Τετάρτη 07 Δεκεμβρίου 2022

“Καμπανάκι” Ντογιάκου προς Εισαγγελείς: “Προασπίστε το κύρος του θεσμού”

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος ξεκίνησε, πρώτη φορά για ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό, επισκέψεις σε όλες τις μεγάλες Εισαγγελίες της χώρας στέλνοντας μήνυμα εγρήγορσης στους συναδέλφους του: «Ο κόσμος σας αποκαλεί εισαγγελείς αλλά να είστε πραγματικοί εισαγγελείς», είναι μια από τις φράσεις που χρησιμοποίησε.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Καμπανάκι” Ντογιάκου προς Εισαγγελείς: “Προασπίστε το κύρος του θεσμού” EUROKINISSI

Περισσότεροι από 100 εισαγγελείς, της μεγαλύτερης Εισαγγελίας της χώρας συγκεντρώθηκαν πριν από λίγες μέρες στο αμφιθέατρο της Ευελπίδων για μια συνάντηση έξω από τα συνηθισμένα. Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, τους συγκέντρωσε στην Ευελπίδων για να τους μιλήσει, να τους ακούσει, να τους εμψυχώσει στον δύσκολο έργο που επιτελούν υπό αντίξοες συνθήκες αλλά και να τους μεταφέρει σαφή μηνύματα εγρήγορσης για να βελτιωθεί τόσο η εικόνα όσο και η απόδοση της Δικαιοσύνης.

Αυτή η εικόνα αναμένεται να επαναληφθεί τις προσεχείς ημέρες, κυρίως στις μεγάλες Εισαγγελίες της χώρας, Πρωτοδικών και Εφετών, σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη.

Μηνύματα

Ο κ. Ντογιάκος επέλεξε να κινηθεί εκτός Αρείου Πάγου αλλά εντός του ρόλου του που είναι προφανώς κοντά στους εισαγγελείς της χώρας, τους οποίους εμψύχωσε σε υπηρεσιακό επίπεδο για το δύσκολο έργο τους αλλά έστειλε και ξεκάθαρα μηνύματα πως πρέπει να διαφυλάξουν τον θεσμό της Δικαιοσύνης όχι μόνο ως προς την ταχύτητα αλλά και την ουσία κάποιων υποθέσεων. Χαρακτηριστικό είναι πως η συζήτηση αυτή έγινε λίγες μέρες πριν εκδοθεί η απόφαση για την υπόθεση Siemens που προκάλεσε την αντίδραση του ανώτερου εισαγγελέα της χώρας , ο οποίος διέταξε την διενέργεια έρευνας για να εντοπιστούν τυχόν ευθύνες (δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών προφανώς) για καθυστερήσεις που οδήγησαν σε παραγραφή σημαντικό μέρος της υπόθεσης : “Ο κόσμος σας αποκαλεί εισαγγελείς αλλά να είστε πραγματικοί εισαγγελείς», είναι μια από τις φράσεις που φέρεται να χρησιμοποίησε.

Πλημμέλημα της “συμμορίας”

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Παράλληλα τους ζήτησε να δοθεί έμφαση τόσο σε επίπεδο συμπεριφοράς όσο και σε επίπεδο χρόνων διεκπεραίωσης , και να αποδεικνύουν καθημερινά με την δουλειά τους το υφιστάμενο υψηλό υπηρεσιακό τους επίπεδο.

“Η ποινική Δικαιοσύνη πάσχει- Απαιτείται μια σύγχρονη και αποτελεσματική Εισαγγελία”

Προ ημέρων άλλωστε ενόψει της έναρξης του νέου δικαστικού έτους με μήνυμά του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε από τους συναδέλφους του συστράτευση και μείζονα προσπάθεια ώστε να βελτιωθεί η εικόνα της Δικαιοσύνης

Κάλεσε δε όλους τους Εισαγγελείς της χώρας σε εγρήγορση και εκπλήρωση των καθηκόντων τους “όχι με τυπική επάρκεια, αλλά δυναμικά, με πληρότητα και ταχύτητα” , ώστε να σχηματοποιηθεί “μια σύγχρονη και αποτελεσματική Εισαγγελία” που θα ανταποκριθεί “στις ανάγκες του πολίτη και της κοινωνίας γενικότερα και κατ’ επέκταση στο θεσμικό ρόλο που της έχει ανατεθεί από την Πολιτεία”.

Έκρουσε δε τον κώδωνα του κινδύνου περιγράφοντας πως “οι δυσμενείς κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες στη Χώρα μας, αλλά και το δυσοίωνο και ασταθές διεθνές πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, απαιτούν μια σύγχρονη και αποτελεσματική Εισαγγελία”.

Ο κ. Ντογιάκος ανέφερε ξεκάθαρα πως η ποινική Δικαιοσύνη πάσχει σε βασικά ποιοτικά χαρακτηριστικά της (π.χ στην ταχύτητα) και έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα για προσπάθεια από όλους να αναβαθμιστεί το επίπεδό της: “Είναι γεγονός ότι η Ποινική Δικαιοσύνη, σε γενικές γραμμές και σε βασικά ποιοτικά χαρακτηριστικά της, πάσχει και αυτό το γνωρίζουμε όλοι. Για το λόγο αυτό τα φυσικά χαρίσματα και τα ιδιαίτερα προσόντα που διαθέτει ο καθένας από εμάς, άλλος ολιγότερα άλλος περισσότερα, πρέπει να προσφέρονται ολοθύμως στην Υπηρεσία, ώστε, από κοινού και συνδυαστικά, να συντελούν καίρια και καθοριστικά στην αναβάθμιση του ποιοτικού επιπέδου της Ποινικής Δικαιοσύνης για να μπορούμε να καυχόμεθα για αυτό”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ