Σάββατο 18 Μαϊου 2024

“Μετακομίζουν” οι φυλακισμένοι του Κορυδαλλού – Πάνω από 130 εκατομμύρια ευρώ για την μετεγκατάστασή τους

Υπογράφηκε η σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του ΤΑΙΠΕΔ για τη δημιουργία του νέου καταστήματος κράτησης στον Ασπρόπυργο.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Μετακομίζουν” οι φυλακισμένοι του Κορυδαλλού – Πάνω από 130 εκατομμύρια ευρώ για την μετεγκατάστασή τους minocp.gov.gr

Στην τελική ευθεία μπαίνει το σχέδιο για τη μεταφορά του συγκροτήματος των φυλακών Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο, που θα υλοποιηθεί με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ.

μεταφορά φυλακών Κορυδαλλού

minocp.gov.gr

Πρόκειται για τις νέες υπερσύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις που θα κατασκευαστούν, θα αναπτύσσονται σε έκταση περίπου 100 στρεμμάτων και θα περιλαμβάνουν 14 πτέρυγες, χωρητικότητας 200 ατόμων έκαστη. Θα περιλαμβάνουν, επίσης, νοσοκομειακές υποδομές, ψυχιατρική πτέρυγα, χώρους θεραπευτικών προγραμμάτων, δικαστικές αίθουσες, πτέρυγες σχολικής εκπαίδευσης, γυμναστήριο, βιβλιοθήκη, πειθαρχικά κελιά, εργαστήρια, ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για χώρους λατρείας.

Τη σχετική σύμβαση για τη μετεγκατάσταση υπέγραψαν την Τρίτη ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, Κωνσταντίνου Παπαθανασίου και στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ.

μεταφορά φυλακών Κορυδαλλού

minocp.gov.gr

Ο αρχικός προϋπολογισμός για την κατασκευή του νέου σωφρονιστικού καταστήματος ανέρχεται σε 130 εκατ. ευρώ δίχως ΦΠΑ και εκτιμάται ότι αφορά αποκλειστικά το αρχικώς προ-εκτιμώμενο κόστος κατασκευής των εγκαταστάσεων, χωρίς να περιλαμβάνει έξοδα εξοπλισμού, λειτουργίας και συντήρησης.

Μεταφορά φυλακών Κορυδαλλού: Οι υποχρεώσεις του ΤΑΙΠΕΔ

Η σύμβαση προβλέπει ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα αναλάβει να φέρει εις πέρας όλες τις ενέργειες για την ωρίμανση του έργου, τη διενέργεια της διαδικασίας ανάθεσής του, για λογαριασμό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σε ανάδοχο οικονομικό φορέα που θα επιλεγεί σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, καθώς και την παρακολούθηση της εκτέλεσης της σύμβασης που θα συναφθεί μεταξύ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του αναδόχου για την υλοποίηση του έργου.

Η μετεγκατάσταση του καταστήματος κράτησης Κορυδαλλού έχει εγκριθεί από την Κυβερνητική Επιτροπή Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας με την απόφαση της 27ης Δεκεμβρίου 2021 και έχει ενταχθεί στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ν. 4799/2021. Οι διαδικασίες μετεγκατάστασης όπως είχε γράψει το dikastiko.gr είχαν ξεκινήσει από το 2020 με την υπογραφή μνημονίου από τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη για την παραχώρηση πρώην στρατοπέδου στον Ασπρόπυργο για την μετεγκατάσταση των φυλακών. Πρόκειται για την περιοχή του “πρώην Στρατοπέδου Αμερικανικής Ευκολίας”.

μεταφορά φυλακών Κορυδαλλού

minocp.gov.gr

Ελ. Οικονόμου: Διαμορφώνουμε νέα σωφρονιστική πολιτική

μεταφορά φυλακών Κορυδαλλού

eurokinissi

Μετά την υπογραφή της σύμβασης ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου, δήλωσε: «Άλλη μία κυβερνητική εξαγγελία για εμβληματικής σημασίας έργο αρχίζει να υλοποιείται με την σημερινή επισφράγιση της συνεργασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με το ΤΑΙΠΕΔ. Το στρατηγικής σημασίας Έργο της μετεγκατάστασης του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο, πρόκειται να διαμορφώσει μια νέα σωφρονιστική πολιτική για τη χώρα και να δημιουργήσει κατάλληλες συνθήκες και για τη διαμονή των κρατουμένων εντός σωφρονιστικών καταστημάτων, με βάση τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα. Το Υπουργείο μας, με αρωγό το ΤΑΙΠΕΔ ήδη προχωρά στην ωρίμανση του Έργου, πρώτο βήμα της οποίας είναι η ένταξή του στον νόμο περί ΣΔΙΤ και η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας».

Π. Σταμπουλίδης: Έργο με κοινωνικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό αποτύπωμα

ΣΤΑΜΠΟΥΛΙΔΗΣ

EUROKINISSI

Από την πλευρά του ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ανέφερε:

«Είναι μεγάλη η ευθύνη που αναλαμβάνει η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ να φέρει εις πέρας, το στρατηγικής σημασίας, όπως έχει χαρακτηρισθεί και από την αρμόδια Κυβερνητική Επιτροπή, Έργο της μετεγκατάστασης του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού. Μεγάλη είναι και η τιμή μας για την εμπιστοσύνη της Πολιτείας και ειδικώς του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προς το ΤΑΙΠΕΔ. Θα εργαστούμε με την απαραίτητη τεχνική επάρκεια και ποιότητα, που χαρακτηρίζει το στελεχιακό δυναμικό του Ταμείου, για την υλοποίηση της εν λόγω προτεραιότητας του Ελληνικού Δημοσίου και τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για ένα έργο με θετικό κοινωνικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό αποτύπωμα στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ