Τετάρτη 01 Φεβρουαρίου 2023

Κ. Τσιάρας και Γ. Κώτσηρας στο συνέδριο για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών

Το συνέδριο που διεξάγεται το διήμερο (12 -13 Μαΐου 2022) στην Αθήνα επικεντρώνεται στην ανάγκη ενίσχυσης της δικαστικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Μεσογείου και της ΕΕ.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κ. Τσιάρας και Γ. Κώτσηρας στο συνέδριο για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών

Την έναρξη των εργασιών του διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Euromed Justice» σε συνεργασία με τη Eurojust κήρυξαν σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας και ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας.

Το συνέδριο που διεξάγεται το διήμερο (12 -13 Μαΐου 2022) στην Αθήνα επικεντρώνεται στην ανάγκη ενίσχυσης της δικαστικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Μεσογείου και της ΕΕ και στην ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών.

Στην ομιλία του κατά την τελετή που πραγματοποιήθηκε στα Προπύλαια, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας σημείωσε πως «η Ελλάδα διαθέτει ένα αυστηρό πλαίσιο ποινών για τους διακινητές, διατηρώντας και ενισχύοντας παράλληλα το προστατευτικό πλαίσιο για τα δικαιώματα των θυμάτων της εμπορίας ανθρώπων που αποτελεί έγκλημα το οποίο συνδέεται συχνά με την παράνομη διακίνηση μεταναστών. Απαιτείται, ωστόσο, περαιτέρω ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας, ώστε να μετατρέψουμε το νέο Σχέδιο Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της παράνομης διακίνησης μεταναστών (2021-2025) σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που παράγουν απτά αποτελέσματα».

Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας δήλωσε:  «Η σημερινή πρωτοβουλία εντάσσεται σε μια σειρά πρωτοβουλιών του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την ενίσχυση της διεθνούς δικαστικής συνεργασίας και την προστασία των δικαιωμάτων των ευάλωτων. Τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για την προστασία των δικαιωμάτων των θυμάτων εγκληματικών πράξεων. Εγκλήματα που παραβιάζουν βάναυσα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα απαιτούν διεθνή συνεργασία για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους. Αναβαθμίζουμε τη θέση της χώρας μας στα ευρωπαϊκά όργανα και εργαζόμαστε συστηματικά  για την περαιτέρω ενίσχυση και προώθηση της διεθνούς δικαστικής συνεργασίας της Ελλάδας με όλους τους εταίρους της».

Στο εν λόγω συνέδριο μετέχουν εξειδικευμένοι δικαστές και εισαγγελείς κρατών μελών της Ε.Ε. και άλλων μεσογειακών κρατών, που αποτελούν τα εθνικά μέλη στο δίκτυο διεθνούς δικαστικής συνεργασίας «CrimEx»,  καθώς και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, όπως της Eurojust, Europol, Frontex, CEPOL, Interpol, Συμβούλιο της Ευρώπης, UNODC κ.ά.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του ως άνω συνεδρίου πραγματοποιείται διεθνής συνδιάσκεψη.  Κατά την εν λόγω συνδιάσκεψη συζητούνται  οι εξής θεματικές ενότητες: 

α) Η ελληνική εθνική εμπειρία σε υποθέσεις παράνομης διακίνησης μεταναστών,

β) Το Σχέδιο Δράσης της Ε.Ε. για την παράνομη διακίνηση μεταναστών, ο ρόλος και ο βαθμός εμπλοκής των αρμόδιων ευρωπαϊκών οργάνων κατά την εφαρμογή του,

γ) Εκπαίδευση και εξειδίκευση από διεθνείς και ευρωπαϊκούς φορείς και

δ) Παράνομη διακίνηση μεταναστών και Κοινές Ομάδες Έρευνας με την εμπλοκή της Ελλάδος και της Eurojust.

Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στις βέλτιστες πρακτικές από επιχειρησιακές δράσεις του Ελληνικού Γραφείου στη Eurojust επί πραγματικών υποθέσεων μεταξύ της Ελλάδος και τρίτων κρατών (μελών και μη) της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης μεταναστών.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ