Συνήγορος του Πολίτη: Παράτυπη ανάκληση πρόσληψης στο Δημόσιο λόγω έλλειψης επικυρωμένου πιστοποιητικού

Δεν αναφερόταν στην προκήρυξη ή σε άλλες νομοθετικές διατάξεις η υποχρέωση επικύρωσης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Συνήγορος του Πολίτη: Παράτυπη ανάκληση πρόσληψης στο Δημόσιο λόγω έλλειψης επικυρωμένου πιστοποιητικού freepik

Από την αρμόδια υπηρεσία Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) ανακοινώθηκε σε πολίτη η απόφαση πρόσληψής του σε θέση κλάδου επικουρικού προσωπικού (πλην ιατρών), με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.

Μία ημέρα, όμως, μετά η εν λόγω απόφαση ανακλήθηκε με την αιτιολογία ότι «το πιστοποιητικό Πληροφορικής ή γνώσης Η/Υ από τον φορέα…, δεν είναι επικυρωμένο από δικηγόρο, όπως ορίζεται από τις κείμενες διατάξεις».

Ο πολίτης υπέβαλε ένσταση, συνοδευόμενη από το απαιτούμενο επικυρωμένο δικαιολογητικό, χωρίς όμως αποτέλεσμα και για το λόγο αυτό απευθύνθηκε στον Συνήγορο του Πολίτη.

Σε παρέμβασή της η ανεξάρτητη Αρχή ζήτησε επανεξέταση της ανάκλησης απόφασης πρόσληψης λόγω μη υποβολής πιστοποιητικού επικυρωμένου από δικηγόρο.

Ειδικότερα, τόνισε προς την αρμόδια υπηρεσία της ΥΠΕ ότι στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τη διαδικασία πρόσληψης λοιπού επικουρικού προσωπικού (ΦΕΚ Β΄460/14-2-2020), αλλά και στις σχετικές οδηγίες συμπλήρωσης των αιτήσεων και υποβολής των δικαιολογητικών στο δικτυακό τόπο του Υπουργείου Υγείας δεν περιλαμβάνεται ρητή οδηγία προς τους υποψήφιους να προσκομίζουν επικυρωμένο από δικηγόρο – ως ιδιωτικό έγγραφο – το αντίγραφο του πιστοποιητικού γνώσης πληροφορικής, κατ΄ εφαρμογή των γενικών διατάξεων του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας για την υποβολή των εγγράφων.

Στην προκειμένη περίπτωση, σημειώνει ο Συνήγορος, «αντί να ζητηθεί το εν λόγω δικαιολογητικό επικυρωμένο από δικηγόρο, ανακλήθηκε η απόφαση πρόσληψης -μόλις την επόμενη ημέρα – γεγονός που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την αρχή της χρηστής διοίκησης που οφείλει να διέπει τη δράση της Διοίκησης, προκειμένου να διαφυλάσσονται τα έννομα συμφέροντα του πολίτη».

Η αρμόδια ΥΠΕ ανταποκρίθηκε θετικά στην παρέμβαση του Συνηγόρου και, εν τέλει, η διαδικασία πρόσληψης του πολίτη ολοκληρώθηκε.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ