Δευτέρα 02 Οκτωβρίου 2023

Το e-justice στην πράξη: Σε λειτουργία το νέο σύστημα λήψης δικογράφων από το Πρωτοδικείο Αθηνών

Τι προβλέπει ο νέος τρόπος ηλεκτρονικής λήψης δικαστικών αποφάσεων, προτάσεων και πρακτικών για υποθέσεις της πολιτικής Δικαιοσύνης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Το e-justice στην πράξη: Σε λειτουργία το νέο σύστημα λήψης δικογράφων από το Πρωτοδικείο Αθηνών Freepik

Τέθηκε σε λειτουργία ο νέος τρόπος ηλεκτρονικής λήψης αποφάσεων-πρακτικών δικογράφων από το Πρωτοδικείο Αθηνών από δικηγόρους, φέρνοντας το e-justice στην πράξη.

Πρόκειται για το Διαδικτυακό Σύστημα Λήψης Ηλεκτρονικών Δικαστικών Αποφάσεων, Προτάσεων και Πρακτικών για υποθέσεις Πολιτικής Δικαιοσύνης του Πρωτοδικείου Αθηνών, για αποφάσεις που δημοσιεύθηκαν από το 2016 έως το τρέχον έτος.

Το σύστημα ξεκίνησε να λειτουργεί από την περασμένη Τετάρτη στο πλαίσιο της συνεχούς αναβάθμισης των υπηρεσιών ηλεκτρονικής δικαιοσύνης και κατόπιν στενής συνεργασίας μεταξύ του Πρωτοδικείου Αθηνών και της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, και οι δικηγόροι μπορούν πλέον να εισέλθουν στην εφαρμογή, μέσω διαλειτουργικότητας της νέας εφαρμογής με το portal.olomeleia.gr, χρησιμοποιώντας τον κωδικό και το συνθηματικό που διαθέτουν για το portal της Ολομέλειας.

Η νέα εφαρμογή υποστηρίζει αιτήματα, παραστάντων Δικηγόρων, μη παραστάντων Δικηγόρων (κατόπιν έγκρισης), καθώς και αιτήματα Δικηγόρων για λήψη εγγράφων ατελώς (όπου προβλέπεται).

έκδοση πιστοποιητικών

eurokinissi

e-justice: Ταχύτερη παροχή αποφάσεων και άλλων στοιχείων από δίκες

Με τη νέα εφαρμογή παρέχονται αυτοματοποιημένα, και επομένως πολύ ταχύτερα οι αποφάσεις, οι προτάσεις και τα πρακτικά της δίκης σε σχέση με το ισχύον σύστημα υποβολής αιτήματος μέσω του portal.olomeleia.gr και αποστολής τους σε δεύτερο χρόνο στο email του δικηγόρου από την αρμόδια γραμματεία.

Σημειώνεται ότι τα δύο συστήματα εξακολουθούν να ισχύουν παράλληλα και θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση όταν υπάρξει πλήρης μετάβαση στο νέο σύστημα.

Η εφαρμογή βασίζεται σε μεθόδους Τεχνητής Νοημοσύνης για την αναγνώριση των στοιχείων παραστάντων Δικηγόρων στις δικαστικές αποφάσεις και την αυτόματη παροχή των σχετικών εγγράφων (προτάσεις και πρακτικά), τα οποία ο αιτών μπορεί να λάβει ψηφιακά υπογεγραμμένα από το σύστημα, μετά από δέσμευση του κατάλληλου e-Parovolo (Μεγαρόσημο ΤΑΧΔΙΚ 2 ευρώ), ή μέσω πληρωμής από το Ηλεκτρονικό Πορτοφόλι Δικηγόρου. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη μέσω της διαδικτυακής διεύθυνσης https://apofaseis.acfi.gov.gr/

Ο ΔΣΑ εξέφρασε ευχαριστίες στον κ. Χριστόφορο Λινό, Πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης Πρωτοδικείου Αθηνών, στον Δρ. Ηλία Λυμπερόπουλο, στέλεχος του τμήματος Πληροφορικής του Πρωτοδικείου Αθηνών, τον κ. Βασίλειο Μανιό, Διευθυντή της Διεύθυνσης Πληροφορικής του ΔΣΑ και τον κ. Κωνσταντίνο Κωνσταντόπουλο, στέλεχος της Διεύθυνσης Πληροφορικής του ΔΣΑ.

Αναλυτικές οδηγίες χρήσης του συστήματος είναι διαθέσιμες μέσω της διαδικτυακής διεύθυνσης https://apofaseis.acfi.gov.gr/manual-dikigoroi-apofaseis.pdf

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ