Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Και οι ισοβίτες έχουν δικαιώματα: Απαράδεκτη η απαγόρευση τηλεφωνικής επικοινωνίας με την οικογένειά τους

Συνιστά παραβίαση της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής. Οι αρχές πρέπει να βοηθούν τη διατήρηση επικοινωνίας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Και οι ισοβίτες έχουν δικαιώματα: Απαράδεκτη η απαγόρευση τηλεφωνικής επικοινωνίας με την οικογένειά τους FREEPIK

ΕΔΔΑ: Την πλήρη απαγόρευση τηλεφωνικής επικοινωνίας με την οικογένειά του επέβαλαν οι αρχές των σωφρονιστικών ιδρυμάτων σε καταδικασθέντα σε ισόβια κάθειρξη. Ο ίδιος δεν είχε άλλο τρόπο επαφής μαζί τους, δεδομένου ότι και τα δύο σωφρονιστικά ιδρύματα στα οποία εξέτιε την ποινή ήταν σε πολύ μεγάλη απόσταση από τον τόπο διαμονής της οικογένειας του και δεν μπορούσαν να τον επισκεφθούν.

Οι καταγγελίες που έκανε στα αρμόδια Δικαστήρια ότι με την άρνηση και απαγόρευση να πραγματοποιήσει τηλεφωνήματα στην οικογένεια του, η διοίκηση της φυλακής τον είχε παρεμποδίσει να διατηρήσει επικοινωνία με την οικογένειά του, απορρίφθηκαν.

Ο ισοβίτης έκανε μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός πως η προτεινόμενη λύση της αλληλογραφίας, δεν ήταν εφικτή στην περίπτωση του γιου του λόγω της νεαρής ηλικίας του και η τηλεφωνική επικοινωνία θα ήταν ο μόνος τρόπος διατήρησης μιας σωστής οικογενειακής σχέσης μαζί του. Ούτε αυτό το επιχείρημα στάθηκε ικανό να αλλάξει τη στάση των δικαστικών αρχών έναντι του αιτήματος του. ΕΔΔΑ

Παραβίαση δικαιωμάτων κατήγγειλε το ΕΔΔΑ

Αντίθετη άποψη, όμως, είχε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), στο οποίο προσέφυγε ο Ρώσος υπήκοος και τον δικαίωσε διακρίνοντας παραβίαση του δικαιώματος σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής και επιδικάζοντας και αποζημίωση 3.400 ευρώ.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η απόφαση, η ρωσική κυβέρνηση δικαιολόγησε τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στον προσφεύγοντα ως συνέπεια των πολύ σοβαρών αδικημάτων που διέπραξε, για τα οποία όχι μόνο στερήθηκε την ελευθερία του, αλλά και περιορίστηκε η άσκηση των άλλων δικαιωμάτων του. ΕΔΔΑ

Το ΕΔΔΑ επανέλαβε ότι «κατά τη διάρκεια της φυλάκισης τα άτομα εξακολουθούν να απολαμβάνουν όλα τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες, εκτός από το δικαίωμα στην ελευθερία. Αν και η κράτηση συνεπαγόταν εγγενείς περιορισμούς, αποτελούσε ουσιαστικό μέρος του δικαιώματος των κρατουμένων στο σεβασμό της οικογενειακής ζωής στο οποίο οι αρχές τους βοηθούν να διατηρούν επικοινωνία με τη στενή οικογένεια προκειμένου να προωθήσουν την κοινωνική τους αποκατάσταση».

Ωστόσο, ο προσφεύγων δεν μπόρεσε να δεχθεί επισκέψεις από τους συγγενείς του επειδή διέμεναν σε πολύ μακριά. Χωρίς τη δυνατότητα επικοινωνίας μέσω τηλεφώνου, μπορούσε μόνο να συντηρήσει την επικοινωνία γραπτώς.

«Αυτό δεν ήταν ικανοποιητικό, καθώς χρίζονταν πολύς χρόνος για να παραδοθούν οι  επιστολές και δεν είχε καταφέρει να έχει αποτελεσματική επικοινωνία με το μοναχοπαίδι του, που ήταν πολύ μικρό για να μπορεί να επικοινωνεί και βρίσκονταν σε κρίσιμο στάδιο στην ανάπτυξη της σχέσης πατέρα-παιδιού τους» σημειώνεται.

Και όπως υπογραμμίζει «οι περιορισμοί στις τηλεφωνικές κλήσεις για τον προσφεύγοντα ως ισοβίτη υπό το αυστηρό καθεστώς δεν ήταν «απαραίτητοι σε μια δημοκρατική κοινωνία» και ισοδυναμούσαν με δυσανάλογη παρέμβαση με το δικαίωμά του στο σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής του ζωής».

Το ΕΔΔΑ έκρινε επίσης ότι τα κράτη δεν πρέπει να έχουν το ελεύθερο σχετικά με την εφαρμογή περιορισμών με γενικό τρόπο χωρίς κανένα βαθμό ευελιξίας για τον προσδιορισμό του εάν ήταν κατάλληλοι ή αναγκαίοι οι περιορισμοί σε κάθε μεμονωμένη περίπτωση. ΕΔΔΑ

ΕΔΔΑ: Απαράδεκτη η απαγόρευση λέει και το Συμβούλιο της Επιτροπής

Το ΕΔΔΑ σημείωσε ότι τα σχετικά όργανα του Συμβουλίου της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης των συστάσεων της Επιτροπής των Υπουργών σχετικά με τους Ευρωπαϊκούς Κανόνες Φυλακών και την Επιτροπή Πρόληψης των Βασανιστηρίων, τόνισαν τη σημασία της πρόληψης της διάλυσης των οικογενειακών δεσμών των κρατουμένων διατηρώντας όλες τις μορφές επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένης της τηλεφωνικής επικοινωνίας, όσο το δυνατόν συχνότερα. ΕΔΔΑ

«Πλήρης απαγόρευση των τηλεφωνικών κλήσεων κρίθηκαν απαράδεκτες. Η ανάγκη μεγιστοποίησης της τηλεφωνικής επικοινωνίας τονίστηκε μεταξύ των φυλακισμένων γονέων και των παιδιών τους, καθώς και βελτιωμένες δυνατότητες για τηλεφωνικές επικοινωνίες για κρατούμενους των οποίων οι οικογένειες ζουν μακριά. Θεωρήθηκε σημαντικό οι ισόβιοι κρατούμενοι να μην αντιμετωπίζουν περισσότερους περιορισμούς από άλλους κρατούμενους στο μέτρο του δυνατού, αναφορικά με την ουσιαστική επικοινωνία με τις οικογένειές τους και άλλα στενά πρόσωπα» καταλήγει.

Πηγή: www.echrcaselaw.com

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ