Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

Κ. Πιερρακάκης: “Στο μισό το κόστος ίδρυσης μη κρατικού πανεπιστημίου στην περιφέρεια” – ΒΙΝΤΕΟ

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης μίλησε για το κόστος ίδρυσης ενός μη κρατικού ΑΕΙ και τα κριτήρια εισαγωγής ενώ σχολίασε και την στάση του Νίκου Ανδρουλάκη απέναντι στο νομοσχέδιο.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κ. Πιερρακάκης: “Στο μισό το κόστος ίδρυσης μη κρατικού πανεπιστημίου στην περιφέρεια” – ΒΙΝΤΕΟ eurokinissi

Σε συνέντευξή του, ο Υπουργός Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης, αποκάλυψε ότι “το κόστος ίδρυσης μη κρατικού ΑΕΙ εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης θα είναι το μισό”. Όπως είχε γίνει γνωστό έως σήμερα ένα μη κρατικό Πανεπιστήμιο που θέλει να αποκτήσει έδρα στην Ελλάδα θα έπρεπε να επενδύσει τουλάχιστον το ποσό των 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα ο Κυριάκος Πιερρακάκης ανέφερε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ: ” το κόστος ίδρυσης ενός μη κρατικού, μη κερδοσκοπικού πανεπιστημίου στην Αττική (πλην νήσων) και στη Θεσσαλονίκη θα διαφέρει από την υπόλοιπη Ελλάδα” και πως ” για ένα μη κρατικό, μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο εκτός Αττικής-Θεσσαλονίκης το κόστος θα είναι στο 50%, δηλαδή στο ένα εκατομμύριο ευρώ”.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι θεωρεί ότι “κάτι τέτοιο θα αποτελέσει βασικό κίνητρο για την ίδρυση τέτοιων ιδρυμάτων και στα υπόλοιπα αστικά κέντρα της χώρας”.

Στο μισό το κόστος  ίδρυσης ενός μη κρατικού ΑΕΙ στην περιφέρεια: Τα κριτήρια

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Υπουργός Παιδείας εξήγησε αναλυτικά τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις εγγραφής σπουδαστών στα νέα πανεπιστήμια και διευκρίνισε, ότι “ο συντελεστής της χαμηλότερης βάσης εισαγωγής είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορεί, για να δικαιούται κάποιος να αιτηθεί την εγγραφή του σε αυτά τα πανεπιστήμια. Από εκεί και πέρα το κάθε πανεπιστήμιο ξεχωριστά θα διαμορφώνει, όπως έχει κάθε δικαίωμα, τα δικά του κριτήρια τα οποία θα είναι ανάλογα με αυτά του μητρικού ιδρύματος και τα οποία εγκρίνει η ΕΘΑΑΕ, συνεπώς κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι θα εισάγεται σε μια ιατρική σχολή με βαθμό 11, αυτό δεν μπορεί ποτέ να γίνει και επειδή αυτά τα πανεπιστήμια δεν διακυβεύουν τη φήμη τους για κανένα λόγο”.

Κυριάκος Πιερρακάκης: Εξέφρασε την απορία του για την στάση του Νίκου Ανδρουλάκη

Επιπλέον, ο υπουργός εξέφρασε απορία για την στάση που επέλεξε τελικώς απέναντι στο νομοσχέδιο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, τονίζοντας πως ”στοιχεία της δήθεν διαφοροποίησης του, όπως η έγκριση των προγραμμάτων σπουδών δημόσιων και μη κρατικών ΑΕΙ να γίνεται από την ίδια αρχή, αυτό υπάρχει ήδη στο νομοσχέδιο, πρόκειται για την ΕΘΑΑΕ” και επανέλαβε ότι “η κατάθεση του νομοσχεδίου είναι ένα στέρεο βήμα, όπως προκύπτει από τις γνωμοδοτήσεις κορυφαίων συνταγματολόγων, μεταξύ των οποίων ο κύριος Βενιζέλος και ο κύριος Αλιβιζάτος”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ