Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Η βία κατά γυναικών θα ξεριζωθεί μόνο εάν αντιμετωπίσουμε τις αιτίες της – Οι προτάσεις της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων

Η ασφάλεια δεν είναι μόνο αντιμετώπιση και επιβολή του νόμου. Απαιτούνται έγκαιρες προληπτικές παρεμβάσεις.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η βία κατά γυναικών θα ξεριζωθεί μόνο εάν αντιμετωπίσουμε τις αιτίες της – Οι προτάσεις της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων freepik

«Κλειδί» για την αντιμετώπιση της έξαρσης του φαινομένου με την ενδοοικογενειακή και έμφυλη βία χαρακτηρίζει η Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων την ανάληψη προληπτικών παρεμβάσεων και καταθέτει σειρά προτάσεων προς αυτή την κατεύθυνση.

έμφυλη βία

Ένωση Ποινικολόγων Μαχόμενων Δικηγόρων

Με επιστολή της προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων, τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, καθώς και στην Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων υποστηρίζει πως «η βία είναι η παρακμή του πολιτισμού και των κοινωνιών μας. Η εικόνα της Ελλάδας, με τρείς ανθρωποκτονίες εντός του οικογενειακού πλαισίου και μέσα σε 48 ώρες, πλην των πλείστων άλλων που τελέστηκαν μέσα στο χρονικό διάστημα των 2 τελευταίων ετών πιθανόν να κατέκτησε τα πρωτεία στην ανεξέλεγκτη βία στον Ευρωπαϊκό χώρο».

Ωστόσο, ξεκάθαρη θέση της Ένωσης είναι πως «η ασφάλεια δεν είναι μόνο αντιμετώπιση και επιβολή του νόμου, είναι πρώτα και πάνω από όλα πρόληψη. Η βία κυρίως κατά των γυναικών δεν θα εξαλειφθεί, όπως έχει θέσει ως προτεραιότητα ο ΟΗΕ, μόνο με την καλύτερη διαχείριση των καταγγελιών, δεν θα εξαλειφθεί ούτε και με την αποτελεσματικότερη προστασία των θυμάτων. Η βία θα ξεριζωθεί μόνο εάν αντιμετωπίσουμε τις αιτίες της. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με έγκαιρες προληπτικές παρεμβάσεις».

Όπως αναφέρει «η πρόληψη της βίας απαιτεί μία πολιτική, υπηρεσιακή και κοινωνική αλυσίδα συντονισμού. Απαιτεί τη συνεργασία πολλών και διαφορετικών πολιτικών και πρωτοβουλιών. Προϋποθέτει δράσεις στην οικογένεια, στο σχολείο, στο χώρο εργασίας, αλλά και γενικότερα σε επίπεδο κοινωνίας».

Υποστηρίζει δε ότι «η πρόληψη δεν είναι στενή κρατική υπόθεση, είναι βασική δυναμική μίας υγιούς και συμμετοχικής κοινωνίας των πολιτών. Μόνο τότε θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για αποτελεσματική αντιμετώπιση της κουλτούρας της βίας».

έμφυλη βία

freepik

Έμφυλη βία: Οι προτάσεις της Ένωσης

Για το λόγο αυτό, προέβη στην κατάθεση και προώθηση συγκεκριμένων προτάσεων για την πάταξη του τραγικού κοινωνικού φαινομένου ανεξέλεγκτης βίας πρωτίστως στο πλαίσιο της οικογένειας. Ειδικότερα:

    1. Στρατηγική πρόληψης της βίας, στην οποία θα περιγράφεται ο ρόλος κάθε φορέα και θα προκύπτει ένα βασικό πλαίσιο δράσεων και παρεμβάσεων σε διαφόρους τομείς.
    2. Σχεδιασμός και αξιοποίηση εργαλείων εκτίμησης επικινδυνότητας και αξιολόγησης ευαλωτότητας, προσαρμοσμένα στις διάφορες μορφές της βίας κατά των γυναικών, παιδιών αλλά κατά κάθε ευάλωτης ομάδας πολιτών.
    3. Δημιουργία δι-υπηρεσιακών δομών προστασίας, στις οποίες τα θύματα θα μπορούν να βρουν συνολική υποστήριξη από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.
    4. Σχεδιασμός θυματοκεντρικών πλαισίων δράσης, στα οποία θα συμπεριλαμβάνονται δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς.
    5. Εκπόνηση περισσοτέρων μελετών για τα αίτια της βίας κυρίως κατά των γυναικών, αλλά κατά κάθε ευάλωτης ομάδας πολιτών, οι οποίες θα αξιοποιηθούν για το σχεδιασμό στοχευμένων πολιτικών σε τοπικό επίπεδο.
    6. Δράσεις ευαισθητοποίησης στο πλαίσιο της οικογένειας και των δομών εκπαίδευσης.
    7. Αξιοποίηση κοινωνικών διαμεσολαβητών για την πρόληψη του φαινομένου σε περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες και σε κατηγορίες ανθρώπων που βιώνουν έντονα τον κοινωνικό αποκλεισμό.
    8. Συνεχείς και εντατικές ενημερωτικές δράσεις για την αντιμετώπιση των στερεοτύπων για τη βία κυρίως κατά των γυναικών.
    9. Αξιοποίηση νέων τεχνολογιών ειδικά σχεδιασμένων παιχνιδιών για την ενίσχυση των αντιστάσεων των νέων στη βία κάθε μορφής.
    10. Μέτρα πρόληψης για την καταπολέμηση αρνητικών στερεοτύπων που μπορούν να οδηγήσουν στην άσκηση έμφυλης βίας κυρίως κατά γυναικών και κοριτσιών, παιδιών αλλά και κατά κάθε ευαίσθητης, ευάλωτης (κυρίως λόγω φυλής η σεξουαλικού προσδιορισμού) ομάδας. Ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, και ειδικό μάθημα στα σχολεία για την ισότητα των φύλων και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
    11. Διάθεση πόρων για επέκταση και λειτουργία Συμβουλευτικών Κέντρων και Ξενώνων για γυναίκες θύματα κακοποίησης σε κάθε δήμο, με δωρεάν νομική, ψυχολογική υποστήριξη και θεραπεία.
    12. Δημιουργία ειδικών μονάδων για περίθαλψη και προσωρινή παραμονή τουλάχιστον για 24 ώρες σε κάθε δημόσιο νοσοκομείο.
    13. Προσαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας και των μηχανισμών επιβολής του νόμου ώστε να αντιμετωπίζουν με συντονισμένο τρόπο την έμφυλη βία, αλλά και συμβολή στην καταπολέμηση των νέων μορφών έμφυλης και κάθε είδους βίας, π.χ. τη διαδικτυακή βία και την ψηφιακή παρενόχληση.
    14. Την επέκταση των ειδικών Αστυνομικών Μονάδων άμεσης επέμβασης σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας για την προστασία των θυμάτων και την παραπομπή τους σε υπηρεσίες υποστήριξης θυμάτων, και όχι στάση αναμονής μέχρι το θύμα να αναζητήσει μόνο του βοήθεια. Παράλληλα, την παροχή ειδικών θεραπευτικών προγραμμάτων προς τους δράστες των περιστατικών.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ