Τρίτη 16 Απριλίου 2024

“Καμπανάκι” από Άρειο Πάγο για νέα καταδικαστική απόφαση του ΕΔΔΑ – Το δικαίωμα κρατούμενων σε ειδική άδεια λόγω νόσησης ή θανάτου συγγενούς

Οι οδηγίες που δίνει ο Αντεισαγγελέας, Δ. Παπαγεωργίου, προς τους Εισαγγελείς για την αποφυγή ανάλογων αποφάσεων σε βάρος της Ελλάδας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Καμπανάκι” από Άρειο Πάγο για νέα καταδικαστική απόφαση του ΕΔΔΑ – Το δικαίωμα κρατούμενων σε ειδική άδεια λόγω νόσησης ή θανάτου συγγενούς Eurokinissi

Στην ανάγκη οι Εισαγγελείς να εξαντλούν οποιαδήποτε νόμιμη δυνατότητα, υπερβαίνοντας τυχόν γραφειοκρατικές δυσχέρειες, προκειμένου όταν πρόκειται για απώλεια λόγω θανάτου στενού συγγενούς (ιδίως γονέως) οι κρατούμενοι να μπορούν να λαμβάνουν ειδική άδεια για να παραστούν στην κηδεία αναφέρεται εγκύκλιος του Αρείου Πάγου.

Σε αυτήν δίνονται οδηγίες από τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δημήτριο Παπαγεωργίου, προς τους Εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών μετά και την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), σχετική με προσφυγή κρατουμένου κατά των αρνητικών εισαγγελικών διατάξεων με τις οποίες απορρίφθηκε αίτημα για έκτακτη άδεια  αρχικά για να επισκεφθεί την βαρέως ασθενούσα μητέρα του στο νοσοκομείο Σάμου και στη συνέχεια μετά τον επελθόντα στις 30-6-2016 θάνατό της, να παραστεί στην κηδεία της στη Χίο

Ειδικότερα, το ΕΔΔΑ έκρινε πως οι σχετικές εισαγγελικές διατάξεις δεν είχαν επαρκή αιτιολογία και αποφάνθηκε ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 8 της ΕΣΔΑ διότι οι εθνικές αρχές (δηλαδή ο εισαγγελέας πρωτοδικών) «δεν βάσισαν τις αποφάσεις τους επί εξατομικευμένης και εμπεριστατωμένης εξετάσεως των αιτημάτων αυτών και δεν στάθμισαν τα διακυβευόμενα συμφέροντα, ήτοι, αφενός μεν το δικαίωμα του ενδιαφερομένου στον σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής του, αφετέρου δε, τις επιταγές περί προασπίσεως της δημοσίας τάξεως και προλήψεως του εγκλήματος (και) δεν απεδείχθη πως η επίμαχη επέμβαση υπήρξε μέτρον το οποίον, εις μίαν δημοκρατικήν κοινωνίαν, είναι αναγκαίον».

Εγκύκλιος Αρείου Πάγου

eurokinissi

Εγκύκλιος Αρείου Πάγου: Οι οδηγίες του Αντεισαγγελέα

Στο πλαίσιο της εγκυκλίου ο Αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου με βάση και τις νομολογιακές παραδοχές, καταθέτει συγκεκριμένες κατευθυντήριες οδηγίες και αναφέρει:

«1. Η κατά το άρθρο 57 του Σωφρονιστικού Κώδικα (Ν. 2776/1999, όπ. ισχ.) «απόφαση του αρμόδιου δικαστικού λειτουργού», δηλαδή του κατά τα άρθρα 567 ΚΠΔ, 85 και 87§2 ΣωφρΚωδ Εισαγγελέα, πρέπει να είναι ειδικά και εμπεριστατωμένα αιτιολογημένη, όπως κάθε εισαγγελική διάταξη (πρβλ. άρθρ. 139 ΚΠΔ).

  1. Σε περίπτωση απόρριψης αιτήματος κρατουμένου για έκτακτη άδεια εξόδου βάσει του άρθρου 57 ΣωφρΚωδ, ο αρμόδιος εισαγγελικός λειτουργός οφείλει, στην αιτιολόγηση της αρνητικής κρίσης του, να λαμβάνει υπόψη του τις παραπάνω νομολογιακές παραδοχές του ΕΔΔΑ αναφορικά με το δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής οικογενειακής ζωής, που προστατεύεται από το άρθρο 8 της ΕΣΔΑ, και ειδικότερα (οφείλει) να εξετάζει με επιμελή προσοχή τις παραμέτρους της αναγκαίας συνοδείας του κρατουμένου, της χρονικής διάρκειας και της άδειας, της απόστασης του τόπου μετάβασης, των και μέσων πρόσφορων μεταφορικών της ενδεχόμενης υπηρεσιακής δαπάνης.
  2. Η τροποποίηση του άρθρου 57 ΣωφρΚωδ με τη διάταξη του άρθρου 52 Ν. 4985/2022διευκολύνει τη χορήγηση έκτακτης άδειας εξόδου σε κρατούμενο, καθώς επεκτείνει τη χρονική διάρκειά της σε 48 ώρες(αντί των 24).
  3. Ηεπιμελής άσκηση των αρμοδιοτήτων των κατά το άρθρο 567 ΚΠΔ εποπτευόντων τα Σωφρονιστικά Καταστήματα εισαγγελικών λειτουργών (στις οποίες περιλαμβάνεται και η εφαρμογή του άρθρου 57 ΣωφρΚωδ) ελέγχεται πλέον θεσμικά στο πεδίο της επιθεώρησηςκαι σχετική κατευθυντήρια οδηγία έχει ενταχθεί στο από 9-3-2023 «Ενιαίο Πλαίσιο Οδηγιών, Πρακτικών και Κατευθύνσεων ως προς την Επιθεώρηση των Εισαγγελιών Πρωτοδικών και Εφετών και των Εισαγγελικών Λειτουργών της Χώρας», το οποίο έχει καταρτίσει η Ολομέλεια της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.
  4. Εντέλει, εκφράζουμε την πεποίθησή μας ότι,όταν πρόκειται για απώλεια λόγω θανάτου στενού συγγενούς (ιδίως γονέως) κρατουμένου, όταν ο εκτίων τη στερητική της ελευθερίας ποινή του συνάνθρωπος βιώνει «το φοβερώτατον του θανάτου μυστήριον» στους κόλπους της οικογενείας του, ο Έλληνας Εισαγγελέας δεν θα στεγνώσει την ψυχή του, αλλά θα εξαντλήσει οποιαδήποτε νόμιμη δυνατότητα υπερβαίνοντας τις τυχόν γραφειοκρατικές δυσχέρειες και δρώντας επέκεινα του στενού υπηρεσιακού καθήκοντος, με στόχο να μπορέσει ο κρατούμενος να παραστεί στην κηδεία και να δώσει «τον τελευταίον ασπασμόν τω θανόντι», όπως (έχει τη δυνατότητα να) πράττει ο καθένας μαςόταν κηδεύει τους δικούς του ανθρώπους…».

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ