Σάββατο 10 Ιουνίου 2023
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Ιωάννης Κτιστάκης : Ποιος είναι ο νέος Έλληνας Δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ο νέος Έλληνας δικαστής  είναι πολύ γνωστός στο χώρο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με ευδόκιμη πορεία και βαθύς γνώστης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ιωάννης Κτιστάκης : Ποιος είναι ο νέος Έλληνας Δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ο Ιωάννης Κτιστάκης, καθηγητής της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και δικηγόρος, εκλέχθηκε χθες από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ως ο Έλληνας δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αντικαθιστώντας τον κ. Λίνο – Αλέξανδρο Σισιλιάνο.

Ο νέος Έλληνας δικαστής  είναι πολύ γνωστός στο χώρο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με ευδόκιμη πορεία και βαθύς γνώστης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, έχοντας συγγράψει ή συνυπογράψει πολλά (62) βιβλία  και άρθρα στα ελληνικά, γαλλικά και αγγλικά αλλά και έχοντας χειριστεί ως συνήγορος πολλές σημαντικές υποθέσεις ενώπιον του Δικαστηρίου του Στρασβούργου, διαθέτοντας μεγάλη πείρα στα θέματα της ΕΣΔΑ και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Βασίλης Χειρδάρης: Το Στρασβούργο χρειάζεται το νέο «αίμα» 

Ο ποινικολόγος και ειδικός σε θέματα Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, Βασ. Χειρδάρης, αναφέρει πως  το δικαστήριο χρειάζεται «νέο αίμα»: «..Ο νέος Έλληνας Δικαστής του Δικαστηρίου του Στρασβούργου ήταν ένας έμπειρος υπερασπιστής των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών ως δικηγόρος και καθηγητής. Έχει εξαίρετη θεωρητική κατάρτιση και μεγάλη πρακτική εμπειρία στα θέματα της ΕΣΔΑ. 

Ο κ. Κτιστάκης θα προσθέσει στο ΕΔΔΑ τη δική του γνώση, ερμηνευτική άποψη και εμπειρία για περαιτέρω ανάπτυξη της προστατευτικής εμβέλειας  των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Θεωρώ ότι το Στρασβούργο χρειάζεται το «νέο αίμα» στο χώρο των δικαστών για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στους δύσκολους αυτούς καιρούς με τις συντηρητικές στροφές στην Ευρώπη. Ο νέος δικαστής είναι μια εξαιρετική επιλογή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης που μόνον θετικό πρόσημο μπορεί να προσδώσει στο χώρο των ατομικών δικαιωμάτων. Ας του ευχηθούμε καλή επιτυχία!»  

Ποιος είναι

Ο Ιωάννης Κτιστάκης γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 1971 στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (1993). Κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Πολιτική Επιστήμη (Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Robert Schuman, του Στρασβούργου-1995) και στη Θεωρία του Δικαίου (Ευρωπαϊκή Ακαδημία Θεωρίας του Δικαίου, Katholieke Universiteit Brussels & Facultés Universitaires Saint-Louis των Βρυξελλών-1996).

Ανακηρύχτηκε διδάκτωρ Νομικής από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας (2003) με διδακτορική διατριβή στη θρησκευτική ελευθερία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στην Κομοτηνή («ΜΚΟ ενώπιον των διεθνών δικαστηρίων» 2006).

Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στη Νομική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω με ειδίκευση στη διεθνή προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, έχει χειριστεί πάνω από 50 υποθέσεις  ενώπιον του ΕΔΔΑ, 3 από τις οποίες εκδικάστηκαν από το Τμήμα Ευρείας Σύνθεσης, το οποίο εξέδωσε σημαντικές αποφάσεις [Makaratzis (20.12.2004), Sitaropoulos and Giakoumopoulos (15.3.2012) and Molla Sali (19.12.2018)]. Επίσης έχει υποστηρίξει τη συλλογική προσφυγή [International Federation for Human Rights v. Greece (5.6.2013)] ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων.

Είναι επίσης αναπληρωματικό Μέλος της Επιτροπής της Βενετίας («Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη Δημοκρατία μέσω του Δικαίου») του Συμβουλίου της Ευρώπης (2019), και  έχει διατελέσει:

 α) Επίκουρος Καθηγητής της Σχολής Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Boğaziçi  της Κωνσταντινούπολης (2012-2015)

β) Λέκτορας στην Ελληνική Εθνική Σχολή Δικαστών (2000, 2001, 2004, 2013-2018)

γ) Αναπληρωματικό Μέλος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (2004-2006)

δ) Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Φαινομένων  Ρατσισμού και Ξενοφοβίας (ΕΕ) (2004-2006)

ε) Μέλος της Ελληνικής Επιτροπής Ίσης Μεταχείρισης (2005-2006) και

στ) Μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Νομικών Εμπειρογνωμόνων στον τομέα της μη-διάκρισης (2005-2008)

Το Δικαστήριο του Στρασβούργου βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή που χρειάζεται δικαστές με ανοικτό ορίζοντα και με όραμα στην εφαρμογή, προάσπιση αλλά και ανάπτυξη της προστατευτικής εμβέλειας των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών  της ΕΣΔΑ.

Ο κ. Κτιστάκης είναι ένας σημαντικός επιστήμονας με γνώσεις και εμπειρία  στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Από το  διαχρονικό και πολύπλευρο έργο του μπορεί να διακρίνει κανείς ένα όραμα ερμηνευτικής ανάπτυξης των δικαιωμάτων που προβλέπονται στην ΕΣΔΑ, πράγμα απολύτως χρήσιμο για μια νομολογιακή ανανέωση  του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Πηγή:

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ