Σάββατο 18 Μαϊου 2024

Κ. Τσιάρας: Η αναμόρφωση της Δικαιοσύνης θα αποτελέσει πόλο έλξης για επενδύσεις

Οι πρωτοβουλίες του υπουργείου Δικαιοσύνης, προκειμένου να δημιουργηθεί στη χώρα μία νέα σύγχρονη μορφή εξέτασης των δικαστικών υποθέσεων και απονομής Δικαιοσύνης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κ. Τσιάρας: Η αναμόρφωση της Δικαιοσύνης θα αποτελέσει πόλο έλξης για επενδύσεις eurokinissi

Την ανάγκη ο επιχειρηματικός κόσμος να νιώσει ότι υπάρχει μία σοβαρή χώρα με Δικαιοσύνη, που θα τον προστατεύσει επεσήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, χαρακτηρίζοντας κλειδί την ψηφιοποίηση των δικαστικών διαδικασιών.

Όπως ανέφερε αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες του υπουργείου και μέσω των αλλαγών στους κώδικες και την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης «αναμένεται μέσα στα επόμενα χρόνια να βοηθήσουν ώστε να δημιουργηθεί στη χώρα μία νέα σύγχρονη μορφή δικαιοσύνης». Η αναμόρφωση της Δικαιοσύνης θα αποτελέσει πόλο έλξης για επενδύσεις

Ο υπουργός επισήμανε την αναμόρφωση των κωδικών και τη διαδικασία επιτάχυνσης των διαδικασιών. «Αναμορφώνουμε τους κώδικες που αποτελούν τα “ιερά ευαγγέλια” της Δικαιοσύνης. Ήδη ψηφίσαμε τον κώδικα των δικαστικών υπαλλήλων, επίσης ανακοινώθηκαν οι αλλαγές στον νέο ποινικό κώδικα ενώ ήδη βρίσκονται σε δημόσια διαβούλευση οι αλλαγές στον νέο κώδικα πολιτικής δικονομίας. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε ολοκληρώσει την ψήφιση του κώδικα οργανισμού δικαστηρίων και δικαστικών λειτουργών και, ήδη, έχουμε ολοκληρώσει τη νομοθετική παρέμβαση στα δύο κομμάτια της λειτουργίας του ελεγκτικού συνεδρίου με αποτέλεσμα το ελεγκτικό συνέδριο να λειτουργεί στα πρότυπα ενός σύγχρονου ελεγκτικού ευρωπαϊκού δικαστηρίου» σημείωσε ο κ. Τσιάρας σε συνέντευξή του στην εκπομπή Social Net με τον Φώτη Καρύδα.

Το «δίχτυ» προστασίας σε πολίτες και επιχειρηματίες

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει μία μεγάλη δραστηριότητα. Τα τελευταία δύο χρόνια γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια για να θεραπευτούν παθογένειες και υλοποιούμε βήμα βήμα ένα μεγάλο ρυθμιστικό πρόγραμμα. Θέλουμε να εμπεδώσουμε το αίσθημα της ασφάλειας πρώτα στους Έλληνες πολίτες και μετά και στον επιχειρηματικό κόσμο. Πρέπει ο επιχειρηματικός κόσμος να νιώσει ότι υπάρχει μία σοβαρή χώρα με δικαιοσύνη που λειτουργεί άρα θα τον προστατεύσει ανά πάσα στιγμή», τόνισε, χαρακτηριστικά, ο κ. Τσιάρας.

Στόχος του Υπουργού Δικαιοσύνης είναι η αναμόρφωση της λειτουργίας της δικαιοσύνης στην Ελλάδα. «Για να γίνει αυτό έπρεπε να μελετήσουμε να προγραμματίσουμε και να οργανώσουμε ένα τολμηρό μεταρρυθμιστικό σχέδιο. Η αναμόρφωση της Δικαιοσύνης θα αποτελέσει πόλο έλξης για επενδύσεις

Αυτό όμως που θα αποτελέσει καινοτομία στον χώρο είναι η ψηφιοποίηση. «Πετυχαίνουμε την κωδικοποίηση της λειτουργίας της δικαιοσύνης μέσα από την αντιμετώπιση μιας σύγχρονης πραγματικότητας και δίνουμε τα απαραίτητα εργαλεία ώστε να επισπευστούν όλες οι λειτουργίες που αφορούν τη δικαιοσύνη. Στις αλλαγές του κώδικα πολιτικής δικονομίας προβλέπεται η πιλοτική πολιτική δίκη, η οποία ήδη λειτουργεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ο πολίτης θα δει το αποτέλεσμα των αλλαγών σε ένα μικρό βάθος χρόνου. Προχωρούμε στην ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης. Μέχρι το 2024 θα έχουμε μία εντελώς διαφορετική δικαιοσύνη», δήλωσε ο κ. Υπουργός.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ