Δευτέρα 02 Αυγούστου 2021

Κ. Μητσοτάκης: Θα θεραπευθούν άμεσα οι αστοχίες στον Ποινικό Κώδικα – Έτοιμη η πρόταση της Επιτροπής Μαργαρίτη – ΒΙΝΤΕΟ

Η πρόταση της Επιτροπής, όπως είπε ο πρωθυπουργός θα παρουσιαστεί σύντομα και θα αναδιατάξει συγκεκριμένες προβλέψεις που «κρίθηκαν ως άστοχες».

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κ. Μητσοτάκης: Θα θεραπευθούν άμεσα οι αστοχίες στον Ποινικό Κώδικα – Έτοιμη η πρόταση της Επιτροπής Μαργαρίτη – ΒΙΝΤΕΟ

Έτοιμη είναι η πρόταση αναμόρφωσης του Ποινικού Κώδικα από τον Επιτροπή Παρακολούθησης που συνέστησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης από το 2019, όπως είπε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: «…σύντομα θα υπάρξει η τοποθέτηση της Επιτροπής Διαρκούς Παρακολούθησης Κωδίκων, ώστε να θεραπευτούν οι όποιες αστοχίες παραμένουν. Μέχρι τότε, οι πολιτικοί ας σεβαστούμε τα ανθρώπινα δράματα και ας αφήσουμε τα ποινικά εγκλήματα στους διώκτες και στους δικαστές τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Υπενθυμίζεται πως, όπως έχει γράψει το dikastiko.gr, η Επιτροπή υπό τον διαπρεπή καθηγητή Λάμπρο Μαργαρίτη έχει καταλήξει σε αλλαγές που ουσιαστικά αυστηροποιούν την έκτιση της ποινής και τις προϋποθέσεις αποφυλάκισης σε συγκεκριμένα βαριά αδικήματα.

Η Δικαιοσύνη και η αστυνομία

Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε συγχαρητήρια στην αστυνομία για τις «διαλευκάνσεις πρόσφατων υποθέσεων», αφού «η Αστυνομία ξέρει και μπορεί να φτάνει στη λύση με επαγγελματισμό, με μέθοδο, με υπομονή, με αξιοποίηση της τεχνολογίας. Τελευταία, άλλωστε, δεν αποκαλύπτει ενόχους από μόνη της φέρνει αποτελέσματα μόνο όταν τίθενται στη διάθεση, στα χέρια των ειδικών. Και με τη νέα διάταξη δυνάμεών της, η Ελληνική Αστυνομία φιλοδοξεί να οδηγεί πιο γρήγορα, πιο τεκμηριωμένα τους παρανόμους στη Δικαιοσύνη. Κι εκείνη, βέβαια, θα έχει τον τελικό ρόλο και λόγο για να κρίνει δίκαια». Μητσοτάκης για Ποινικό Κώδικα

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις αλλαγές στους Κώδικες αναφέροντας πως «…θέλω να θυμίσω, ότι αποφυλακίσεις κρατουμένων έγιναν ευκολότερες με ρυθμίσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης. Και, βέβαια, ξέρουμε καλά ότι οι παλαιότερες ευεργετικές διατάξεις υπερισχύουν -όπως ξέρουμε- των μεταγενέστερων έστω και αν έχουν ισχύσει για μία ημέρα. Θυμίζω ακόμα ότι σε πρώτη φάση η κυβέρνηση έχει ανατάξει το βασικό κύμα λαθών που είχαν οι εσπευσμένες και με προεκλογική σκοπιμότητα αλλαγές του Ποινικού Κώδικα, που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Οι συνθήκες, ωστόσο, διαρκώς αλλάζουν για αυτό και σύντομα θα υπάρξει η τοποθέτηση της Επιτροπής Διαρκούς Παρακολούθησης Κωδίκων, ώστε να θεραπευτούν οι όποιες αστοχίες παραμένουν. Μέχρι τότε, οι πολιτικοί ας σεβαστούμε τα ανθρώπινα δράματα και ας αφήσουμε τα ποινικά εγκλήματα στους διώκτες και στους δικαστές τους».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ