Δευτέρα 05 Δεκεμβρίου 2022

Κ. Τσιάρας: Οι δικαστές ως πυλώνας της Δικαιοσύνης να διαφυλάττουν το κύρος της στο χρόνο απονομής και την ποιότητα των αποφάσεων

Το μήνυμα του υπουργού Δικαιοσύνης στην εκδήλωση για τα 60 χρόνια λειτουργίας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κ. Τσιάρας: Οι δικαστές ως πυλώνας της Δικαιοσύνης να διαφυλάττουν το κύρος της στο χρόνο απονομής και την ποιότητα των αποφάσεων dikastiko

Το ισχυρότερο θεσμικό αντίβαρο προς τη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία αποτελούν τα Διοικητικά Δικαστήρια τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, στην εκδήλωση για τον εορτασμό των 60 ετών λειτουργίας τους.

Δεν παρέλειψε, όμως, να σημειώσει το ρόλο που καλούνται να επιτελέσουν οι δικαστικοί λειτουργοί με αναφορές στις καθυστερήσεις και την ποιότητα των αποφάσεων.

«Πρώτος και βασικός πυλώνας της Δικαιοσύνης είναι ο ίδιος ο δικαστής, που οφείλει κατά το Σύνταγμα να διαφυλάττει την ανεξαρτησία του έναντι όλων, αλλά και του εαυτού του, οφείλει όμως να διαφυλάττει παράλληλα και το κύρος της Δικαιοσύνης, τόσο ως προς το χρόνο απονομής της, όσο και ως προς την ποιότητα των αποφάσεων που εκδίδει», επισήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Πολεμικό Μουσείο.

Αναγνώρισε πάντως πως στα Διοικητικά Δικαστήρια μειώθηκε κατά 65% ο χρόνος έκδοσης των αποφάσεων και τόνισε: «Τα Διοικητικά Δικαστήρια, που φέτος συμπληρώνουν 60 χρόνια λειτουργίας, είναι επιφορτισμένα με τον δικαστικό έλεγχο των πράξεων και παραλείψεων της διοίκησης, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την οικοδόμηση ενός ισχυρού και ανθεκτικού κράτους δικαίου και αποτελούν το ισχυρότερο θεσμικό αντίβαρο προς τη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία».

Ο κ. Τσιάρας πρόσθεσε: «Όπως όλοι οι κλάδοι της Ελληνικής Δικαιοσύνης, η Διοικητική Δικαιοσύνη διαθέτει στη φαρέτρα της ισχυρά εχέγγυα προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος».

Ειρηνοδικείο Λαγκαδά

eurokinissi

Έγκαιρη και δίκαιη απονομή Δικαιοσύνης

Από την πλευρά του ο  υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της ορθής, έγκαιρης και δίκαιης απονομής της Δικαιοσύνης και επισήμανε ότι προέχει η ταχεία περαίωση έκδοσης αποφάσεων, χωρίς ωστόσο να λειτουργεί σε βάρος της ποιότητας. Ακόμη, αναφέρθηκε ο κ. Σταϊκούρας στη νομολογία των Διοικητικών Δικαστηρίων στον τομέα της επίλυσης των δικαστικών διαφορών  επί της   αστικής ευθύνης του Δημοσίου με την καταβολή αποζημιώσεων, από την δράση της πολιτείας.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης επισήμανε ότι η Διοικητική Δικαιοσύνη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το κράτος δικαίου  και με τις αποφάσεις του συμβάλλει στην εδραίωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην Δικαιοσύνη. Παράλληλα, ο κ. Μηταράκης έκανε ειδική αναφορά στην  συμβολή των Διοικητικών Δικαστηρίων στο μεταναστευτικό πρόβλημα (υπηρεσίες ασύλου) και προσέθεσε ότι τα Διοικητικά Δικαστήρια με μια πορεία  60 ετών στηρίζουν τη δικονομία και τη Δικαιοσύνη.

Σταϊκούρας

eurokinissi

Διοικητικά Δικαστήρια: Από το 1962 έως σήμερα

Τόσο η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Ευαγγελία Νίκα, όσο και ο Γενικός Επίτροπος Επικρατείας των Διοικητικών Δικαστηρίων Δημήτρης Κωστάκης, αναφέρθηκαν στην διαδρομή των 60 ετών των Διοικητικών Δικαστηρίων, από το 1962 έως σήμερα.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση των 60 χρόνων όπου παρουσιάστηκε και το επετειακό λεύκωμα απηύθυναν ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης  Ελλάδος, επίσκοπός Ευρίπου Χρυσόστομός, ο πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Παναγιώτης Δανιάς, εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, ο περιφερειάρχης Αττικής Γεώργιος Πατούλης, ο αντιδήμαρχος Αθηναίων  Ελευθέριος Σκιαδάς και εκ μέρους των δικαστικών υπαλλήλων η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Γραμματείας των Διοικητικών Δικαστηρίων Θεοδώρα Γιαννοπούλου.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν επίσης ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και επίτιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ  Προκόπιος Παυλόπουλος, ο πρώην αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και καθηγητής της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ.  Ευάγγελος Βενιζέλος, ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ  Σπυρίδων Βλαχόπουλος  και ο επίκουρος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου  Μάρκος Παπακωνσταντής.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ