Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

Ιδού τα “πειστήρια” των καθυστερήσεων: 9 χρόνια (2011-2020) για να συζητηθεί υπόθεση στο ΣτΕ και (σχεδόν) 3 χρόνια για να απορριφθεί για τυπικούς λόγους!!!

Η κρινόμενη αίτηση αφορούσε αίτηση αναίρεσης απόφασης του Διοικητικού Εφετείου του 2011 (άρα είχαν προηγηθεί σειρά δικαστικών ενεργειών) και χρειάστηκαν 9 χρόνια για να συζητηθεί, 1 χρόνος για να γίνει διάσκεψη και πάνω από ένας ακόμα χρόνος για να δημοσιευθεί η απόφαση. Το καλύτερο από όλα είναι ότι η αίτηση απορρίφθηκε για τυπικούς λόγους!!!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ιδού τα “πειστήρια” των καθυστερήσεων: 9 χρόνια (2011-2020) για να συζητηθεί υπόθεση στο ΣτΕ και (σχεδόν) 3 χρόνια για να απορριφθεί για τυπικούς λόγους!!! Dikastiko.gr/Eurokinissi

Εννιά ολόκληρα χρόνια για να συζητηθεί μια υπόθεση, ένα χρόνο για να γίνει διάσκεψη και πάνω από έναν χρόνο για να δημοσιευθεί, συνολικά δηλαδή πάνω από 11 χρόνια, χρειάστηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας (Στ’ Τμήμα) για να εκδώσει μια απόφαση 3 σελίδων για αίτηση αναίρεσης που απορρίφθηκε για τυπικούς λόγους ως απαράδεκτη! Αναφέρονται ξανά οι αριθμοί για να γίνει κατανοητό:

-9 χρόνια για να συζητηθεί η υπόθεση

-Ουσιαστικά άλλα τρία χρόνια για να εκδοθεί η απόφαση (3 σελίδων) που απορρίπτει την αιτηση της εταιρίας για τυπικούς λόγους , αφού ήταν ανομιμοποίητη!

Συμβούλιο της Επικρατείας

EUROKINISSI

Συμβούλιο της Επικρατείας: Η απόφαση

Πρόκειται για την 2708/22 απόφαση του ΣΤ Τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία χρειάστηκε 11 χρόνια εντός του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας για να εκδοθεί, απεικονίζοντας πλήρως τις παθογένειες που σε κάποιες περιπτώσεις μαστίζουν τη Δικαιοσύνη.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η απόφαση αυτή αφορά αίτηση αναίρεσης απόφασης του Διοικητικού Εφετείου του 2011 σχετικά με πρόστιμο της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε εταιρία, και απορρίφθηκε για τυπικούς λόγους αφού η προσφεύγουσα δεν όρισε (νομιμοποίησε) δικηγόρο. Επίσης στο μεσοδιάστημα, από το 2011 έως το 2020 που συζητήθηκε είχε αλλάξει ο νόμος (!) για το ύψος του παραβόλου και διατάχθηκε η επιστροφή 250 ευρώ, αφού το ύψος του μειώθηκε το 2016!

Δηλαδή χρειάστηκαν 11 χρόνια για να απορριφθεί μια αίτηση αναίρεσης για τυπικούς λόγους!

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕ

Οι καθυστερήσεις

Πρόσφατα το dikastiko.gr, παρουσίασε στοιχεία για αυξητική τάση των “οίκοθεν αναβολών” από ορισμένους δικαστικούς λειτουργούς στο ΣτΕ και με αποτέλεσμα υποθέσεις πολιτών να λιμνάζουν για περίοδο τουλάχιστον 22 ετών!

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση υπόθεσης στην οποία έχουν δοθεί 73 αναβολές σε βάθος χρόνου 15 ετών!! Δικαστικοί και νομικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν πως η κατάσταση με τις αναβολές προσλαμβάνει πλέον ανησυχητικές διαστάσεις, εξαιτίας κάποιων… νωχελικών δικαστικών λειτουργών.

Την ίδια ώρα όμως δεν υπάρχει ανταπόκριση από το ίδιο το δικαστήριο και τη φυσική ηγεσία του, αφού πειθαρχικές κυρώσεις δεν υφίστανται εκτός από μια εξαίρεση και αυτή συμβολικού χαρακτήρα. Αυτή αφορά τον “πρωταθλητή” των αναβολών του ΣτΕ, στον οποίο κατά πληροφορίες επιβλήθηκε πειθαρχική ποινή της στέρησης μέρους ενός μισθού του, δηλαδή περίπου 2.300 ευρώ. Η μη αντίδραση πάντως της φυσικής ηγεσίας, συνοδεύτηκε από αυτή την πολιτικής ηγεσίας που ενώ διαπιστώνει με τη δημόσια ρητορική της το πρόβλημα, δεν «ενεργοποίησε» τις δυνατότητες που της παρέχει το άρθρο 91 του Συντάγματος για άσκηση πειθαρχικών αγωγών.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ