έχουμε και αρκετούς φορείς, οι οποίοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και έχουν δώσει θέσεις προκειμένου αυτές να καλυφθούν από κατηγορούμενους, που θα υποβάλουν τον εαυτό τους σε κοινωφελή εργασία». 

Μπούγας

EUROKINISSI

Ειδική αναφορά έκανε στη φιλοσοφία που διέπει τις αλλαγές αυτές επισημαίνοντας τη λογική της πρόληψης και της αποτροπής. «Καταρχάς η δική μας νομοθέτηση αποσκοπεί στο να λειτουργήσει αποτρεπτικά. Δηλαδή να αποσοβήσουν αυτήν την μικρομεσαία, όπως τη χαρακτήρισα, εγκληματικότητα. Αυτό λοιπόν θα έχει ένα παιδαγωγικό ρόλο ώστε να αποτρέψει τους επίδοξους δράστες από την εκτέλεση αυτών των εγκλημάτων για να μη χρειαστεί να τους οδηγήσουμε στις φυλακές. Αν όμως χρειαστεί οι δράστες θα οδηγηθούν στις φυλακές μετά από ένα χρονικό διάστημα, το οποίο θα είναι επαρκές για να μπορέσουμε να προετοιμάσουμε νέες θέσεις στα σωφρονιστικά καταστήματα. Βεβαίως, κάτι το οποίο αποτελεί κοινό τόπο είναι ότι αντεγκληματική πολιτική χωρίς σωφρονιστικά ιδρύματα δεν γίνεται», τόνισε ο κ. Μπούγας και πρόσθεσε με ειλικρίνεια αναφορικά με τις πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην ταχύτερη απονομή Δικαιοσύνης:

Καθυστερήσεις 

«Υπάρχει καθυστέρηση και πρέπει να σας πω ότι είμαστε δυστυχώς πρωταθλητές στην καθυστέρηση στον ευρωπαϊκό χώρο. Είναι κάτι το οποίο οφείλουμε όχι μόνο ως υποχρέωση μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και ως εθνικό στόχο να το επιτύχουμε διότι η Δικαιοσύνη επιδρά άμεσα στην καθημερινότητα του πολίτη και βεβαίως την εθνική μας οικονομία. Αυτό δεν γίνεται με ένα μαγικό ραβδί. Χρειάζεται ένα πλέγμα αποτελεσματικών μέτρων για να μπορέσουμε να επιτύχουμε χρόνους κοντά σ’ αυτούς που σήμερα υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκσυγχρονίζουμε τη Δικαιοσύνη. Ψηφιοποιούμε τη Δικαιοσύνη κάτι το οποίο συντομεύει το χρόνο. Δημιουργούμε κτιριακές υποδομές έτσι ώστε να μπορούν ταχύτερα να γίνονται ακροατήρια και να εξυπηρετούνται οι πολίτες, ενώ παράλληλα κάνουμε θεσμικές παρεμβάσεις στους Κώδικες έτσι ώστε να επιταχύνεται η διαδικασία». 

Ο δικαστικός χάρτης 

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στον Δικαστικό Χάρτη. Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης είπε πως ήρθε η ώρα “να κάνουμε παρεμβάσεις και αλλαγές. Ισχύει εδώ και πολλές δεκαετίες. Δυστυχώς δεν είναι λειτουργικός. Έχουμε πολλά δικαστήρια και έχουμε μία διάσπαση της λειτουργίας των δικαστηρίων, των Πρωτοδικείων αλλά και των Εφετείων. Δεκαεννέα Εφετεία λειτουργούν σήμερα στη χώρα. Ο αριθμός των δικαστών δεν κατανέμεται με τον τρόπο που πρέπει να κατανεμηθεί και έτσι προκύπτουν δυσλειτουργίες που έχουν ως αποτέλεσμα, όχι μόνο την αργή αλλά και την υποβαθμισμένη ποιοτικά Δικαιοσύνη. Αυτά όλα οφείλουμε να τα αλλάξουμε, να τα αντιμετωπίσουμε, και νομίζω ότι πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε τον νέο Δικαστικό Χάρτη της χώρας, ο οποίος θα έχει τρία κεφάλαια. Το πρώτο κεφάλαιο θα αφορά την καλύτερη αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού, που υπηρετεί σήμερα στην ελληνική Δικαιοσύνη, και των δικαστικών υπαλλήλων. Το δεύτερο κεφάλαιο θα αφορά στην ορθολογικότερη χωροταξική κατανομή των δικαστικών σχηματισμών, ενώ το τρίτο κεφάλαιο τον Δικαστικό Χάρτη, που θα έχει σχέση με τη διοίκηση των μεγάλων δικαστηρίων έτσι ώστε να απαλλάξουμε τους προϊσταμένους δικαστές και τα Δικαστικά Συμβούλια που συγκροτούνται από δικαστές, από καθήκοντα που θεωρούνται σήμερα πάρεργα».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ