Τρίτη 05 Ιουλίου 2022

Καταδίωξη στο Πέραμα: “Κλειδί” αποτυπώματα και τεστ DNA του 14χρονου που δηλώνει οδηγός – Τι λέει το πόρισμα της αστυνομίας, τα κενά στην επιχειρησιακή δράση

Διάβημα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι 7 αστυνομικοί καταθέτουν οι δικηγόροι της οικογένειας του Νίκου Σαμπάνη, που έχασε τη ζωή του στη συμπλοκή.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Καταδίωξη στο Πέραμα: “Κλειδί” αποτυπώματα και τεστ DNA του 14χρονου που δηλώνει οδηγός – Τι λέει το πόρισμα της αστυνομίας, τα κενά στην επιχειρησιακή δράση

Τα αποτυπώματα του 14χρονου, ο οποίος είχε διαφύγει από τη συμπλοκή στο Πέραμα και εμφανίστηκε την περασμένη Τετάρτη στην ανακρίτρια, βρέθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες στο αυτοκίνητο. Ωστόσο, ο ισχυρισμός του πως εκείνος ήταν ο οδηγός τη μοιραία βραδιά του μένει να αποδειχθεί μέσω τεστ DNA.

Ειδικότερα, μετά και από αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισής του θα υποβληθεί σε τεστ προκειμένου να αποδειχθεί εάν πράγματι ήταν ο οδηγός του οχήματος. Οι ανακριτικές αρχές έκαναν δεκτό το αίτημα και η λήψη του δείγματος αναμένεται να γίνει την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου.

«Οι αστυνομικοί θα πρέπει να εξηγήσουνε για ποιο λόγο βρέθηκαν δακτυλικά αποτυπώματα του 14χρονου ο οποίος εμφανίστηκε μόνος του στην ανακρίτρια και μάλιστα τα δακτυλικά αυτά αποτυπώματα βρεθήκαν στο αυτοκίνητο από τη πλευρά του οδηγού» ανέφεραν οι συνήγοροι της οικογένειας του 20χρονου Νίκου Σαμπάνη. Συμπλοκή στο Πέραμα

Όπως πάντως μετέδωσε η εκπομπή Live News του Mega σύμφωνα με αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας εκτιμάται πως ο ανήλικος που εμφανίστηκε, σύμφωνα με τα αποτυπώματα, είναι πράγματι, ο 14χρονος που διέφυγε από την αιματηρή συμπλοκή.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, από την πλευρά των αστυνομικών αναφέρεται ωστόσο πως «εκείνο που υποστηρίζει ότι ήταν αυτός ο οδηγός, σταμάτησε το αυτοκίνητο του ήρθανε οι αστυνομικοί, τον πυροβόλησαν αυτόν και τους συνεπιβάτες και έκανε όπισθεν και χτύπησε τις μοτοσυκλέτες χωρίς να επεμβαίνουν σε αυτό οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ δεν είναι αληθές και επικαλούνται τέσσερις λόγους:

  1. Μετέδωσαν αμέσως οι αστυνομικοί στην Άμεση Δράση για εμβολισμό της μηχανής τους, άρα δεν είχαν περιθώριο να συνεννοηθούν και να πουν ένα ψέμα
  2. Οδηγούσε ο 21χρονος  που έπεσε δυστυχώς νεκρός
  3. Από το βίντεο φαίνεται να ακούγεται να χτυπιούνται πρώτα οι μοτοσυκλέτες και μετά οι πυροβολισμοί και ύστερα φαίνεται κάποιος να προσπαθεί να διαφύγει
  4. Ήταν περίεργο που ο 21χρονος βρέθηκε νεκρός από την πόρτα του συνοδηγού. Υπάρχει κατάθεση στη δικογραφία που λέει ότι ήταν στη θέση του οδηγού. Είχε μπλοκαριστεί η πόρτα της άλλης πλευράς και οι αστυνομικοί αναγκάστηκαν να τον σύρουν».
συμπλοκή στο Πέραμα

Κενά στην επιχειρησιακή δράση εντοπίζει στο μεταξύ το πόρισμα, που παρέδωσε την Παρασκευή ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, Μιχαήλ Καραμαλάκης στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο. Όπως προκύπτει σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ κατά την διάρκεια της επιχείρησης στη συμπλοκή στο Πέραμα υπήρξε:

– Κακός συντονισμός δυνάμεων

– Ασαφείς εντολές από το κέντρο

– Έλλειψη εκπαίδευσης στην διαχείριση και όχι μόνο

– Πρόβλημα στις επικοινωνίες μέσω ασυρμάτου

– Ελλιπής εικόνα της συνολικής κατάστασης

– Απουσία επικεφαλής στο κέντρο της Άμεσης Δράσης

Χαρακτηριστικό του χάους που επικράτησε κατά την διάρκεια της καταδίωξης αποτελεί το γεγονός πως από τις 38 σφαίρες που έπεσαν στο περιστατικό, τις 32 τις έριξαν οι 3 αστυνομικοί από τους 7 που βρίσκονταν στο πεδίο. Για τον λόγο αυτό σύμφωνα με πληροφορίες έρχονται αλλαγές σε εκπαίδευση, συντονισμό δυνάμεων από την άμεση δράση, καθώς και αλλαγές που τώρα υπάρχουν στην άμεση δράση.

Συμπλοκή στο Πέραμα – Συνήγοροι οικογένειας Σαμπάνη: Αλλοίωσαν στοιχεία της υπόθεσης

Οι δικηγόροι του Νίκου Σαμπάνη, που έχασε τη ζωή του στη συμπλοκή, έδωσαν την Παρασκευή, παρουσία της οικογένειας, συνέντευξη Τύπου και ισχυρίστηκαν ότι αστυνομικοί αλλοίωσαν στοιχεία στην υπόθεση, ενώ υποστηρίζουν πως ο οδηγός του αυτοκινήτου, ήταν ο 14χρονος που παραδόθηκε.

«Έχω χάσει ένα παιδί 19 χρονών και θέλω δικαιοσύνη, μόνο δικαιοσύνη» επανέλαβε ο πατέρας του Νίκου Σαμπάνη. Ο δικηγόρος της οικογένειας του Νίκου Σαμπάνη, Θανάσης Καμπαγιάννης αναμένεται τις επόμενες ημέρες να προχωρήσει σε διάβημα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι 7 αστυνομικοί, ενώ έδωσε ιδιαίτερο βάρος στο γεγονός πως η αστυνομία εμφάνισε τον νεκρό δύο χρόνια μεγαλύτερο. συμπλοκή στο Πέραμα

«Προσπάθησαν να τους κάνουν ενήλικους και να μεγαλώσουν την ηλικία τους για να κάνουν πιο εύπεπτο τον συγκεκριμένο περιστατικό και συγκεκριμένο θάνατο» δήλωσε και πρόσθεσε ότι «ακόμα και σήμερα συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης αξιοποιώντας ένα ψευδές διαβιβαστικό της Αστυνομίας λένε ότι ο Νίκος Σαμπάνης γεννήθηκε το 2001, ενώ γεννήθηκε το 2003 όπως προκύπτει από το πιστοποιητικό της οικογενειακής κατάστασης το νόμιμα θεωρημένο».

Ο κ. Καμπαγιάννης αναρωτήθηκε «αν έχουμε να κάνουμε με σφάλμα το οποίο υπεισήλθε στο διαβιβαστικό της δικογραφίας και το οποίο λέει ημερολογιακό έτος γέννησης 2001 ή αν έχουμε να κάνουμε με συνειδητή επιλογή της Αστυνομίας να εμφανίσει μεγαλύτερα τα άτομα προκειμένου να αποφύγουν ευθύνες οι αστυνομικοί». Και κατέληξε στο ότι «ο Νίκος Σαμπάνης ήταν ένα παιδί 18 χρόνων και ήταν ο μεγαλύτερος στο συγκεκριμένο όχημα γιατί οι άλλοι ήταν όλοι μικρότεροι».

Αναφερόμενος στην αποφυλάκιση των αστυνομικών, ο σύμβουλος της «Ελλάν Πασσέ», Ηλίας Γαλανόπουλος είπε πως «με προβλημάτισε το γεγονός ότι σε αντίστοιχες υποθέσεις ανθρωποκτονίας έχουμε προφυλάκιση. Εύχομαι τουλάχιστον αυτό που έγινε τώρα να τηρείται σε κάθε περίπτωση ώστε να μην έχουμε κορεσμό προφυλακίσεων. Ο αστυνομικός ο οποίος τάσσεται υπέρ των πολιτών πρέπει να ξέρει να διαχειριστεί τον φόβο τον τρόμο και τα συναισθήματα του. Κακώς δεν σταμάτησαν στον έλεγχο και έκλεψαν το αυτοκίνητο οι τρεις που επέβαιναν. Τι είναι αυτό όμως που έκανε τους αστυνομικούς να υπερβούν το μέτρο και να πυροβολήσουν τόσες φορές; Στις υποθέσεις που έχω χειριστεί οι ισχυρισμοί όπως ο φόβος δεν έχουν γίνει δεκτοί. Εδώ μάλιστα μιλάμε για αστυνομικούς που πρέπει να είναι εκπαιδευμένοι. Υπάρχει και η νομοθεσία περί όπλων. Πότε μπορεί ένας αστυνομικός να κάνει χρήση;».

Επιπλέον, αναφέρομενος στα όσα διέρρευσε η ΕΛ.ΑΣ. μετά το περιστατικό, σημείωσε ότι «δυστυχώς η ΕΛΑΣ κατέφυγε σε κατασκευάσματα τα οποία άγγιξαν τα όρια της ρατσιστικής χυδαιότητας. Δεν υπήρχαν τραυματίες και οδηγός δεν ήταν ο Νίκος Σαμπάνης. Είναι ζητούμενο η αποκατάσταση εμπιστοσύνης κοινότητας ρομα και Αστυνομίας».

Από την πλευρά της, η έτερη δικηγόρος της οικογένειας του 20χρονου ανέφερε ότι «το συμβάν πρέπει να αντιμετωπιστεί ως εγκληματική ενέργεια που θα πρέπει να καταδικαστεί. Μέχρι στιγμής οι αστυνομικοί δεν έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Το μόνο που ζητάμε είναι μια πλήρης αντικειμενική και ανεξάρτητη έρευνα κοι αυτό θα επιδιώξουμε μέχρι το τέλος. Ο θάνατος και ο τραυματισμός δεν συνάδουν με τον τρόπο που η αστυνομία πρέπει να προστατεύει τους πολίτες».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ