Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

Η Βουλή “έδειξε” Ι. Ντογιάκο για εισαγγελέα του Αρείου Πάγου – Το υπουργικό Συμβούλιο θα αποφασίσει -πιθανότατα το ίδιο- την επόμενη βδομάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ τον ΠΛΗΡΗ κατάλογο με τους 13 που εστάλησαν στο Υπουργικό Συμβούλιο-Τον τίτλο του φαβορί για τη θέση των πρώτου τη τάξει Έλληνα εισαγγελέα, στο πρόσωπο του Ισίδωρου Ντογιάκου, επιβεβαίωσε η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής δίνοντάς του τις περισσότερες ψήφους- Όλες οι πληροφορίες κατατείνουν πως θα είναι η τελική επιλογή.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η Βουλή “έδειξε” Ι. Ντογιάκο για εισαγγελέα του Αρείου Πάγου – Το υπουργικό Συμβούλιο θα αποφασίσει -πιθανότατα το ίδιο- την επόμενη βδομάδα EUROKINISSI

Ο Ισίδωρος Ντογιάκος με τον αέρα της πρωτιάς στην ψηφοφορία από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, είναι πλέον το ακλόνητο φαβορί για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που κενώνεται μετά την αποχώρηση του Βασίλη Πλιώτα λόγω συνταξιοδότησης στις 30 Ιουνίου.

Κατά την ψηφοφορία, πρώτος σε προτιμήσεις (ψηφίστηκε από βουλευτές όλων των κομμάτων) ήρθε ο κ. Ντογιάκος, συγκεντρώνοντας  15 ψήφους . Δεύτερος σε ψήφους ήρθε ο Αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου Γιώργος Χριστοδούλου, που έλαβε 7 ενώ από 6 ψήφους έλαβαν οι αντεισαγγελείς του Ανωτάτου Δικαστηρίου Δημήτρης Ασπρογέρακας, Μαριάννα Ψαρουδάκη και Ολγα Σμυρλή.

Με τη νεα διαδικασία, η διάσκεψη των προέδρων δεν προεπιλέγει τους 3 που πλειοψήφησαν σε ψήφους, αλλά στέλνει τον πλήρη κατάλογο με τους 13 που ψηφίστηκαν και από αυτούς το υπουργικό συμβούλιο- πιθανότατα στις αρχές της βδομάδας- με εισήγηση του Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα , θα επιλέξει έναν. Σε αυτόν τον κατάλογο περιλαμβάνονται:

Οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου: Ισίδωρος Ντογιάκος, Δημ. Απρογέρακας, Μαριάννα Ψαρουδάκη, Ολγα Σμυρλή, Λάμπρος Σοφουλάκης, Ελένη Μετσοβίτου- Φλουρή, Γεωργία Αδειλίνη, Βασίλης Παπαδάς.

Ο αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου Γιώργος Χριστοδούλου και οι Αρεοπαγίτες:

-Βασίλης Μαχαίρας, Ζαμπέτα Στράτα, Ανθή Γκάμαρη , Μαρία Βασδέκη

Ρήτρα αναπροσαρμογής

eurokinissi

Απουσίες

Από τον κατάλογο των 27 που εκλήθησαν από τυη Βουλή αφού είχαν τα τυπικά προσόντα για τη θέση, προσήλθαν συνολικά 18 , δηλαδή  9 Αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου (δεν προήλθαν οι κ.κ. Δημήτριος Παπαγεωργίου, Ιωάννης Προβατάρης και Ιωάννης Αγγελής) και 9 Αντιπρόεδροι και Αρεοπαγίτες του Ανωτάτου Δικαστηρίου (σύμφωνα με πληροφορίες δεν προσήλθαν ο Αντιπρόεδρος Χρήστος Τζανερρίκος, ο οποίος θεωρείτο από τα φαβορί, οι Αντιπρόεδροι Νικολάος Πιπιλίγκας, Θεόδωρος Κανελλόπουλος και ο Αρεοπαγίτης Γεώργιος Κόκκορης) .

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές από τους 9 που δεν προσήλθαν , τρεις επικαλέστηκαν σοβαρούς λόγους υγείας, ένας είπε ότι έχει ενημερώσει το υπουργείο Δικαιοσύνης εδώ και μήνες ότι δεν τον ενδιαφέρει η προαγωγή σε αυτό τον βαθμό, και οι υπόλοιποι σοβαρούς προσωπικούς λόγους.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ