Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Καταδίκη της Ρωσίας από το ΕΔΔΑ για την υπόθεση της δηλητηρίασης του Αλεξέι Ναβάλνι

Ομόφωνη η απόφαση των 7 δικαστών. Το σκεπτικό.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Καταδίκη της Ρωσίας από το ΕΔΔΑ για την υπόθεση της δηλητηρίασης του Αλεξέι Ναβάλνι Freepik

Καταδίκη της Ρωσίας από το ΕΔΔΑ πέτυχε ο φυλακισμένος Ρώσος αντιπολιτευόμενος Αλεξέι Ναβάλνι, για «την απουσία αποτελεσματικής έρευνας» σχετικά με τη δηλητηρίασή του το 2020.

Οι δικαστές του Eυρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καταδίκασαν τη Μόσχα να καταβάλει 40.000 ευρώ στο διαφωνούντα «για ηθική βλάβη», διευκρίνισε το δικαστήριο σε ανακοίνωσή του.

Η Ρωσία αποκλείσθηκε το Σεπτέμβριο 2022 από το ΕΔΔΑ μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, όμως εξακολουθεί να είναι δυνατό να γίνονται προσφυγές στο δικαστήριο αυτό κατά της Μόσχας για ενέργειές της πριν από την ημερομηνία αυτή.

Καταδίκη της Ρωσίας από το ΕΔΔΑ: Ομόφωνη η απόφαση

Το δικαστήριο, όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης, που αριθμεί 46 μέλη, επιτηρεί την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Στην απόφασή τους, οι επτά δικαστές εκτιμούν ομόφωνα «πως υπήρχε πράγματι σοβαρός και επικείμενος κίνδυνος για τη ζωή του κ. Ναβάλνι σε ύποπτες περιστάσεις, πράγμα που δημιουργούσε την υποχρέωση για το Κράτος, βάσει του άρθρου 2 της Σύμβασης, να διεξαγάγει αποτελεσματική έρευνα».

Τον Αύγουστο 2020, ο ρώσος αντιπολιτευόμενος είχε δηλητηριασθεί από νευροτοξικό χημικό παράγοντα της ομάδας Novichok και στη συνέχεια έπεσε σε κώμα και χρειάσθηκε να μπει σε αναπνευστήρα, υπενθύμισε το δικαστήριο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στη Ρωσία είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα πως καμιά ισχυρή ή τοξική ουσία, κανένα ναρκωτικό, καμιά ψυχοτρόπος ουσία δεν βρέθηκαν πάνω του ή στα αντικείμενα που υποβλήθηκαν για εξέταση.

Μετά τη μεταφορά του αεροπορικώς στη Γερμανία, η γερμανική κυβέρνηση είχε αντιθέτως ανακοινώσει την αναμφισβήτητη παρουσία του Novichok στα δείγματα, ενός προϊόντος που είχε παραχθεί στην πρώην ΕΣΣΔ για στρατιωτικούς σκοπούς.

Ο παράγοντας αυτός είχε χρησιμοποιηθεί επίσης στην απόπειρα φόνου, το 2018, του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στην αγγλική πόλη Σάλσμπουρι. Σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές, «μόνο το ρωσικό κράτος είχε τα τεχνικά μέσα, την εμπειρία και το κίνητρο» για να πραγματοποιήσει αυτή την επιχείρηση.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ