Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

Η “Βίβλος” των δικαστικών αντιπροσώπων: Βήμα-βήμα οι ενέργειες από την παραλαβή του διορισμού μέχρι την παράδοση των εκλογικών σάκων

Έναν πρακτικό και επικαιροποιημένο Οδηγό για την άσκηση των καθηκόντων τους εξέδωσε η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η “Βίβλος” των δικαστικών αντιπροσώπων: Βήμα-βήμα οι ενέργειες από την παραλαβή του διορισμού μέχρι την παράδοση των εκλογικών σάκων Eurokinissi

Ένα ριζικά αναμορφωμένο Οδηγό δημοσιοποίησε η Ολομέλεια των Προέδρων του Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που είναι ουσιαστικά η “Βίβλος” για τους δικαστικούς αντιπροσώπους, λίγες μόνο ημέρες πριν τις εκλογές του 2023.

«Το δικηγορικό σώμα, που συγκροτεί τη μεγάλη πλειοψηφία (80%) των δικαστικών αντιπροσώπων, εγγυάται σταθερά το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας και από το 1974 μέχρι σήμερα διαδραματίζει κομβικό, εγγυητικό ρόλο για την επιτυχή ολοκλήρωση των εκλογών, χωρίς ποτέ να έχει αμφισβητηθεί ο ρόλος του» σημειώνει προλογίζοντας τον Οδηγό, ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας και του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός.

Δικαστικοί αντιπρόσωποι

eurokinissi

Και όπως αναφέρει ο Οδηγός «ριζικά αναμορφωμένος για τις ανάγκες των επικείμενων βουλευτικών εκλογών, αποτελεί πολύτιμο, αναγκαίο βοήθημα για κάθε δικαστικό αντιπρόσωπο, καθώς, με τρόπο εύληπτο και σαφή, αντιμετωπίζει λυσιτελώς τόσο τα νομικά όσο και τα πρακτικά ζητήματα της εκλογικής διαδικασίας».

Πρόκειται, όπως αναφέρεται για αποτύπωση της πρακτικής εμπειρίας των τελευταίων ετών, με στόχο τη διευκόλυνση και επιτάχυνση του έργου του Δικαστικού Αντιπροσώπου, από την παραλαβή του διορισμού και την ανάληψη καθηκόντων μέχρι την παράδοση του εκλογικού σάκου μετά την καταμέτρηση.

Την επιμέλεια του Οδηγού είχαν ο εκπρόσωπος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος στην εκλογική διαδικασία, Κωνσταντίνος Χριστοδουλιάς και ο αντιπρόεδρος του ΔΣΑ, Αλέξανδρος Μαντζούτσος, καθώς και ο Σπύρος Λάλας, που είχε την ευθύνη σύνταξης του οδηγού κατά τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις (1996-2019).

Πειθαρχικό ΔΣΑ

EUROKINISSI

Στον πρακτικό Οδηγό περιλαμβάνονται στοιχεία από την παραλαβή του διορισμού, την αποζημίωση – οδοιπορικά έξοδα, την ενημέρωσή τους και την εύρεση γραμματέα.

Μεταξύ άλλων, υπάρχουν οδηγίες για την Παρασκευή 19 Μαΐου 2023 σχετικά με την μετάβαση – άφιξη στον τόπο άσκησης των καθηκόντων, τα νομιμοποιητικά έγγραφα, τον έλεγχο και παραλαβή εκλογικού υλικού και άλλα χρήσιμα για την προετοιμασία.

Για το Σάββατο 20 Μαΐου 2023, ο Οδηγός έχει πληροφορίες για τον έλεγχο, παραλαβή και διαμόρφωση εκλογικού τμήματος, την προετοιμασία Πρακτικού και Βιβλίων Διαλογής Ψήφων, ενώ για την Κυριακή 21 Μαΐου 2023 σχετικά με την προσέλευση Δικαστικού Αντιπροσώπου και Εφορευτικής Επιτροπής, την κατανομή έργου στο Γραμματέα και τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής, την προσέλευση Αντιπρόσωπων των Συνδυασμών, τον έλεγχο και σφράγιση κάλπης, την έναρξη και διεξαγωγή της ψηφοφορίας, την μετάδοση συμμετοχής, τον τρόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, την ψήφο ειδικών κατηγοριών εκλογέων, τυχόν ενστάσεις, καθώς και οδηγίες για την έναρξη της καταμέτρησης, την αντιπαραβολή των φακέλων με τους ψηφίσαντες, την διαλογή ψηφοδελτίων, την καταγραφή και μετάδοση αποτελεσμάτων, τα έγκυρα και άκυρα ψηφοδέλτια, υποδείγματα για το «κλείσιμο» των βιβλίων της Εφορευτικής Επιτροπής και το περιεχόμενο εκλογικού σάκου για την παράδοση στο Πρωτοδικείο.

εκλογικά αποτελέσματα

Eurokinissi

Εκλογές 2023: Οι διεκδικήσεις των δικηγόρων

Σύμφωνα με τον κ. Βερβεσό, στο πλαίσιο άσκησης του έργου των δικαστικών αντιπροσώπων τα συλλογικά όργανα υπήρξαν σταθερά αρωγός, κατ’ αρχάς μέσω της συγκροτημένης διεκδικητικής προσπάθειας για τη βελτίωση των όρων εκπλήρωσης των καθηκόντων τους, αλλά και την εξασφάλιση διευκολύνσεων όπως:

  • ουσιωδώς αυξημένη εκλογική αποζημίωση,
  • δυνατότητα χρήσης προεκτυπωμένων βιβλίων,
  • διευκολύνσεις κατά τη μετάβαση από και προς τα εκλογικά τμήματα (τόσο σε ό,τι αφορά τις εκπτώσεις στα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, όσο και σε ό,τι αφορά τη δωρεάν διέλευση από σταθμούς διοδίων),
  • λειτουργία των Ειρηνοδικείων Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης για την παραλαβή εκλογικών σάκων.

«Η συλλογική μας προσπάθεια απέφερε καρπούς» παραπέμποντας και στην υπουργική απόφαση, που προβλέπει την αύξηση της ημερήσιας εκλογικής αποζημίωσης των δικαστικών αντιπροσώπων σε 120€, από 90€ (που ήταν η καταβληθείσα αποζημίωση στις βουλευτικές εκλογές του 2015 & 2019, ενώ οι ημέρες αποζημίωσης διατηρήθηκαν οι ίδιες.

Με δεδομένο, όπως τονίζει ο κ. Βερβεσός, ότι δεν ήταν εκ των πραγμάτων εφικτή η κλήρωση όλων των συναδέλφων που υπέβαλαν αιτήσεις προτίμησης, η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων θα αιτηθεί από την Πολιτεία, στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση που θα πραγματοποιηθεί εντός του έτους, (αυτοδιοικητικές ή τυχόν βουλευτικές εκλογές) να προηγηθούν, κατά τον ορισμό δικαστικών αντιπροσώπων, όσοι συνάδελφοι δεν κληρώθηκαν στις εκλογές του Μαΐου.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΟΔΗΓΟ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ