Τετάρτη 22 Μαϊου 2024

Καταβολή (έως) 1.200 ευρώ από τους δικηγόρους για να ζητήσουν αναβολή δίκης επειδή παρίστανται σε άλλο δικαστήριο – Το σχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Σφοδρές αντιδράσεις των δικηγόρων αναμένεται να προκαλέσει η σχεδιαζόμενη (στο πλαίσιο των εκτεταμένων αλλαγών του Ποινικού Κωδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας) επιβολή “χρηματικού” κόφτη στις αναβολές, αφού για να αναβληθεί ένα δικαστήριο για κώλυμα του δικηγόρου, θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Τι αναφέρει η σχεδιαζόμενη διάταξη και πως κλιμακώνεται το ποσό των παραβόλων ανά αναβολή..

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Καταβολή (έως) 1.200 ευρώ από τους δικηγόρους για να ζητήσουν αναβολή δίκης επειδή παρίστανται σε άλλο δικαστήριο – Το σχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης freepik

Οικονομικό “κόφτη” στις αναβολές δικών θα επιχειρήσει να βάλει το Υπουργείο Δικαιοσύνης ως ανάχωμα στις καθυστερήσεις της Δικαιοσύνης, προκρίνοντας ως αντίβαρο το οικονομικό τίμημα που θα πρέπει να σηκώσουν οι διάδικοι και οι δικηγόροι τους. Σύμφωνα με πληροφορίες στο σχέδιο εκτεταμένων αλλαγών άνω των 60 άρθρων του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας , περιλαμβάνεται νέα τροποποίηση του άρθρου 349 ΚΠΔ (είχε αλλάξει και πάλι τον Ιούνιο του 2022, όταν είχε τεθεί κόφτης στις πολλαπλές αναβολές) με την οποία :

-Σε περίπτωση που η αναβολή ζητεί για κώλυμα στο πρόσωπο του δικηγόρου λόγω συμμετοχής του σε άλλη δίκη τότε για να συζητηθεί παραδεκτά το αίτημα, πρέπει προηγουμένως να καταβληθεί παράβολο έως 1.200 ευρώ σε περίπτωση που αφορά Εφετεία και Μικτά Ορκωτά Δικαστήρια. Δηλαδή αν δεν καταβληθεί το παράβολο δεν συζητείται καν το αίτημα. Σε περίπτωση δε που αυτό απορριφθεί, τότε το παράβολο θα επιστρέφεται. Το αίτημα θα μπορεί να υποβληθεί (όπως ίσχυε) μια φορά και με δυνατότητα άλλης μιας αν ο λόγος αναβολής προέκυψε μετά την πρώτη αναβολή. Ενδεικτικά η διάταξη πιθανότατα θα φέρνει κλιμακωτό παράβολο, ανάλογο με το δικαστήριο:

2A. Για την υποβολή αιτήματος αναβολής που συνίσταται σε κώλυμα του συνηγόρου υπεράσπισης ή υποστήριξης της κατηγορίας λόγω συμμετοχής του σε άλλη δίκη ή διαδικασία, απαιτείται, αυτός που προβάλλει το κώλυμα να προσκομίζει υποχρεωτικά στο δικαστήριο κάθε νομιμοποιητικό, διαδικαστικό ή άλλο έγγραφο, με το οποίο αποδεικνύεται πλήρως ο λόγος της αναβολής. Για την παραδεκτή υποβολή αιτήματος αναβολής ο διάδικος καταβάλλει παράβολο υπέρ του Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.) ως εξής:

α)τριακόσια (300) ευρώ για αιτήματα ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου,

β)εξακόσια (600) ευρώ για αιτήματα ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου,

γ) χίλια διακόσια (1200) ευρώ, για αιτήματα ενώπιον των Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου και των Εφετείων.

Το παράβολο επιστρέφεται αν το αίτημα της αναβολής απορριφθεί από το δικαστήριο. Το αίτημα υποβάλλεται μόνο μία (1) φορά. Κατ` εξαίρεση, δύναται να υποβληθεί και δεύτερο αίτημα, αν το κώλυμα προέκυψε σε χρόνο μεταγενέστερο της πρώτης αναβολής.

Οικονομικός “κόφτης” στις αναβολές δικών

Freepik

Αντιδράσεις

Η διάταξη, εφόσον εισαχθεί με αυτή τη μορφή, αναμένεται να φέρει σφοδρές αντιδράσεις κυρίως από τους δικηγόρους, Άλλωστε κάτι ανάλογο είχε συμβεί και τον Ιούνιο του 2022 όταν είχε τροποποιηθεί και πάλι η διάταξη που κατέληξε τότε στην εξής μορφή, όπως έγραψε το dikastiko.gr:

1. Το δικαστήριο μπορεί, μετά από πρόταση του εισαγγελέα ή και αυτεπαγγέλτως, να διατάξει την αναβολή της δίκης για λόγους ανώτερης βίας, με αίτημα δε κάποιου από τους διαδίκους, για σοβαρούς λόγους υγείας ή λόγους ανώτερης βίας. Το σημαντικό αίτιο μπορεί να προβληθεί από οποιονδήποτε ακόμη και όταν αφορά το πρόσωπο του διορισμένου πληρεξουσίου δικηγόρου σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 340. Ο σοβαρός λόγος υγείας αποδεικνύεται αποκλειστικά με ιατρική πιστοποίηση νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιατρού πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η ακρίβεια της οποίας ελέγχεται με οποιονδήποτε τρόπο κατά την κρίση του δικαστηρίου.

2. Το δικαστήριο πριν διατάξει την αναβολή, υποχρεούται να διερευνήσει τη δυνατότητα διακοπής της δίκης. Το δικαστήριο αναβάλλει στη συντομότερη δικάσιμο, η οποία δεν δύναται να υπερβεί τους οκτώ (8) μήνες. Η απόφαση που δέχεται τους λόγους αναβολής πρέπει να έχει ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, η οποία πρέπει να αναφέρει, ότι ο λόγος της αναβολής δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με διακοπή της δίκης.

2A. Για την υποβολή αιτήματος αναβολής που συνίσταται σε κώλυμα του συνηγόρου υπεράσπισης ή υποστήριξης της κατηγορίας λόγω συμμετοχής του σε άλλη δίκη ή διαδικασία, απαιτείται, αυτός που προβάλλει το κώλυμα να προσκομίζει υποχρεωτικά στο δικαστήριο κάθε νομιμοποιητικό, διαδικαστικό ή άλλο έγγραφο, με το οποίο αποδεικνύεται πλήρως ο λόγος της αναβολής. Το αίτημα υποβάλλεται μόνο μία (1) φορά. Κατ’ εξαίρεση, δύναται να υποβληθεί και δεύτερο αίτημα, αν το κώλυμα προέκυψε σε χρόνο μεταγενέστερο της πρώτης αναβολής.

3. Η αναβολή γίνεται σε ρητή δικάσιμο, την οποία το δικαστήριο ανακοινώνει στους παρόντες διαδίκους, μάρτυρες και πραγματογνώμονες και σε αυτήν κλητεύονται μόνο οι απόντες. Αν ο λόγος αναβολής αναγγέλθηκε από συνήγορο ή άλλο πρόσωπο για λογαριασμό απόντος διαδίκου και η συζήτηση αναβλήθηκε σε ρητή δικάσιμο, η περί αναβολής απόφαση επέχει θέση κλητεύσεώς του.

4. Η αποχή των δικηγόρων αποτελεί λόγο ανώτερης βίας για την αναβολή.

Το παράβολο

Άρα με βάσει τις πληροφορίες η μοναδική αλλαγή που έχει προκριθεί μέχρι στιγμής είναι αυτή της καταβολής παραβόλου. Παραμένει η δυνατότητα ιατρικής γνωμάτευσης απο δημόσιο νοσοκομείο ή ιδιωτή γιατρό συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς και το χρονικό διάστημα εντός των 8 μηνών που θα πρέπει να προσδιοριστεί η δίκη μετά την αναβολή.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ