Σάββατο 27 Απριλίου 2024

ΣτΕ: Μέχρι 22 χρόνια για μία απόφαση – Οι “βασανιστικοί” χρόνοι της Δικαιοσύνης και το φαινόμενο των “οίκοθεν αναβολών”

Πληγή στο δικαστικό σύστημα φαίνεται να αποτελούν οι λεγόμενες “οίκοθεν αναβολές”, καθώς αποτελούν τη συνήθη επιλογή κάποιων δικαστικών λειτουργών

NEWSROOM icon
NEWSROOM
ΣτΕ: Μέχρι 22 χρόνια για μία απόφαση – Οι “βασανιστικοί” χρόνοι της Δικαιοσύνης και το φαινόμενο των “οίκοθεν αναβολών” EUROKINISSI

Αυξητική τάση παρουσιάζει το επιχείρημα των “οίκοθεν αναβολών” από ορισμένους δικαστικούς λειτουργούς, με αυτό να εμφανίζεται αυξανόμενο, σύμφωνα με τα στοιχεία από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και με αποτέλεσμα υποθέσεις πολιτών να λιμνάζουν για περίοδο τουλάχιστον 22 ετών.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση υπόθεσης στην οποία έχουν δοθεί 73 αναβολές σε βάθος χρόνου 15 ετών!! Δικαστικοί και νομικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν πως η κατάσταση με τις αναβολές προσλαμβάνει πλέον ανησυχητικές διαστάσεις, εξαιτίας κάποιων…”νωχελικών” δικαστικών λειτουργών.

Την ίδια ώρα όμως δεν υπάρχει ανταπόκριση από το ίδιο το δικαστήριο και τη φυσική ηγεσία του, αφού πειθαρχικές κυρώσεις δεν υφίστανται, εκτός από μια εξαίρεση και αυτή συμβολικού χαρακτήρα. Αυτή αφορά άλλον δικαστή ο οποίος και αυτός έχει μεγάλο αριθμό οίκοθεν αναβολών, στον οποίο κατά πληροφορίες επιβλήθηκε πειθαρχική ποινή της στέρησης μέρους ενός μισθού του, δηλαδή περίπου 2.300 ευρώ.

Η μη αντίδραση πάντως της φυσικής ηγεσίας, συνοδεύτηκε από αυτήν την πολιτικής ηγεσίας που ενώ διαπιστώνει με τη δημόσια ρητορική της το πρόβλημα, δεν «ενεργοποίησε» τις δυνατότητες που της παρέχει το άρθρο 91 του Συντάγματος για άσκηση πειθαρχικών αγωγών.

Το κύρος του ΣτΕ διατηρείται ακόμα, παρά τη φθίνουσα πορεία του, από έναν αριθμό δικαστών, οι οποίοι επωμίζονται το βάρος του μεγαλύτερου μέρους της ύλης του δικαστηρίου.

e-justice

Freepik

Πολυετείς καθυστερήσεις

Οι πολυετείς καθυστερήσεις και οι αναβολές έχουν προκαλέσει έντονη δυσφορία στο δικηγορικό-νομικό κόσμο, αλλά και στους πολίτες οι οποίοι ταλαιπωρούνται και επιβαρύνονται με χρηματικά ποσά.

Είναι δε χαρακτηριστικό πως παρά την αρνητική εικόνα που έχει σχηματιστεί τα τελευταία χρόνια για την χώρα μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως προς τις καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης και τις αναβολές εκδίκασης υποθέσεων, η κατάσταση δεν βελτιώνεται. Αντιθέτως, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣτΕ, χειροτερεύει.

Το θέμα είχε αναδείξει ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο το dikastiko.gr επισημαίνοντας πως η κατάσταση των υπερβολικών καθυστερήσεων και των χωρίς όρια “οίκοθεν αναβολών” στο Συμβούλιο της Επικρατείας, εξακολουθεί να παραμένει αμαυρώνοντας την εικόνα του δικαστηρίου σε Ευρωπαϊκό και πανελλαδικό επίπεδο.

Μητέρα άφησε στο σπίτι τα ανήλικα παιδιά της

freepik

Συμβούλιο της Επικρατείας: «Ο βασιλιάς των αναβολών»

Στο ΣτΕ, εξακολουθεί να παραμένει στα συρτάρια των συμβούλων Επικρατείας ένας τεράστιος όγκος εκκρεμών υποθέσεων, ενώ συνεχίζονται οι ανεξέλεγκτες οίκοθεν αναβολές από τους δικαστές, κάτι που ξεπερνά τα ακραία όρια της αρνησιδικίας.

Όπως είναι γνωστό υπάρχει σύμβουλος Επικρατείας, ο επονομαζόμενος «βασιλιάς των αναβολών», (που είναι ένας από τους νωχελικούς δικαστές, ο οποίος έχει αναβάλει μια υπόθεση 63 φορές και μια άλλη υπόθεση την έχει αναβάλει 48 φορές, ενώ 51 σύμβουλοι έχουν αναβάλει 1.428 φορές 59 υποθέσεις μέσα σε χρονικό διάστημα από 5 έως 14 χρόνια.

Στο πλαίσιο της εκκαθάρισης μεταξύ “νωχελικών” και ενεργών δικαστικών λειτουργών, εκτός Αρείου Πάγου βρέθηκαν τον Φεβρουάριο άλλοι 4 δικαστές, που απολύθηκαν από την πειθαρχική Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των απολυθέντων στους 24 δικαστές μέσα σε 11 μήνες.

Από τις υποθέσεις που χειρίστηκε μια παραμένει «νεκρή» στο ΣτΕ εδώ και 15 ολόκληρα χρόνια και έχουν δοθεί μέχρι τώρα 73 οίκοθεν αναβολές. Η υπόθεση εισήχθη στο ΣτΕ το 2008 και το 2019 μεταχρεώθηκε σε άλλη σύμβουλο Επικρατείας και αναμένει στο μακρύ κατάλογο του ΣτΕ για να δικαστεί.

Ο ίδιος δικαστής χειρίστηκε άλλη δεύτερη υπόθεση που και πάλι παρέμεινε στα συρτάρια του επί 15 χρόνια και έχουν δοθεί μέχρι σήμερα 71 αναβολές. Το 2019 μεταχρεώθηκε και πάλι η υπόθεση σε άλλη συνάδελφό του και είναι ακόμα εκκρεμής.

Ακόμη, ο ίδιος δικαστικός λειτουργός έχει χειριστεί υποθέσεις οι οποίες έμειναν στα… συρτάρια για πάνω από μια 15ετία. Συγκεκριμένα, μια υπόθεση εισήχθη στο ΣτΕ το 2007 και το 2016 μεταχρεώθηκε σε άλλη συνάδελφό του και μέχρι τώρα η υπόθεση αυτή έχει διανύσει 16 χρόνια ωρίμανσης και έχουν δοθεί μέχρι τώρα 32 οίκοθεν αναβολές.

Μία άλλη υπόθεσή του καταγράφει και πάλι 16 ολόκληρα χρόνια «παγώματος», καθώς εισήχθη στο ΣτΕ το 2007, μεταχρεώθηκε το 2017 σε άλλη σύμβουλο Επικρατείας και τώρα διανύουμε το 2023.

Συμβούλιο της Επικρατείας: Άλλοι δυο

Και με τη νέα σκυτάλη που ανέλαβε η σύμβουλος Επικρατείας, οι επιδόσεις της δείχνουν να ακολουθούν αυτές του συναδέλφου της. Σε μια υπόθεση έχουν δοθεί έως σήμερα 46 οίκοθεν αναβολές μέσα σε 13 χρόνια. Η υπόθεση αυτή εισήχθη στο ΣτΕ το 2010 και μέχρι το 2018 παρέμεινε στο ερμάριο της συμβούλου Επικρατείας και μετά μεταχρεώθηκε σε άλλη συνάδελφό της και ακόμη παραμένει εκκρεμής.

Σε δεύτερη υπόθεση της ίδιας συμβούλου Επικρατείας έχουν δοθεί 36 οίκοθεν αναβολές μέσα σε 8 χρόνια. Η υπόθεση εισήχθη στο ΣτΕ το 2015 και μέχρι το 2018 η δικογραφία δεν είχε ανοιχθεί και μεταχρεώθηκε σε άλλη συνάδελφό της και εξακολουθεί να μην έχει εισαχθεί στο ακροατήριο.

Ακολουθεί στην πυραμίδα των αναβολών μία άλλη σύμβουλος του ΣτΕ η οποία μέσα σε 5 χρόνια έχει δώσει 30 αναβολές σε μια υπόθεση και έχει προσδιοριστεί -θεωρητικά- ημερομηνία συζήτησης για τον ερχόμενο Οκτώβριο. Η ίδια σε άλλη υπόθεσή της έχει δώσει 28 αναβολές μέσα σε 8 χρόνια και η δικογραφία μεταχρεώθηκε το 2021 σε άλλη σύμβουλο Επικρατείας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ