Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Καλλιτεχνικό #ΜeToo: Στο εδώλιο του Εφετείου ο Δημήτρης Λιγνάδης στις 17 Νοεμβρίου

Θα δικαστεί από μηδενική βάση και για τρίτη υπόθεση βιασμού και όχι μόνον για τις 2 περιπτώσεις που καταδικάστηκε. Ανοικτό το ύψος της ποινής.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Καλλιτεχνικό #ΜeToo: Στο εδώλιο του Εφετείου ο Δημήτρης Λιγνάδης στις 17 Νοεμβρίου EUROKINISSI

Προσδιορίστηκε για τις 17 Νοεμβρίου η δίκη Λιγνάδη στο Εφετείο. Ο καταδικασμένος σε 12 έτη κάθειρξης με αναστολή, στην έφεση θα δικαστεί σε δεύτερο βαθμό για τις πράξεις βιασμού σε βάρος ανηλίκων που του αποδίδονται.

Στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας ο πρώην επικεφαλής του Εθνικού Θεάτρου καταδικάστηκε κατά πλειοψηφία για τους βιασμούς ενός 17χρονου Αιγύπτιου στην Επίδαυρο κι ενός Ουκρανού που έμενε σπίτι του. Οι δικαστές τον είχαν απαλλάξει από τις κατηγορίες για τον βιασμό ενός ενήλικα το 2018, καθώς το θύμα δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο να υποστηρίξει την υπόθεση του, ενώ αθωώθηκε κατά πλειοψηφία για τον βιασμό ενός 16χρονου το 2011.

Δίκη Λιγνάδη στο Εφετείο

EUROKINISSI

Υπενθυμίζεται, ότι η Εισαγγελία Εφετών τον Ιούλιο του 2022 άσκησε έφεση στην υπόθεση αφού έκρινε ότι θα έπρεπε να του επιβληθεί μεγαλύτερη ποινή, ενώ ζητά και την επανεξέταση της υπόθεσης για την οποία αθωώθηκε κατά πλειοψηφία.

Ειδικότερα, ο Δημήτρης Λιγνάδης θα δικαστεί στο Εφετείο όχι για δύο άλλα για τρεις περιπτώσεις βιασμού καθώς για το τρίτο φερόμενο θύμα του που απαλλάχθηκε κατά πλειοψηφία. Η εισαγγελική λειτουργός έκρινε πως η πράξη έχει τελεστεί, ενώ άσκησε επίσης έφεση και ως προς το σκέλος που αφορούσε το ύψος της ποινής που του επιβλήθηκε καθώς κατά την άποψή της έπρεπε να είναι μεγαλύτερο λόγω της απαξίας και της βαρύτητας των πράξεων του κατηγορούμενου.

Δίκη Λιγνάδη στο Εφετείο: Το σκεπτικό της εισαγγελέως

Όπως έγραψε το dikastiko.gr  μετά την άσκηση έφεσης από την εισαγγελέα της έδρας, θα δικαστεί στο Εφετείο από μηδενική βάση για τρεις υποθέσεις βιασμού, με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την ποινική του μεταχείριση.

Σημειώνεται επίσης πως πλέον δεν υπάρχει «πλαφόν» στην ποινή για τον Δημήτρη Λιγνάδη, καθώς το δευτεροβάθμιο το δευτεροβάθμιο δικαστήριο δεν μπορεί να αυξήσει την ποινή, εκτός εάν ασκηθεί έφεση από τον εισαγγελέα κάτι το οποίο συνέβη. Αυτό σημαίνει ότι στον Δημήτρη Λιγνάδη μπορεί να επιβληθεί μεγαλύτερη ποινή για την υπόθεση με τους βιασμούς.

Αναφορικά με την αθώωση για τον ένα βιασμό, κατά την εισαγγελική λειτουργό, τα στοιχεία και οι καταθέσεις που προσκομίστηκαν στο δικαστήριο ήταν τέτοια που την οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι η πράξη αυτή έχει τελεστεί.

Σχετικά με την ποινή, η εισαγγελική λειτουργός θεωρεί ότι ήταν μικρή λόγω της βαρύτητας της πράξης, της απαξίας και του δόλου όπως αναφέρει. Επιπλέον, ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι εκμεταλλεύτηκε την ανηλικότητα των καταγγελλόντων.

Α. Κούγιας: Δριμεία κριτική στην άσκηση έφεσης

Μετά την ανακοίνωση για την άσκηση έφεσης, ο Αλέξης Κούγιας, συνήγορος του Δημήτρη Λιγνάδη προχώρησε σε δριμεία επίθεση κατά της εισαγγελέα. Όπως αναφέρει η έφεση αυτή “προσβάλλει την τακτική δικαιοσύνη και τους τακτικούς δικαστές και δημιουργεί ανασφάλεια στο αίσθημα ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών στις δικαστικές αποφάσεις”.

Αλέξης Κούγιας

EUROKINISSI

Και ανέφερε μεταξύ άλλων: «Όπως έχω τονίσει κατ’ επανάληψη και σε δημόσιες τοποθετήσεις και αγορεύσεις μου, αλλά και όταν προεδρεύω στα συνέδρια των Ελλήνων ποινικολόγων, το μεγάλο πρόβλημα της ποινικής Δικαιοσύνης είναι οι υπερβολικές ποινικές διώξεις, οι εντελώς αναιτιολόγητες εισαγγελικές προτάσεις στα Δικαστήρια, αλλά κυρίως η αναιτιολόγητη άσκηση εφέσεων εκ μέρους Εισαγγελέων Εφετών κατά αθωωτικών αποφάσεων των πρωτοβάθμιων Δικαστηρίων, που παγίως δεν γίνονται δεκτές από τους τακτικούς Δικαστές».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ