Σάββατο 10 Ιουνίου 2023
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί: Οι αποφάσεις εκδόθηκαν κατά κατάχρηση εξουσίας είπε η Ζ. Κωνσταντοπούλου – Θέμα έννομου συμφέροντος έθεσε το ΣτΕ

Το Ανώτατο Δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφαση του μετά τη συζήτηση της προσφυγής κατά τη σημερινή συνεδρίαση.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί: Οι αποφάσεις εκδόθηκαν κατά κατάχρηση εξουσίας είπε η Ζ. Κωνσταντοπούλου – Θέμα έννομου συμφέροντος έθεσε το ΣτΕ eurokinissi

Σε κλίμα αντιπαράθεσης πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας όπου εκδικάστηκε η συζήτηση της προσφυγής που είχε καταθέσει το 2018 η Ζωή Κωνσταντοπούλου και αφορά την ακύρωση της δυνατότητας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Η συζήτηση όπως έγραψε το dikastiko.grξεκίνησε την περασμένη Τρίτη και συνεχίστηκε σήμερα Πέμπτη 2 Μαρτίου. «Εάν γίνει δεκτή η αίτηση, τελειώνει ο εφιάλτης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για εκατοντάδες χιλιάδες συνανθρώπους μας και δίνεται ένα νέο εργαλείο άμυνας απέναντι στα funds, που κατέστησαν παντοδύναμα μετά την πρόσφατη, πολλαπλώς προκλητική, απόφαση του Αρείου Πάγου» σημείωσε η κυρία Κωνσταντοπούλου.

Ειδικότερα, στην 7μελη σύνθεση του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ (πρόεδρος, η αντιπρόεδρος Σπυριδούλα  Χρυσικοπούλου και εισηγήτρια η πάρεδρος Ουρανία Νικολαράκου) συζητήθηκε η αίτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, κ.ά., με την οποία ζητάνε να ακυρωθούν οι αποφάσεις του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου σχετικά με τη λειτουργία της πλατφόρμας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών οι οποίες σχετίζονται με τις εξουσιοδοτήσεις και την υπογραφή της σύμβασης παροχής υπηρεσιών υποστήριξης του ηλεκτρονικού συστήματος πλειστηριασμών (πλατφόρμα) με ιδιωτική εταιρεία, κ.λπ.

Συζήτηση προσφυγής

EUROKINISSI

Συμβούλιο της Επικρατείας: Οι προσφεύγοντες

Σύμφωνα με την προσφυγή μεταξύ των έξι αιτούντων περιλαμβάνεται ένας πολίτης εναντίον του οποίου διενεργήθηκε ηλεκτρονικός πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας στο Βόλο, μια συμβολαιογράφος του Λαυρίου, ο επικεφαλής του κινήματος «Δεν πληρώνω» και ένα μέλος της «Πλεύσης Ελευθερίας».

Το αίτημά τους αφορά την χρηστή και διαφανή λειτουργία της διοίκησης και την τήρηση (συμμόρφωση) προς τις επιταγές του Συντάγματος και των διεθνών συμβάσεων. Όπως υποστήριξαν στο ΣτΕ οι προσφεύγοντες με τις προσβαλλόμενες αποφάσεις παραβιάστηκε το Σύνταγμα, η Ευρωπαϊκή νομοθεσία και εκδόθηκαν κατά κατάχρηση εξουσίας.

Από την πλευρά της, η εισηγήτρια αναφέρθηκε στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και στους ισχυρισμούς που προβάλλουν οι αιτούντες, ενώ έθεσε θέμα εννόμου συμφέροντος των έξι και δικαιοδοσίας του ΣτΕ, δηλαδή αν είναι αρμόδιο να δικάσει την υπόθεση αυτή. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

EUROKINISSI

Η προηγούμενη συνεδρίαση

Η συζήτηση ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη με την αγόρευση της Ζωής Κωνσταντοπούλου κατά την οποία ανέπτυξε διεξοδικά, με ιστορικές, πολιτικές, κοινωνικές, κοινοβουλευτικές και νομικές αναφορές, πώς, από το 2002 μέχρι σήμερα οι καλόπιστοι πολίτες και φερέγγυοι δανειολήπτες μετατράπηκαν ανυπαίτια σε υπερχρεωμένους κι απελπισμένους ανθρώπους, πώς θυματοποιήθηκαν από Τράπεζες, Κυβερνήσεις και funds, για να φτάσουμε στην σημερινή οργανωμένη αρπαγή των πρώτων κατοικιών και την λεηλασία των περιουσιών τους, που έχει χαρακτηριστικά επέλασης των funds, μέσω της διαδικασίας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Η κ. Κωνσταντοπούλου μίλησε για τις επάλληλες ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, που δεν συνοδεύθηκαν από τις οφειλόμενες απαλλαγές και διαγραφές χρεών των δανειοληπτών, κι ας αιμοδοτούσαν οι ίδιοι τις τράπεζες, ως φορολογούμενοι πολίτες. Μίλησε για την κλιμάκωση της στοχοποίησης της πρώτης κατοικίας και την αναγόρευση των τραπεζών σε προνομιακούς δανειστές από το 3ο Μνημόνιο του 2015 και τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Αναφέρθηκε στις μεθοδεύσεις που ακολούθησε η Κυβέρνηση Τσίπρα και ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης Κοντονής για την επιβολή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, με εκπρόθεσμες τροπολογίες και μια διαβλητή και διάτρητη σύμβαση ανάθεσης σε συντοπίτη του επιχειρηματία της επιλογής του. Αλλά και για τη σημερινή συνέχιση της διαδικασίας από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ