Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Καταγγελίες Καϊλή για κακομεταχείριση στη φυλακή: Τι απαντά ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Βελγίου – ΒΙΝΤΕΟ

"Τα αποδεικτικά στοιχεία θα προσκομιστούν στο δικαστήριο εν ευθέτω χρόνω" δήλωσε ο Φρεντερίκ Βαν Λε.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Καταγγελίες Καϊλή για κακομεταχείριση στη φυλακή: Τι απαντά ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Βελγίου – ΒΙΝΤΕΟ eurokinissi

Στις καταγγελίες της Εύας Καϊλή για κακομεταχείριση που υπέστη στη φυλακή, αλλά και τη δυσκολία πρόσβασης σε δικηγόρο, τις οποίες η Ελληνίδα πολιτικός έκανε στις εφημερίδες La Libération και El Mundo, απάντησε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Βελγίου, Φρεντερίκ Βαν Λε, σε συνέντευξη του στην στην εφημερίδα Le Soir.

Καταγγελίες Καϊλή για κακομεταχείριση στη φυλακή

Eurokinissi

Καταγγελίες Καϊλή για κακομεταχείριση στη φυλακή: Τι απαντά ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Βελγίου

«Η απάντηση σε αυτές τις δηλώσεις στον Τύπο θα μας οδηγούσε σε παραβίαση του απορρήτου της έρευνας και του τεκμηρίου της αθωότητας. Τα αποδεικτικά στοιχεία θα προσκομιστούν στο δικαστήριο εν ευθέτω χρόνω» σημείωσε ο Βαν Λε.

Επίσης, σχετικά με το εάν απαγορεύτηκε στην Ελληνίδα ευρωβουλευτή να βλέπει την κόρη της όσο ήταν στις φυλακές του Χάρεν, απάντησε ότι «αυτό δεν είναι a priori αρμοδιότητα του εισαγγελέα. Αλλά ελέγξαμε ότι τηρήθηκε η συνήθης διαδικασία, επιτρέποντας έτσι έναν ορισμένο αριθμό επισκέψεων. Η κυρία Καϊλή ζήτησε προνόμια που δεν απέκτησε. Ωστόσο, γνωρίζω ότι οι ανακριτές ήταν ευαίσθητοι στην κατάσταση. Ο εγκλεισμός μιας μητέρας είναι πάντα μια τραγωδία αλλά μερικές φορές είναι απαραίτητος. Η θέση ενός παιδιού δεν είναι στη φυλακή. Πολλές φωνές έχουν υψωθεί κατά του εγκλεισμού της κυρίας Καϊλή, αλλά ποιον ακούμε όταν πρόκειται για μια γυναίκα ρομά, που έχει και παιδιά, που μπαίνει στη φυλακή;».

Παράλληλα όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο Φρεντερίκ Βαν Λε, ρωτήθηκε εάν η υπόθεση «ξεφουσκώνει», με τον δημοσιογράφο να αναφέρει ότι μόνο ο Αντόνιο Παντσέρι και ο Αντρέα Κοτσολίνο παραμένουν υπό κράτηση.

«Καθόλου» δεν «ξεφουσκώνει» απάντησε.

«Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η προληπτική κράτηση περιορίζεται σε ορισμένες καταστάσεις: για τη διατήρηση της έρευνας – ιδίως αποτρέποντας ορισμένους υπόπτους να έρθουν σε επαφή με εικαζόμενους συνεργούς ή εμποδίζοντας τη διαφυγή ενός κατηγορούμενου αγνώστου – και να εξασφαλιστεί η δημόσια ασφάλεια. Δεν σημαίνει λοιπόν επειδή αποφυλακίζεται κάποιος ότι τελείωσε η έρευνα, υπάρχουν ακόμη μαρτυρίες για συλλογή, αντιπαραθέσεις για οργάνωση κ.λπ. Πόσο μάλλον εδώ, που βρισκόμαστε σε ένα σύνθετο φάκελο, με βουλευτικές ασυλίες, σχέσεις με χώρες που δεν θέλουν απαραίτητα να απαντήσουν στις ερωτήσεις μας. Το τέλος μιας προληπτικής κράτησης δεν σημαίνει τίποτα για την ουσία του φακέλου».

«Η Εύα Καϊλή παρέμεινε έγκλειστη για τέσσερις μήνες, όσο ο Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος ομολόγησε αρκετές πτυχές της υπόθεσης. Αυτό δεν είναι αμείλικτο ως προς την πρώην αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου;» ρωτήθηκε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας.

Σημείωσε ότι «δεν υπάρχει αμείλικτο. Είναι αλήθεια ότι τέσσερις μήνες είναι πολύ, αλλά ας θυμηθούμε ότι η έρευνα είναι δύσκολη και οι κατηγορίες –διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση– σοβαρές. Θα πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι εάν η προληπτική κράτηση αποφασιστεί από τον ανακριτή, η νομιμότητα της διατήρησης αυτής της κράτησης πρέπει να ελεγχθεί από αρκετούς δικαστές: την εισαγγελία, τον δικαστή του τμήματος του συμβουλίου εντός πέντε ημερών από την έκδοση εντάλματος σύλληψης και τέλος στην έφεση, ενώπιον του εφετείου, από άλλους τρεις δικαστές. Επομένως, ο νόμος παρέχει πολλές διασφαλίσεις για την αποφυγή αυθαίρετων κρατήσεων».

Η πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη της Εύας Καϊλή στην El Mundo

Όσα βίωσε από τη μέρα που ξέσπασε το Qatargate, περιγράφει η Εύα Καϊλή στην πρώτη της τηλεοπτική συνέντευξη, στην ισπανική El Mundo. Η ίδια μίλησε για το σοκ της σύλληψης, επανέλαβε ότι είναι αθώα κι άφησε αιχμές για κίνητρα πίσω από τη δίωξή της.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ