Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

Η νέα ΚΥΑ – Τι θα λειτουργεί και τι όχι στα δικαστήρια από 15 Φεβρουαρίου –«Τύπου Μαρτίου» το λουκέτο

Όλες οι δικαστηριακές δραστηριότητες αναστέλλονται, ουσιαστικά είναι «το ίδιο μοτίβο με τον Μάρτιο, όταν δεν λειτουργούσε σχεδόν τίποτα, με μοναδική διαφορά κάποιες δίκες χωρίς μάρτυρες στο ΣτΕ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η νέα ΚΥΑ – Τι θα λειτουργεί και τι όχι στα δικαστήρια από 15 Φεβρουαρίου –«Τύπου Μαρτίου» το λουκέτο Freepik

Σε λουκέτο «τύπου Μαρτίου» περνούν από τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου εκ νέου τα δικαστήρια της Αττικής μετά την επιβολή του lockdown λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων.

Η κυβέρνηση μπροστά στο νέο κύμα που απειλεί τη δημόσια υγεία κάνει βήματα πίσω όσον αφορά στη λειτουργία (και των δικαστηρίων) καθώς σχεδόν όλες οι δικαστηριακές δραστηριότητες που σταδιακά είχαν απελευθερωθεί , πλέον αναστέλλονται.

Όπως εξηγούσαν δικαστικές πηγές, ουσιαστικά είναι «το ίδιο μοτίβο με τον Μάρτιο, όταν δεν λειτουργούσε σχεδόν τίποτα, με μοναδική διαφορά τις δίκες με την υποβολή προηγουμένως δήλωσης στο ΣτΕ».

Η ΚΥΑ

Η νεα ΚΥΑ θα περιλαμβάνει αναστολή λειτουργίας των Δικαστηρίων στην Περιφέρεια Αττικής από 15.2.2021 ως και 28.02.2021 .

-Στα Πολιτικά Δικαστήρια εξαιρείται της αναστολής η χορήγηση και ανάκληση προσωρινών διαταγών.

-Στα Ποινικά Δικαστήρια

-διενεργούνται οι δίκες που αφορούν αυτόφωρα πλημμελήματα,

 οι δίκες στις οποίες εκδικάζονται κακουργήματα για προσωρινά κρατούμενους, των οποίων συμπληρώνεται, κατά περίπτωση, το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης,

-οι δίκες που αφορούν κακουργήματα, ο χρόνος παραγραφής των οποίων συμπληρώνεται μέχρι και τις 31.12.2021,

-καθώς και πλημμελήματα, ο χρόνος παραγραφής των οποίων συμπληρώνεται μέχρι και τις 31.08.2021.

Επιπλέον, για τις ποινικές δίκες που άρχισαν πριν την ημερομηνία έναρξης της αναστολής και έχουν διακοπεί για δικάσιμο εντός του χρονικού διαστήματος της αναστολής, το δικαστήριο, κατά την ορισθείσα δικάσιμο, αποφασίζει κατά περίπτωση για την εκδίκαση ή την εκ νέου διακοπή.

Διοικητικά

Στα Τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια κατ’ εξαίρεση εξετάζονται αιτήσεις προσωρινής δικαστικής προστασίας, αντιρρήσεις κατά της κράτησης αλλοδαπών και τα ένδικα βοηθήματα κατά των μέτρων που επιβάλλονται λόγω κορωνοϊού.

Οι δίκες ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας διενεργούνται με δηλώσεις από όλους τους διαδίκους. Στη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση δεν τίθενται πρόσθετες προϋποθέσεις σε σχέση με την ισχύουσα ΚΥΑ, όσον αφορά τη λειτουργία του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Μέχρι και τις 14/2/2021 συνεχίζει να ισχύει η ΚΥΑ ΦΕΚ Β’ 454/5.2.2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΝΕΑ ΚΥΑ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ