Κυριακή 11 Ιουνίου 2023
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

“Ιδιωτικές παραλίες ο νόμος δεν γνωρίζει!”: Αυστηρές οδηγίες στην εγκύκλιο του Αρείου Πάγου προς τους Εισαγγελείς Πρωτοδικών για την απρόσκοπτη πρόσβαση στις ακτές

Αποτελεί conditio sine qua non για το φετινό καλοκαίρι, αναφέρει ο αρμόδιος αντεισαγγελέας Π. Παναγιωτόπουλος, μετά και τις σχετικές καταγγελίες για αυθαιρεσίες σε Μύκονο και Ρόδο, καθώς και σε άλλα νησιά.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Ιδιωτικές παραλίες ο νόμος δεν γνωρίζει!”: Αυστηρές οδηγίες στην εγκύκλιο του Αρείου Πάγου προς τους Εισαγγελείς Πρωτοδικών για την απρόσκοπτη πρόσβαση στις ακτές Eurokinissi

Την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων εισαγγελικών αρχών ζητά ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Σ. Παναγιωτόπουλος σε εγκύκλιο που εξέδωσε σχετικά με την απρόσκοπτη πρόσβαση στις παραλίες.

Μετά και τις καταγγελίες για αυθαιρεσίες που έχουν καταγράφει σε πολλά νησιά, ο αντεισαγγελέας χαρακτηρίζει conditio sine qua non για το φετινό καλοκαίρι την ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες, καλώντας τους να λάβουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα σε περίπτωση παραβιάσεων του νόμου.

«Έχουμε καθήκον, και υπηρεσιακή υποχρέωσή μας είναι η διαφύλαξη αυτών των αγαθών. Έτσι, με την κραταιά εισαγγελική πυγμή μας, πρέπει να καταστήσουμε τοις πάσι εμφανές, έστω και δια κυρώσεων και δια πράξεων δικονομικού καταναγκασμού, ότι κύριος προορισμός των κοινοχρήστων πραγμάτων είναι η ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση του κοινού προς αυτά» επισημαίνει στην εγκύκλιό του.

«Συνεπώς, προκύπτει, και ρητά ορίζεται στο νόμο, ότι απαγορεύεται απολύτως η κατασκευή κτισμάτων και εν γένει η τοποθέτηση κατασκευασμάτων στον αιγιαλό και την παραλία και ότι οποιαδήποτε μόνιμη κατασκευή βρίσκεται εκτός των ορισμών του νόμου, οπότε, η εν λόγω κατασκευή είναι άμεσα κατεδαφιστέα. Παραλία δε, είναι η ζώνη της ξηράς η οποία προστίθεται στον αιγιαλό, προς εξυπηρέτηση της επικοινωνίας της ξηράς με την θάλασσα και αντιστρόφως, και καθορίζεται σε πλάτος μέχρι και πενήντα (50) μέτρα από την γραμμή του αιγιαλού» διευκρινίζει ο αρμόδιος αντεισαγγελέας.

Ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Δεν υπάρχουν «ιδιωτικές παραλίες» – Να επαναφέρουμε τη νόμιμη κατάσταση

Χρησιμοποιώντας μία σκληρή γλώσσα ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογραμμίζει πως “«ιδιωτικές παραλίες», κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο νόμος δεν γνωρίζει! Αν δε, ενάντια στο νόμο και ανήθικα κοινωνικά, στις περιοχές αρμοδιότητάς σας υπάρχουν τέτοιες, λόγω της μακροχρόνιας παντελούς αδιαφορίας των αρχών και της έλλειψης παντός ελέγχου, πρέπει, με την εισαγγελική δράση μας, να επαναφέρουμε τα πράγματα στην προτέρα νόμιμη κατάσταση! Όχι μόνοι μας βεβαίως, αλλά με την συνδρομή όλων των εμπλεκομένων φορέων: Λιμεναρχείων, Αστυνομικών Δνσεων, Δνσεων Δασών, Εφορείας Αρχαιοτήτων, Κτηματικής Εταιρείας Δημοσίου, Δνσεων Περιφερειών κλπ.».

Προσθέτει δε ότι «πας δε αντιλέγων και εφόσον εκούσια δεν συμμμορφώνεται στο νόμο, πειθαναγκάζεται προς τούτο, δια μέτρων δικονομικού καταναγκασμού (ένταλμα σύλληψης στα αυτόφωρα κακουργήματα και πλημμελήματα που εκδίδεται από τον εισαγγελέα κατ’ άρθρο 275 § 3 ΚΠΔ, κατασχέσεις με διαταγή σας όλων των πραγμάτων και αντικειμένων που έχουν σχέση με το έγκλημα, κατεδάφιση άμεση των παράνομων κατασκευών, κλπ)».

Στην εγκύκλιο του ο Άρειος Πάγος τονίζει μεταξύ άλλων προς τους Εισαγγελείς πως «είναι αδήριτη ανάγκη, με την υπηρεσιακή συμπεριφορά μας, να δηλούμε προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν επιτρέπεται, ότι δεν επιτρέπουμε, την παραβίαση του αναφερθέντος προορισμού των κοινοχρήστων πραγμάτων και να ελέγχουμε διαρκώς αν η παραχώρηση για χρήση τμημάτων αυτών γίνεται για την άσκηση δραστηριοτήτων που ορίζει ο νόμος και που εξυπηρετούν τους λουόμενους ή την αναψυχή του κοινού. Ιδίως, όπως τα ορίζει ο Ν. 2971/2001, «για εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής, ξαπλωστρών, ομπρελών, λειτουργία αυτοκινούμενου ή ρυμουλκούμενου τροχήλατου αναψυκτηρίου, καθώς και τραπεζοκαθισμάτων», εφόσον, εννοείται, εξασφαλίζεται πάντα η ελεύθερη διέλευση του κοινού προς τον αιγιαλό και την παραλία».

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ