Τρίτη 04 Οκτωβρίου 2022

Και οι ισοβίτες έχουν δικαίωμα σε… προσωπικές στιγμές – Η κατοχή πορνογραφικού υλικού δεν δικαιολογεί επιβολή πειθαρχικής ποινής

Τι αποφάνθηκε Ανώτατο Δικαστήριο. Δικαίωσε κρατούμενο που κατηγορήθηκε για τη χρήση του υλικού αυτού. Θεωρήθηκε πως παραβιάζεται η προσωπική ζωή του.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Και οι ισοβίτες έχουν δικαίωμα σε… προσωπικές στιγμές – Η κατοχή πορνογραφικού υλικού δεν δικαιολογεί επιβολή πειθαρχικής ποινής ΠΗΓΗ: FREEPIK

Και οι ισοβίτες έχουν δικαίωμα σε… προσωπικές στιγμές. Συγκεκριμένα φυλακισμένος που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για ανθρωποκτονία βρέθηκε να κατέχει ένα δημοφιλές εβδομαδιαίο περιοδικό, στο εσωτερικό του οποίου είχαν επικολληθεί φωτογραφίες με άσεμνο περιεχόμενο.

Το υλικό διαπιστώθηκε ότι είναι πορνογραφικό και, ως εκ τούτου, προσβάλλει την ηθική κατά την έννοια του νόμου περί εκτέλεσης ποινών φυλάκισης. Το υλικό κατασχέθηκε και ο προσφεύγων κρίθηκε και καταδικάστηκε για πειθαρχικό παράπτωμα από τις αρμόδιες αρχές των φυλακών της Σλοβακίας. 

ισοβίτες

Freepik

Ο ισοβίτης προσέφυγε στη συνέχεια στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) και δικαιώθηκε ενώ επιδικάστηκε και αποζημίωση  2.600 ευρώ.

Όπως ισχυρίστηκε οι φωτογραφίες απεικόνιζαν ετεροφυλόφιλη σεξουαλική επαφή, η οποία ήταν σύμφωνη με τη φύση και ότι είχε επιλέξει ελεύθερα αυτόν τον προσανατολισμό.

Οι φωτογραφίες προορίζονταν για δική του χρήση, είχαν επικολληθεί σε περιοδικό που του ανήκε και ήταν μέρος της ιδιωτικής του ζωής. Είχαν καταπραϋντικό και θετικό αντίκτυπο πάνω του, ειδικά καθώς ήταν αποκλεισμένος από την κοινωνική ζωή.

ισοβίτες

freepik

Ισοβίτες: Τι αποφάσισε το ΕΔΔΑ

Το ΕΔΔΑ εξέφρασε ορισμένες αμφιβολίες ως προς το κατά πόσον το επίμαχο μέτρο επιδίωκε πράγματι οποιονδήποτε από τους θεμιτούς στόχους που είχε προτείνει η κυβέρνηση (προστασία των ηθών, πρόληψη της αταξίας και προστασία των δικαιωμάτων και ελευθεριών των άλλων) και προχώρησε σε στάθμιση των αντικρουόμενων συμφερόντων – ιδιωτικού και δημόσιου.

Και όπως κατέληξε «όσον αφορά το ιδιωτικό συμφέρον του προσφεύγοντος, δεδομένου ότι η φυλάκιση συνεπαγόταν τον πλήρη αποκλεισμό της στενής επαφής με το αντίθετο φύλο, το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε αναγνωρίσει ότι η πορνογραφία θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως ερέθισμα για αυτό-ικανοποίηση».

ισοβίτες

freepik

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι «το υλικό είχε φυλαχτεί στην ιδιωτική σφαίρα του προσφεύγοντος και προοριζόταν αποκλειστικά για ατομική και ιδιωτική χρήση εντός αυτής της σφαίρας, ιδίως στο κελί του στο οποίο ήταν μόνος. Όσον αφορά τα δημόσια συμφέροντα, ενώ το περιθώριο εκτίμησης σε σχέση με τα μέσα προστασίας των ηθών ήταν ευρύ, η αιτιολόγηση οποιουδήποτε περιορισμού των δικαιωμάτων των κρατουμένων σύμφωνα με τη Σύμβαση δεν μπορούσε να βασίζεται αποκλειστικά σε ό,τι προσβάλλει την κοινή γνώμη. Έτσι, το Δικαστήριο έκρινε ότι η επίμαχη απαγόρευση ισοδυναμούσε με γενικό και αδιάκριτο περιορισμό που δεν επέτρεπε την απαιτούμενη εκτίμηση της αναλογικότητας σε μεμονωμένη περίπτωση».

Πηγή: echrcaselaw.com

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ