Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Κατατάχθηκε πρώτη στους πίνακες πρόσληψης και αποκλείστηκε – Παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη

Αδικαιολόγητο και αυθαίρετο χαρακτήρισε τον αποκλεισμό η ανεξάρτητη Αρχή. Έθεσε θέμα νομιμότητας της διαδικασίας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κατατάχθηκε πρώτη στους πίνακες πρόσληψης και αποκλείστηκε – Παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη Grafeiotypou

Είχε καταλάβει την πρώτη θέση στους προσωρινούς πίνακες κατάταξης των υποψηφίων σε προκήρυξη Εφορείας Αρχαιοτήτων για θέση κλάδου ΤΕ Διοικητικού- Λογιστικού (ειδικότητας Λογιστή).

Στη διαδικασία συμμετείχε ως κάτοχος ενός εκ των αναφερόμενων στην προκήρυξη τίτλου σπουδών. Ωστόσο, όταν εκδόθηκαν οι οριστικοί πίνακες με έκπληξη διαπίστωσε πως είχε αποκλειστεί λόγω μη συνάφειας του τίτλου σπουδών της με το γνωστικό αντικείμενο της ειδικότητας του ΤΕ Λογιστή.

Αυθαιρέτως, όπως όμως έκρινε ο Συνήγορος του Πολίτη, στον οποίο προσέφυγε η υποψήφια. Η ανεξάρτητη Αρχή επισήμανε ότι «…η απαρίθμηση στη σχετική προκήρυξη των αποδεκτών τίτλων σπουδών (Ενότητα: Ειδικά προσόντα πρόσληψης) είναι δεσμευτική για τον φορέα και δεν καταλείπει διακριτική ευχέρεια για την αξιολόγηση της συνάφειάς τους με την ειδικότητα του Λογιστή..».

Για το λόγο αυτό, τονίζεται, η διενεργηθείσα διαδικασία πρόσληψης θέτει ζήτημα νομιμότητας ως προς τον αδικαιολόγητο αποκλεισμό της ενδιαφερόμενης και είναι αναγκαία η ανάκληση της αντίθετης με την προκήρυξη απόφασης αποκλεισμού της. Επιπλέον, επισημάνθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού ότι θα πρέπει να καταβάλλεται ιδιαίτερη προσοχή κατά τον καθορισμό των πτυχίων στις σχετικές προκηρύξεις, προκειμένου να καλύπτουν την αιτούμενη ειδικότητα και να μην καταφεύγουν οι φορείς εκ των υστέρων σε αυθαίρετο αποκλεισμό υποψηφίων.

Αργή ανταπόκριση, ελλιπής ενημέρωση

Αιχμές αφήνει ο Συνήγορος του Πολίτη και για την ανταπόκριση της Διοίκησης στην παρέμβαση του όπου «ήταν εξαιρετικά αργή: παρά τις προφορικές διαβεβαιώσεις εκ μέρους των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού ότι θα ελεγχθεί η νομιμότητα της εν λόγω διαδικασίας άμεσα».

Το ζήτημα ωστόσο δεν εξετάστηκε υπό το πρίσμα των παρατηρήσεων του Συνηγόρου, αλλά έγινε σχετικό ερώτημα προς τον Νομικό Σύμβουλο του Υπουργείου. Εν τέλει, ένα σχεδόν χρόνο μετά την παρέμβαση της Αρχής, εκδόθηκε γνωμοδότηση από το ΝΣΚ, η οποία υιοθετούσε πλήρως τις απόψεις του Συνηγόρου, καθώς επισημαινόταν ότι η Διοίκηση δεν είχε διακριτική ευχέρεια να αξιολογήσει τη συνάφεια του βασικού τίτλου σπουδών και όριζε ρητά ότι ο αποκλεισμός της ενδιαφερόμενης «…και η εντεύθεν πρόσληψη της υποψήφιας … δεν είναι νόμιμη». Περαιτέρω, στην εν λόγω γνωμοδότηση υποδεικνύονταν στη Διοίκηση -στο πλαίσιο διακριτικής ευχέρειας- οι ενδεδειγμένες ενέργειες για την αποκατάσταση της νομιμότητας.

«Ο Συνήγορος του Πολίτη ουδέποτε ενημερώθηκε εγγράφως από το Υπουργείο Πολιτισμού ή την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων για τα ζητήματα που έθετε η εν λόγω υπόθεση, ούτε για την έκδοση της γνωμοδότησης του ΝΣΚ, αλλά ούτε και για την τελική έκβαση του θέματος. Ενημερώθηκε από την ενδιαφερόμενη για τη θετική έκβαση της υπόθεσής της και ειδικότερα για την ανάκληση της απόφασης πρόσληψης της υποψήφιας που είχε καταλάβει τη θέση μετά την απόφαση αποκλεισμού της, προκειμένου να προσληφθεί η ίδια» υπογραμμίζει η Αρχή.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ