Κυριακή 14 Απριλίου 2024

“Καμπάνες” από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων συνολικά 30.000 ευρώ σε υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Δήμο Αθηναίων

Τι αναφέρουν οι αποφάσεις της Αρχής για μη συνεργασία στο πλαίσιο της εξέτασης για ορισμό Υπεύθυνου Προστασίας Δεδομένων στους φορείς αυτούς

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Καμπάνες” από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων συνολικά 30.000 ευρώ σε υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Δήμο Αθηναίων eurokinissi

Νέες “καμπάνες” 30.000 ευρώ της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η οποία με δύο αποφάσεις της επιβάλλει κυρώσεις στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στο δήμο Αθηναίων.

Ειδικότερα, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα προχώρησε στην επιβολή προστίμου 25.000 ευρώ στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και 5.000 ευρώ στο δήμο Αθηναίων, μετά την εξέταση συμμόρφωσης σχετικά με τον ορισμό Υπεύθυνου Προστασίας Δεδομένων (ΥΠΔ).

Όπως αναφέρεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας του ΕΣΠΔ, η Αρχή, όπως και η πλειονότητα των μελών του ΕΣΠΔ, ανέλαβε από κοινού την εξέταση του θέματος «Ο ορισμός και η θέση του υπεύθυνου προστασίας δεδομένων», και απέστειλε στο πλαίσιο του ελέγχου αυτού ένα ενιαίο ερωτηματολόγιο σχετικά με τον ορισμό και τη θέση του Υπευθύνου Προστασίας Δεδομένων (ΥΠΔ) σε επιλεγμένους φορείς του δημοσίου.

“Καμπάνες” 30.000 ευρώ της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων: Η περίπτωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της Αρχής «το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν είχε ορίσει ΥΠΔ για ορισμένο χρονικό διάστημα, ούτε απάντησε εμπροθέσμως στην Αρχή, και για τους λόγους αυτούς επιβλήθηκαν διοικητικές κυρώσεις» και συγκεκριμένα το πρόστιμο των 25.000 ευρώ.

"Καμπάνες" Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Pixabay

Στην απόφασή της αναφέρεται χαρακτηριστικά «στα πραγματικά δεδομένα της εξεταζόμενης υπόθεσης και ιδίως τα εξής:

  1. i) Το γεγονός ότι ο υπεύθυνος επεξεργασίας, ως δημόσιος φορέας, δεν είχε ορίσει ΥΠΔ για ορισμένο χρονικό διάστημα, παρά την υποχρέωση που έχει, και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  2. ii) Το γεγονός ότι δεν προκύπτει υλική βλάβη για τα υποκείμενα των δεδομένων, καθώς επίσης ότι δεν μπορεί να βεβαιωθεί ο αριθμός πιθανώς επηρεαζόμενων υποκειμένων των δεδομένων.

iii) Το γεγονός ότι ο υπεύθυνος επεξεργασίας επέδειξε δυσχέρεια στη συνεργασία με την Αρχή, παραλείποντας να παράσχει εγκαίρως τις πληροφορίες που του ζητήθηκαν

  1. iv) Το γεγονός ότι αν και εκπροθέσμως ο υπεύθυνος επεξεργασίας υπέβαλε το ανωτέρω ερωτηματολόγιο.
  2. v) Tο γεγονός ότι δεν έχει διαπιστωθεί προηγούμενη αντίστοιχη παράβαση από τον υπεύθυνο επεξεργασίας.
  3. vi) Το γεγονός ότι ήδη υπεγράφη από τον υπεύθυνο επεξεργασίας σύμβαση ανάθεσης για τη θέση του ΥΠΔ με διετή θητεία (2023 -2024).

Για τους λόγους αυτούς «η Αρχή κρίνει ότι, με βάση τις παραβάσεις που διαπιστώθηκαν, η κύρωση που αναφέρεται στο διατακτικό της απόφασης είναι το αποτελεσματικό, αναλογικό και αποτρεπτικό μέτρο τόσο προς αποκατάσταση της συμμόρφωσης, όσο και για την τιμωρία της παράνομης συμπεριφοράς».

Η υπόθεση του δήμου Αθηναίων

«Ο Δήμος Αθηναίων δεν απάντησε εμπροθέσμως στην Αρχή και για τον λόγο αυτόν επιβλήθηκαν διοικητικές κυρώσεις (πρόστιμο 5.000 ευρώ)» λέει στη δεύτερη απόφασή της.

Όπως περιγράφει τα πραγματικά δεδομένα της εξεταζόμενης υπόθεσης είναι τα εξής:

«i) Ο υπεύθυνος επεξεργασίας επέδειξε δυσχέρεια στη συνεργασία με την Αρχή, παραλείποντας να παράσχει εγκαίρως τις πληροφορίες που του ζητήθηκαν, μολονότι παρασχέθηκε κατόπιν συνεννόησης με τον ΥΠΔ και μεταγενέστερη χρονική προθεσμία υποβολής του ερωτηματολογίου μετά την άκαρπη παρέλευση της αρχικά τεθείσας προθεσμίας.

  1. ii) Την «αμέλεια» που επέδειξε ο υπεύθυνος επεξεργασίας, καθώς, αν και δεν υπήρχε πρόθεση τέλεσης της παράβασης, παρέβη το καθήκον επιμέλειας, που απαιτείται εκ του νόμου.

iii) Δεν προκύπτει υλική βλάβη για τα υποκείμενα των δεδομένων.

  1. iv) Tο γεγονός ότι δεν έχει διαπιστωθεί προηγούμενη αντίστοιχη παράβαση από τον υπεύθυνο επεξεργασίας.
  2. v) Το γεγονός ότι αν και εκπροθέσμως ο υπεύθυνος επεξεργασίας υπέβαλε το ανωτέρω ερωτηματολόγιο κατόπιν της κλήσης του στην Ολομέλεια».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ