Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Συνεχίζονται οι καταθέσεις για τον π. Αντώνιο και 7 άλλων εργαζομένων για κακοποιητικές συμπεριφορές

Οι εργαζόμενοι στις δομές περιγράφουν περιστατικά βίας από στελέχη της Οργάνωσης – Τι λένε για το ρόλο του π. Αντωνίου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κιβωτός του Κόσμου: Συνεχίζονται οι καταθέσεις για τον π. Αντώνιο και 7 άλλων εργαζομένων για κακοποιητικές συμπεριφορές kivotostoukosmou.org

Συνεχίζεται η ακροαματική διαδικασία της δίκης του πατέρα Αντωνίου και 7 εργαζομένων στην «Κιβωτό του Κόσμου» για τη δικογραφία που αφορά σωματικές τιμωρίες και κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος φιλοξενούμενων στην οργάνωση.

Ειδικότερα, με τις καταθέσεις εργαζομένων στις δομές της Κιβωτού του Κόσμου στο Βόλο συνεχίστηκε η δίκη του πατέρα Αντώνιου και 7 εργαζομένων της δομής για κακοποιήσεις.

Πρώτη ανέβηκε στη βήμα του μάρτυρα μια γυναίκα που εργάζεται από το 2018, η οποία εξήγησε πως δεν έχει δει βία, αλλά τις έχουν περιγράψει τα παιδιά βίαιο περιστατικό. «Είχε γίνει μία κλοπή στο Δίμηνι, είχα φέρει τον Κ. στον Άνω Βόλο. Μου είπε πως τον χτυπήσανε με σανίδες και πέτρες δυο εργαζόμενοι της δομής. Είχε κάποια σημάδια όταν τον είδα εγώ, μελανιές. Το παιδί μία νευρικότητα και ένταση. Μου είπε ότι του έλεγαν να τους πει που έχει βάλει τα λεφτά».

Η μάρτυρας περιέγραψε ότι στη συνέχεια του παιδί έμεινε για 3 μήνες απομονωμένο από άλλα παιδιά και πως του πήγαινε το φαγητό και τον κλείδωναν. Περιγράφοντας άλλο περιστατικό σημείωσε πως υπήρξε και δεύτερο παιδί το οποίο της εκμηστηρεύτηκε πως το χτύπησαν.

«Ήρθε ο Μ. με ένα παιδί και μου είπε το παιδί να κάτσει στην κουζίνα και να μην απομακρυνθεί από κοντά μου. Μου είπε και στην τουαλέτα να πάει, θα πας μαζί του. Ήρθε το παιδί κάθισε και το είδα τρομοκρατημένο και δεν ένιωθε καλά. Μου είπε δεν είμαι καλά θα λιποθυμήσω. Την επόμενη ήρθε το παιδί και μου είπε μας χτυπήσανε στο οινοποιείο γιατί κανονίζαμε να κάνουμε μία κλοπή».

Υπεράσπιση: Επιμένετε ότι ήταν κλειδωμένος;

Μάρτυρας: Ναι εγώ κλείδωνα και ξεκλείδωνα την πόρτα. Του πήγαινα το φαγητό.

Υπεράσπιση: Το θέμα είναι γιατί κλειδώνεις κάποιον εάν μπορεί να βγει από το παράθυρο;

Μάρτυρας: Αυτό το αναρωτιόμαστε όλοι. Στην αρχή ήταν κλειδωμένος. Όταν ήρθε ο επιστάτης τον βοηθούσε στις δουλειές για κάποιες ώρες.

Κιβωτός του Κόσμου: Και άλλοι εργαζόμενοι περιγράφουν περιστατικά βίας

Για δυο παιδιά που εργάζονταν στη δομή του Βόλου έκανε λόγο δεύτερη εργαζόμενη που κατάθεση στη συνέχεια στο δικαστήριο. «Τα παιδιά μου είχαν πει ότι είναι εργαζόμενοι. Τους βρήκα να εργάζονται και να κάνουν εργασίες στο σπίτι του Άνω Βόλου. Είχαν οριστεί υπεύθυνοι. Ο ένας είχε σπάσει το πόδι του. Τον πήγα εγώ στο γιατρό και χρειαζόταν καιρό να αναρρώσει πόδι του. Εγώ δεν είχα δει σύμβαση εργασίας. Ήταν δύο παιδιά, που τους παρείχε η Κιβωτός, σπίτι, φαγητό και έπρεπε αυτά τα παιδιά να κάνουν κάτι…».

Και τρίτη εργαζόμενη της δομής στο Βόλο αναφέρθηκε σε περιστατικά βίας που της έχουν περιγράψει φιλοξενούμενοι. «Έχω ακούσει για ένα περιστατικό βίας, Αύγουστο 2022. Ήρθε ένα παιδί και μου είπε ότι στις 3 Αυγούστου αυτόν και άλλα τέσσερα παιδιά τους είχαν χτυπήσει. Μας πλησίασε εμένα και άλλους παιδαγωγούς και με ρώτησε εάν είχα ενημερωθεί για το γεγονός. Μου είπε ότι τον πλησίασε ο Σ. τον κάλεσε στο οινοποιείο. Μου είπε ότι του είχε δώσει σφαλιάρες.

Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους συνηγόρους του πατέρα Αντώνιου, η συγκεκριμένη μάρτυρας απολύθηκε από τη δομή του Βόλου, με την αιτιολογία ότι έβαλε για δευτερόλεπτα τρόφιμο της δομής στο σιδερένιο κλουβί ως τιμωρία. Η μάρτυρας αρνήθηκε το περιστατικό και υποστήριξε πως δεν της έχει γνωστοποιηθεί απόλυση.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ