Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

Κάρπαθος: Νέα αγωγή τράπεζας σε βάρος καταδικασθέντα πρώην διευθυντή για πλαστογραφία

Η τράπεζα με την αγωγή που υπέβαλε δια του νομικού της συμβούλου κ. Ιωάννη Πάππου, διεκδικεί το ποσό των 289.000 ευρώ και 60.000 ευρώ για ηθική βλάβη.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κάρπαθος: Νέα αγωγή τράπεζας σε βάρος καταδικασθέντα πρώην διευθυντή για πλαστογραφία freepik

Σάλο είχε προκαλέσει στην τοπική κοινωνία στην Κάρπαθο η υπόθεση με πλαστογραφία πρώην διευθυντή της Αγροτικής Τράπεζας Καρπάθου, όπως έγραψε το dikastiko.gr.

Ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου με αγωγή αποζημίωσης από αδικοπραξία προσέφυγε την Τρίτη η υπό εκκαθάριση Αγροτική Τράπεζα, όπως εκπροσωπείται νομίμως από τον εκκαθαριστή αυτής, κατά του πρώην διευθυντή του υποκαταστήματός της στην Κάρπαθο.

Το ποινικό σκέλος της πτυχής του σκανδάλου στην Τράπεζα της Καρπάθου εκκρεμεί σε δεύτερο βαθμό ενώπιον του Β’ Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών και έχει προσδριοριστεί, μετά από αναβολές, για την 22α Φεβρουαρίου 2023.

Ο πρώην τραπεζικός διευθυντής έχει καταδικαστεί από το Γ’ Τριμελές Εφετείο Αθηνών επί κακουργημάτων σε ποινή κάθειρξης 8 ετών με ανασταλτικό ως προς την έφεση αποτέλεσμα υπό τον περιοριστικό όρο της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 5.000 ευρώ.

Πλαστογραφία στην Κάρπαθο: Το χρονικό

Ο κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος πλαστογραφίας με χρήση από υπαίτιο που διαπράττει πλαστογραφίες κατ’ επάγγελμα και το συνολικό όφελος και η συνολική ζημία υπερβαίνουν τα 30.000 ευρώ κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, ενώ απηλλάγη από την κατηγορία της απάτης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση από υπαίτιο που διαπράττει απάτες κατ’ επάγγελμα και το συνολικό όφελος και η συνολική ζημία υπερβαίνουν το ποσό των 30.000 ευρώ, διότι η υπό εκκαθάριση τράπεζα δεν υπέβαλε αρμοδίως αίτημα συνέχισης της διαδικασίας. Θυμίζουμε ότι η υπόθεση κινήθηκε μετά από αναφορές που υπέβαλε ο αδελφός εκλιπόντος παραπληγικού που διέμενε και δραστηριοποιείτο στην Κάρπαθο.

Πλαστογραφία στην Κάρπαθο

freepik

Ο κατηγορούμενος εκμεταλλευόμενος τη θέση του ως διευθυντή της ΑΤΕ, στο υποκατάστημα Καρπάθου, τη γνωριμία μαζί του και το ευάλωτο της θέσης του, λόγω της σωματικής του αναπηρίας κατά το χρονικό διάστημα από τον Μάρτιο του έτους 2004 έως τον Δεκέμβριο του 2007, ενεργώντας από κοινού και κατόπιν συναπόφασης με άγνωστους στην ανάκριση συνεργούς, κατάρτισε δανειακές συμβάσεις.

Οι συμβάσεις όμως φέρονται να ήταν πλαστές, αφού ουδέποτε υπεγράφησαν από τους φερόμενους ως δανειολήπτες και οι υπογραφές τους τέθηκαν κατά απομίμηση της γνήσιας. Η δε ζημία που προκλήθηκε  ανέρχεται στο ποσό των 289.000 ευρώ. Η τράπεζα με την αγωγή που υπέβαλε δια του νομικού της συμβούλου κ. Ιωάννη Πάππου, διεκδικεί το ποσό των 289.000 ευρώ και 60.000 ευρώ για ηθική βλάβη.

Οπως εκθέτει η τράπεζα στην αγωγή της ο εναγόμενος, προέβη στην κατάρτιση των πλαστών δανειακών συμβάσεων, τις ημερομηνίες 5-3-2004, 4-6-2004, 3-2-2005, 3-2-2005, 31-5-2005, 29-3-2006 και 17-12-2007 με σκοπό να παραπλανήσει τα αρμόδια όργανά μας και μάλιστα τους επιθεωρητές και τους ελεγκτές της «Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος Α.Ε.» κατά τους τακτικούς και τους έκτακτους ελέγχους που διεξήγοντο στο τραπεζικό Κατάστημα της Καρπάθου της «Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος» αλλά και τα ηλεκτρονικά συστήματα της τραπέζης, είτε παρακάμπτοντας αυτά είτε εισάγοντας σε αυτά, τα ανύπαρκτα στοιχεία των πλαστών δανειακών συμβάσεων.

Πλαστογραφία στην Κάρπαθο

freepik

Επισημαίνει δε ότι ο εναγόμενος είναι πρόσωπο το οποίο έχει ροπή στο οικονομικό έγκλημα και διαπράττει συστηματικά και μάλιστα κατ’ εξακολούθηση οικονομικά εγκλήματα. Προκειμένου να επιτύχει τους σκοπούς του ενεργεί χωρίς ηθικούς φραγμούς παραβιάζοντας συστηματικά κάθε διάταξη δικαίου και κάθε κανόνα νομιμότητας και τραπεζικής πρακτικής.

Μάλιστα, κατά τα έτη που διετέλεσε υπάλληλος και διευθυντής του (πρώην) καταστήματος της «Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος» στην νήσο Κάρπαθο, κατάφερε με τις κατάλληλες μεθοδεύσεις και την πειθώ την οποία ασκούσε σε τρίτους, να διαφεύγει, έστω και προσωρινά, των τακτικών και έκτακτων εσωτερικών ελέγχων των οργάνων Επιθεώρησης και Ελέγχου της τράπεζας, μέχρι τον Σεπτέμβριο του έτους 2008 ότε και διαπιστώθηκαν οι παράνομες και δόλιες ενέργειες του εναγόμενου.

ΠΗΓΗ: dimokratiki.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ